Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Zaradi posilstva 19-letnice za tri leta in pol v zapor

Sodba: Klemen Rajnar, stari znanec sodišč, je dekle januarja lani posilil v ljubljanskem stanovanju.
Klemen Rajnar pred šestimi leti, ko je bil obsojen zaradi streljanja po Šiški. FOTO: Ljubo Vukelić/Delo
Klemen Rajnar pred šestimi leti, ko je bil obsojen zaradi streljanja po Šiški. FOTO: Ljubo Vukelić/Delo
21. 9. 2018 | 11:14
21. 9. 2018 | 21:48
4:29
Ljubljana – »Če bom obsojen za posilstvo, s tem ne bom mogel živeti. Sem absolutno proti posiljevalcem,« nam je iz pripora na Povšetovi pred kratkim pisal 28-letni Klemen Rajnar. Toda odločitev kazenskega senata okrožnega sodišča je bila soglasna. Kriv je, obsojen na tri leta zapora in pol.

Takšno kazen je zanj zahtevalo tudi tožilstvo, ki ga je bremenilo nagnusnega dejanja, ki naj bi ga zagrešil 26. januarja lani v enem izmed ljubljanskih stanovanj nad 19-letnim dekletom. Začel jo je otipavati od zadaj. Slekel si je spodnjice, nato pa jo na silo obrnil k sebi, jo zagrabil za vrat in jo prisilil v oralni spolni odnos. Čeprav ga je odrivala, je bil močnejši, zaman mu je poskušala dopovedati, da z njim noče imeti spolnega odnosa, a se mu ni mogla ubraniti. Grobo jo je potisnil ob vrata in jo posilil.
 

Pritiskali na oškodovanko, naj umakne prijavo?


Odtlej je v priporu in če bo sodba postala pravnomočna, je več kot polovico kazni za posilstvo že odslužil. Doletela bi ga sicer lahko še bistveno strožja kazen, saj zakonodaja veleva, da se grešnika, ki je prisilil drugo osebo k spolnemu občevanju, tako da je uporabil silo, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Predobravnavni narok so zanj razpisali že lani spomladi, a se je nenehno zapletalo. Trdil je, da je med aretacijo padel, z glavo močno udaril v asfaltirana tla, zaradi česar je dobil veliko buško, in da se potem sploh ni zavedal, kaj govori policistom. V spisu se je znašla tudi izjava policista, ki naj bi ga slišal, kako je nekomu naročil, naj poskrbi, da bo punca umaknila prijavo. Na predobravnavnem naroku je Rajnarjev odvetnik v spis celo vložil oškodovankino pisno izjavo, da sploh ni bila posiljena.

Na vprašanje sodnice, ali je bila izjava napisana prostovoljno ali pa je v ozadju kaj drugega, je oškodovanka zatrdila, da jo je spisala prostovoljno. Ob pripombi sodnice, da »v spisu stvari stojijo drugače«, je pojasnila, da jo je pred predobravnavnim narokom spisala v nekem baru pri sodišču in jo izročila obtoženčevemu zagovorniku. Toda verodostojnost takih izjav je bila stvar kazenskega postopka.

Rajnar pa se nam je pred kratkim torej oglasil iz pripora in potožil: »Tukaj sem že 19 mesecev brez ene same glavne obravnave. Na predobravnavnem naroku je oškodovanka mojemu odvetniku prinesla pismo, v katerem je zapisala, da je nisem posilil, to je potrdila tudi na sodišču pred sodnico februarja letos, a je ta moj predlog za izpustitev iz pripora zavrnila.« Odločno je zavrnil, da bi storil očitano mu dejanje. »Če bi bil jaz sodnik, bi take ljudi obsodil na najvišjo mogočo kazen.« Toda po procesu, ki se je konec avgusta le začel in je bil zaprt za javnost, ga je prvostopenjsko sodišče spoznalo za krivega.

Strojnik gradbene mehanizacije, ki je še v enem kazenskem postopku (neuradno zaradi tatvine), je bil že leta 2012 obsojen na zapor, in sicer na leto ter 11 mesecev. Žal ni ubogal sodnice, ki mu je ob takratnem izreku sodbe položila na dušo: »Čas v zaporu bo hitro minil, medtem pa imate priložnost, da razmislite, kaj boste počeli v prihodnje. Bedarije vas lahko drago stanejo.«​
 

Sedel zaradi poskusa uboja


Na okrožnem kazenskem sodišču so Ljubljančanu sodili tudi že zaradi dogodka iz decembra 2011, ko je pijan in pod vplivom mamil streljal po Šiški. Obtožen je bil poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in treh kaznivih dejanj ogrožanja varnosti, krivdo pa je priznal. Očitali so mu, da je s pištolo večkrat streljal na fiata punta, v katerem sta bila njegova prijatelja iz otroštva. Izstreljeni naboji na srečo niso nikogar ranili; eden je zadel avto, drugi pa je končal v hladilniku bližnje stanovanjske hiše.

Po aretaciji je pristal v hišnem priporu, v začetku leta 2012 je prekršil pravila, zato so ga privedli na policijsko postajo. Tam pa si je nakopal še tretji očitek v obtožbi, saj je kriminalistom grozil, da jim »bo poslal tri metke v glavo«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine