Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Beseda leta 2020 je karantena

Ljudje so jo na spletnem glasovanju izbrali izmed enajstih finalistk. Med njimi je bila tudi Delova beseda leta, to je cepivo.
Za nami je leto, ki ga je zaznamovala pandemija, in ta je pustila sled tudi v vsakdanjem jeziku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za nami je leto, ki ga je zaznamovala pandemija, in ta je pustila sled tudi v vsakdanjem jeziku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
S. B.
11. 1. 2021 | 12:35
11. 1. 2021 | 13:11
3:26
Leto 2020 je odšlo, a ostale so besede in besedne zveze, ki so smo jih, ujeti v primež pandemije in vsega, kar je prinesla s seboj, uporabljali v izobilju: cepivo, karantena, kolesarjenje, neleto, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom in 14 dni.

To so finalistke, ki jih je pred mesecem izbral ZRC SAZU, zadnjo besedo pa so rekli vsi tisti, ki so od ponedeljka do danes opoldne glasovali po spletu. In ti so za besedo 2020 ustoličili – karanteno. Dobila je okoli 1050 glasov, dvajset odstotkov vseh.

Besedo leta je razglasila dr. Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša; po številu glasov so sicer izstopali trije predlogi, 14 dni je na tretjem mestu, dobila je okoli 500 glasov. Druga je kolesarjenje s podobnim številom. Prejeli so sicer rekordnih 5000 glasov.

image_alt
Epidemija neverjetnega besedotvorja


V akciji drugo leto sodeluje Delo s svojo besedo leta, to je cepivo, ki so jo dodali prvotni deseterici. Te na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vsako leto izberejo izmed predlogov, ki jih dobijo od ljudi, letos so jih prejeli od 300 do 400, med njimi je bilo nekaj novih besed, kot sta neleto in šolotožje, posebno omembo pa si je zaslužil wuhobran, beseda, ki jo je predlagatelj razložil kot »majhen in koristen pripomoček, ki poskrbi, da trakci maske ne ožulijo ušes tistih, ki jih maska vsak dan spremlja pri delu – recimo zdravstvene delavce.« 

V akciji sodeluje tudi portal MMC RTV Slovenija.



Poleg besede leta so razglasili kretnjo leta, ki jo je odkretala Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, in to je koronavirus. Za kretnjo leta so dobili 19 predlogov, izbrali so jih šest in ponudili v glasovanje, to so bile kretnje epidemija, koronavirus, zoom, bris, ukrep in Beethoven.

Učenci 1. septebra še nisos slutili, kakšno šolotožje jih bo dajalo v tem šolskem letu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Učenci 1. septebra še nisos slutili, kakšno šolotožje jih bo dajalo v tem šolskem letu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot vsako leto so izbirali tudi pesem leta. Pesem iz enajstih precej nepoetičnih besed je poslalo 68 ljudi, ki so sestavili 70 predlogov, na koncu pa so se odločili za pesem Naša vojna anonimnega avtorja. Ta se je postavil v vlogo dedka, ki v prihodnosti pripoveduje zgodbo svojim vnukom. Kot enakovredno tej so razglasili pesem Leto prekleto, ki jo je napisala novinarka Ranka Ivelja.

Pesem je kantavtor Matej Krajnc še odpel, tokrat na daljavo. V slogu leta je namreč tudi slovesna razglasitev besede 2020 potekala tam, kamor se je preselila večina javnega življenja – na spletu.

Prejeli pa so že tudi predlog za besedo leta 2021, kot je povedala moderatorka razglasitve Agata Tomažič z ZRC SAZU, to je viala. Izvira iz farmacevtskega besednjaka, poimenuje pa stekleničko, v kateri prihaja cepivo.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine