Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Oxfam: Priča smo začetkom desetletja razdora

Nevladna organizacija tudi pred letošnjo izvedbo Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu opozarja na rastočo neenakost.
Osrednja tema letošnjega foruma, ki bo potekal do petka, bo obnova zaupanja. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp
Osrednja tema letošnjega foruma, ki bo potekal do petka, bo obnova zaupanja. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp
15. 1. 2024 | 05:00
5:05

V nadaljevanju preberite:

Premoženje petih najbogatejših Zemljanov se je od leta 2020 več kot podvojilo, in sicer je s 405 zraslo na 869 milijard dolarjev, kar pomeni, da se je vsako uro povečalo za 14 milijonov. Na drugi strani je v istem obdobju pet milijard ljudi postalo revnejših, je razvidno iz zadnjega poročila nevladne organizacije Oxfam Neenakost Inc. Če se bodo ti trendi nadaljevali, bo svet v desetih letih dobil prvega bilijonarja, revščina pa po izračunih organizacije ne bo izkoreninjena še 230 let.

Oxfamovo poročilo tudi letos predstavlja alternativni pogled na stanje sveta, o katerem se tradicionalno razpravlja v Davosu. Organizatorji Svetovnega gospodarskega foruma so pred letošnjim srečanjem med največje svetovne izzive uvrstili ekstremne vremenske pojave in negativne posledice uporabe umetne inteligence. Med peterico največjih izzivov so se znašli tudi družbena in politična polarizacija, dvig življenjskih stroškov ter kibernetski napadi.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine