Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Evropa izbira

Migracije niso glavni razlog za krepitev skrajne desnice

Proevropske stranke se morajo zadržati pri posnemanju radikalnih strank, saj bi to lahko bilo kontraproduktivno, je razvidno iz raziskave ECFR.
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni septembra lani med obiskom Lampeduse na jugu Italije FOTO: Yara Nardi/Reuters
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni septembra lani med obiskom Lampeduse na jugu Italije FOTO: Yara Nardi/Reuters
21. 3. 2024 | 05:00
21. 3. 2024 | 13:35
5:24

V nadaljevanju preberite:

Na junijskih evropskih volitvah se bo neizogibno povečalo število skrajno desnih in protievropskih strank, pa vendar naj bi sile, ki se zavzemajo za evropsko integracijo, na koncu dosegle boljši rezultat, kot mnogi pričakujejo. To je eden izmed glavnih poudarkov najnovejše študije Evropskega sveta za zunanje ­odnose (ECFR), ki sta jo podpisala politologa Ivan Krastev in Mark Leonard ter poudarila, da se morajo proevropske stranke zadržati pri posnemanju politik radikalne desnice, saj bi to lahko bilo kontraproduktivno pri omejevanju njene rasti.

Pri ECFR so v začetku leta napovedali, da bi lahko populistične in radikalno desne stranke dosegle najvišjo rast podpore na tokratnih evropskih volitvah in da bi lahko stranke desnega pola prvič prevzele nadzor nad večino mandatov v evropskem parlamentu. Toda v novi raziskavi omenjena avtorja konkretizirata, da to ne pomeni, da je bitka s skrajno desnico vnaprej izgubljena. Njen porast je še vedno mogoče omejiti, in sicer z izkoriščanjem njenih šibkih točk in izogibanjem pastem, kot sta preveliko ukvarjanje z migracijami oziroma čezmerno poudarjanje preteklih dosežkov EU.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine