Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Zanimivosti

Sladoled, sorbet, zmrzlina – in vse vmes

Na ZPS menijo, da bi bil smiseln pravilnik, ki bi natančneje opredeljeval označevanje, za katero vrsto izdelka gre.
Na ZPS ne preverjajo, kakšne sladolede ponujajo ponudniki zunaj trgovin, torej sladolede na kepice na ulicah in v slaščičarnah. FOTO: Uroš Hočevar
Na ZPS ne preverjajo, kakšne sladolede ponujajo ponudniki zunaj trgovin, torej sladolede na kepice na ulicah in v slaščičarnah. FOTO: Uroš Hočevar
30. 5. 2024 | 06:00
30. 5. 2024 | 13:30
9:03

V nadaljevanju prebereite:

Četudi poleti vsi radi posežemo­ po tej ledeno mrzli sladici, pri nas in v EU ni posebnega pravilnika, ki bi natančno opredeljeval­ sladoled. To pomeni, da se danes­ kot sladoled lahko prodaja precej širok nabor izdelkov. Na ZPS so pojasnili, da je zanimivo, da imajo, denimo, ZDA in Kanada standard za sladoled. Ta mora vsebovati mlečne beljakovine in mlečno maščobo, na trgu EU pa je sladoled definiran le kot živilo, ki »mora biti užitno in varno za uživanje«. Je pa združenje evropske sladoledne industrije pripravilo vodilo za tako imenovane zamrznjene deserte. »Edible ices« standardizira kakovost in varnost zmrzlin.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine