Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bojana Beović: Z AstraZeneco bomo verjetno cepili starejše od 60 let

Dokončna odločitev bo jutri dopoldan objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
31. 3. 2021 | 15:56
31. 3. 2021 | 18:41
2:32
Nemška stalna komisija za cepivo (Stiko) je začasno priporočila cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca le za starejše od šestdeset let, kot je bilo znano že včeraj. Že pred tem se je več deželnih in lokalnih oblasti odločilo, da začasno ustavi cepljenje ljudi, mlajših od 60 let, za kar so se odločili zaradi pojava resnih motenj strjevanja krvi pri mlajših ženskah. Ob tej informaciji pa je poslanec Dejan Židan naslovil poslansko vprašanj na ministra za zdravje Janeza Poklukarja, če tudi Slovenija razmišlja o podobni strategiji.

image_alt
Cilj je jeseni doseči normalno življenje


Vodja komisije za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović odgovarja, da so imeli sestanek na to temo že včeraj dopoldne in ga danes popoldne, še pred nemškimi objavami, zaradi indicev iz drugih držav nadaljujejo. »Zelo verjetno bo odločitev o cepljenju z AstroZeneco za starostno skupino nad 60, kar je pri nas čisto skladno s sicer zastavljeno strategijo, po kateri naj bi vsa razpoložljiva cepiva usmerili v naslednjih 14 dneh v starostno skupino nad 60,« je na naše vprašanje odgovorila Beovićeva.

Dokončna odločitev komisije bo jutri dopoldan objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
In kaj bi priporočilo, da se z AZ cepi le starejše od 60 let pomenilo za tiste, ki so mlajši in so že prejeli prvi odmerek tega cepiva?
»O drugem odmerku nismo razpravljali, ker odgovora še ni in tudi še ni 12 tednov od prvih cepljenj, do takrat bo znano tudi stališče Evropske agencije za zdravila (Ema).

Ema bo prihodnji teden znova razpravljala o varnosti omenjenega cepiva. Iz podjetja AstraZeneca so medtem sporočili, da spoštujejo odločitev nemških pristojnih služb, da ustavijo cepljenje mlajših od 60 let z njihovim cepivom. Skupina Eminih strokovnjakov se je v ponedeljek že sestala. O njenem poročilu in dodatnih analizah bo nato med torkom in petkom razpravljal tamkajšnji odbor za varnost zdravil. Nato je mogoče pričakovati posodobitev priporočila glede cepiva, so sporočili iz nemške tiskovne agencije DPA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine