Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Predzgodba Iger lakote

Novi romani Suzanne Collins, Gideona Samsona in Phaedre Patrick.
Suzanne Collins je napisala predzgodbo k trilogiji Igre lakote. FOTO: arhiv založbe
Suzanne Collins je napisala predzgodbo k trilogiji Igre lakote. FOTO: arhiv založbe
10. 11. 2020 | 10:15
10. 11. 2020 | 10:16
4:25
Suzanne Collins
a
a

Balada o pticah pevkah in kačah
prevod Marko Bogataj, Učila

Ko je ameriška pisateljica Suzanne Collins, avtorica mladinskih serij Underland Chronicles in Igre lakote, ki so ji prinesle svetovno slavo, napovedala, da bo napisala Balado o pticah pevkah in kačah, roman o neizprosnem predsedniku Coriolanusu Snowu, je med oboževalci sprožila plaz negodovanja. Vendar je znova dokazala, da je izvrstna pisateljica. V novem romanu razkriva, kako je dobro vzgojen mladenič, ki ga ženeta stremuštvo in pohlep, postal morilec. Bralci bodo v knjigi našli tudi odgovore iz prvih treh knjig Iger lakote, Arena smrti, Kruto maščevanje in Upor, med drugim bodo izvedeli, kdo si je izmislil igre, od kod so prišle oponašoje in o čem govori pesem o drevesu za obešanje. Coriolanus prihaja iz nekdaj plemenite rodbine Snow, ki ji vojna ni prizanesla in so obubožali. Postane mentor tributki Lucy Gray, ki jo mora naučiti veščin, da bo zmagala v igrah lakote, da bo lahko napredoval. Balada o pticah pevkah in kačah je nov napet roman o prijateljstvu, izdaji, oblasti in zatiranju, ki načenja vrsto političnih in družbenih vprašanj, v knjigi pa ne manjka ne nasilja ne ljubezenskih prizorov, ki prežemajo tudi trilogijo.

Gideon Samson
a
a

Dnevi na otoku
prevod Katjuša Ručigaj, Miš

Usoda otrok ločenih staršev je po vsem svetu podobna. Tako mora Jakob počitnice preživeti pri očetu, ki ga že štiri leta ni videl. Njegova mama se je namreč odločila, da gre na potovanje z novim partnerjem, zato Jakob s težkim srcem in polnim kovčkom stripov odpotuje na grški otok. Potovanje na Tajsko je mami plačal Kees, njen ljubimec, dodatnih stroškov z Jakobom pa si ni hotel delati. Jakob tako sam prileti na grški otok, kjer bi ga moral pričakati oče Yiannis, vendar ga ne. Tako se začne odisejada mladostnika v tujini. Odkrivanje drugačnega sveta se hitro izkaže za najboljšo pustolovščino. Dnevi na otoku so roman o nežnosti prve ljubezni, prijateljstvu in zapletenih medčloveških odnosih. Nizozemski mladinski pisatelj Gideon Samson si je v otroških letih želel postati poklicni nogometaš. Ko je ugotovil, da ni dovolj dober, se je posvetil pisanju. Pustil je študij nizozemske književnosti, se preživljal s priložnostnimi deli ter leta 2008 začel pisateljsko kariero. Med mladimi bralci je postal zelo priljubljen tudi z romanom Črni labod (2013), knjigo o dekletu, ki je uprizorilo lastno smrt.


Phaedra Patrick
a
a

Žlahtna očarljivost Arthurja Pepperja
prevod Ana Ambrož Strle, Meander

Vse več je knjig, v katerih so nosilni liki starejši občani in občanke, ki preprosto nočejo umreti in hočejo še kaj od življenja. Tak lik je tudi v uspešnem prvencu Žlahtna očarljivost Arthurja Pepperja britanske avtorice Phaedre Patrick. Doslej so ga prevedli v več kot dvajset jezikov, pravice za snemanje filma pa je že odkupil eden od velikih hollywoodskih studiev. Roman prinaša zgodbo devetinšestdesetletnega vdovca Arthurja Pepperja, ki skuša že eno leto, odkar mu je umrla žena, živeti natančno tako, kot sta živela prej skupaj. Vsak dan vstane ob istem času, obleče se v natanko enake obleke, zajtrkuje ob natanko istem času in se krčevito oklepa svojega urnika. Prepričan je, da bo le tako lahko ohranil spomin nanjo. Vendar ta varna rutina postane ječa. To pa se spremeni, ko med ženinimi stvarmi najde zlato zapestnico z zbirko raznovrstnih obeskov, ki je ni videl še nikoli. Izkaže se, da ima vsak obesek poseben pomen, zato sprejme zanj nenavadno odločitev. Poda se na potovanje, da bi izvedel več o ženinem življenju v obdobju, preden jo je spoznal. Iz domačega kraja ga pot vodi vse do Pariza in Indije ter nazaj. Tako Arthur na najbolj nepričakovanih krajih odkrije tudi samega sebe in novo upanje. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine