Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Andrej ni bil nikjer bolj pomirjen kot z Marijo na vrhu sveta

Vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj pravita, da je alpinizem odločno vpliva na njun odnos in na njun zakon.
Kranjčana, ki sta se v zgodovino sveta zapisala kot prva zakonca, ki sta skupaj stala na Everestu. Pa o tem rekordu pred tem nista niti razmišljala, želela sta le skupaj doživeti lepoto na vrhu sveta. FOTO: Leon Vidic
Kranjčana, ki sta se v zgodovino sveta zapisala kot prva zakonca, ki sta skupaj stala na Everestu. Pa o tem rekordu pred tem nista niti razmišljala, želela sta le skupaj doživeti lepoto na vrhu sveta. FOTO: Leon Vidic
27. 10. 2024 | 05:00
18:01

V nadaljevanju preberite:

Beti Burger se je z vrhunskima alpinistoma in gorskima vodnikoma Marijo in Andrejem Štremfljem pogovarjala o tem, kakšen je človek v ekstremnih razmerah. O njunem vzponu na Everest, ki postaja vse bolj obljuden. Govorila sta o smrti, pa tudi o nedavnem odkritju stopala na Everestu. V Kranju na polju ju je fotografiral Leon Vidic.

»Na Everest sem si želel iti še enkrat samo zato, da bi šla z Marijo skupaj. Da bi tudi ona doživela vrh najvišje gore in da bi ga doživela skupaj. In v primerjavi s prvim vzponom in mnogimi drugimi vzponi na osemtisočake je bil ta eden redkih, ko se ni mudilo. Vreme je bilo čudovito, nikjer se nisem počutil tako pomirjen kot z Marijo na vrhu sveta.« In vsak, tudi amaterski pohodnik, ve, kako dobro je, če te na vrhu ne priganjajo veter in temni oblaki, ali kot zapiše Andrej, da je, če se spet preslikamo v najvišja gorstva, »vrh sicer cilj, a je pravi cilj preživetje. Ko si na vrhu, si šele na pol poti.«

Da sta bila prva zakonca na Everestu, sta ugotovila šele spodaj, v Katmanduju, kar je še en dokaz, da nista šla po rekord, ampak so bili vzgibi drugačni, pristnejši.

Danes ju na Everest, ki postaja obljuden kot mnogi drugi vrhovi, ne vleče več. Sama sta še imela možnost, da doživita vrh sveta v umirjeni različici, sprašujeta pa se, kako bo Everest videti čez desetletje ali dva, če država ne bo sprejela omejitev. »Odprav je danes toliko, da morajo ljudje tudi svoje iztrebke odnašati v dolino, ker se na teh višinah ne razgradijo, in je že vprašanje neoporečnosti snega, ki se topi za vodo,« pojasni Andrej. Vse ženeta denar in težnja po tem, da bi dosegli vrh.

»A Everest in Triglav bosta ostala tam. Ne bosta se znižala. Vprašanje pa je, kakšen odnos bomo imeli do gora. Morda bodo ljudje spoznali, da tisto, kar doživijo na vrhu, ni tisto, kar pričakujejo,« meni Marija. Andrej pa jo dopolni, »da je alpinizem res dober odraz časa in družbenih razmer, v katerih se dogaja«. Vsi bi vse na hitro, instant, bazni tabori postajajo kot vse bolj udobna bivališča, »najbolje, da tam postavijo kočo«, reče v šali.

In če si danes z denarjem lahko kupiš skoraj vse, pa si je še težje predstavljati, kako so potekale prve odprave na Everest. Ob nedavnem odkritju stopala med snemanjem dokumentarca za National Geographic, ki naj bi pripadal Andrewu Irvinu, ki je hodil ob Georgeu Malloryju, čigar truplo so našli leta 1999, se poraja vprašanje, ali je bil Everest osvojen skoraj 30 let pred doslej zabeleženim prvim vzponom leta 1953. Torej že pred stotimi leti: leta 1924.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine