Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Policisti podali ovadbo proti mladoletnikoma, vpletenima v medvrstniško nasilje

Novembra se je vnel spor med dvema skupinama mladoletnikov, dva sta bila zabodena z nožem. 
Policisti so ovadili dva mladoletnika. FOTO: Oste Bakal
Policisti so ovadili dva mladoletnika. FOTO: Oste Bakal
A. I.
21. 2. 2019 | 10:43
21. 2. 2019 | 11:15
3:03
Policisti PP Murska Sobota so zaključili preiskavo medvrstniškega nasilja, ki se je zgodilo 12. novembra lani. Ugotovili so, da se je takrat zgodil spor med dvema skupinama mladoletnikov. Dve osebi sta bili zabodeni z nožem, zaradi lažjih telesnih poškodb sta pomoč poiskali v bolnišnici. 

Suzana Rauš s PU Murska Sobota je povedala, da je bila na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti proti dvema mladoletnima storilcema podana kazenska ovadba. Utemeljeno sta osumljena storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Proti enemu od kršiteljev so policisti uvedli tudi postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o varstvu javnega reda in miru. 



Policisti so pri tem dodali nekaj opozoril o medvrstniškem nasilju. To je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Prav tako medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek so pogosto intoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi. »Zato želimo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali katerikoli drugi osebi, ki jim lahko pomaga,« opozarjajo policisti. 

Ignoriraj nasilneža. Reci odločen NE in pojdi stran, je eden od nasvetov za boj proti medvrstniškemu nasilju. FOTO: Shutterstock
Ignoriraj nasilneža. Reci odločen NE in pojdi stran, je eden od nasvetov za boj proti medvrstniškemu nasilju. FOTO: Shutterstock


Vse, ki jim je zaupano varstvo otroka ali mladostnika, pa pozivajo, naj bodo pozorni na prve znake nasilja in naj otroku oziroma mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oziroma drugim pristojnim institucijam.

»Obravnava medvrstniškega nasilja zahteva od vseh vpletenih institucij največjo mero profesionalizma in posluha, saj se otroci, ki so izpostavljeni nasilju, pogosto počutijo osamljene in nemočne, tako da moramo biti mi njihov glas,« so še sporočili s PU Murska Sobota. 

Če postanete žrtev nasilnega dogodka, pokličite na telefonsko številko 113 ali na anonimno številko policije 080 1200. Več informacij pa najdete tudi na spletni strani https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/427-nasilje-nad-vrstniki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine