Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Prva lastovka, ki morda oznanja drugotirno pomlad

DKOM zavrnila prvo od sedmih pritožb (Euro-Asfalt Sarajevo) pri izbiri usposobljenih kandidatov za gradnjo drugega tira.
Kdaj končna odločitev o drugem tiru? FOTO: Roman Šipić
Kdaj končna odločitev o drugem tiru? FOTO: Roman Šipić
27. 11. 2020 | 17:05
27. 11. 2020 | 17:18
2:36
Ljubljana - Državna revizijska komisija je sporočila, da je kot neutemeljenega zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Euro-Asfalt in turškega podjetja Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret v postopku javnega naročanja za gradnjo nove železniške proge med Divačo in Koprom. Gre za zelo hitro odločitev DKOM, saj je odločitev sprejela v desetih dneh od pridobitve zahtevka. Zaradi tako hitre odločitve zdaj pri naročniku 2TDK upajo, da bodo dovolj hitre tudi odločitve v primeru šestih ostalih revizijskih zahtev v tem javnem naročilu.

image_alt
Epidemija zmanjšala pretovor v Luki Koper


V sporočilu DKOM pojasnjuje, da  ni ugotovila zatrjevanih naročnikovih kršitev, saj so na 2TDK upravičeno sklenili, da Euro-Asfalt in Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret nista predložila vseh zahtevanih dokazil o nekaznovanosti odgovornih oseb pri obeh družbah. Zato ni mogoče naročniku očitati kršitev, ker jima ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka javnega naročanja niti ju ni povabil k oddaji finančne ponudbe za izvedbo tira.

Preberite tudi: Zakaj Madžarom pol 2TDK?

Ostaja še šest zahtevkov za revizijo. Med prvimi bosta verjetno na vrsti še zahtevek novogoriškega podjetja Ginex International (ki je kandidiral s China Gezhouba Co.) in zahtevek avstrijskega Strabaga (z dvema partnerjema). Avstrijski gradbinec oporeka Češkemu podjetju Metrostav, povezanim z Gorenjsko gradbeno družbo in CGP Novo mesto, da nima ustreznih referenc. Revizijo je vložilo še turško podjetje YDA Insaat Sanayi in tri kitajska podjetja: China State Construction Engineering,  China Railway in China Communications Construction Company. Slednjemu sta 2TDK in DKOM v prvem krogu priznala usposobljenost, zdaj pa je pri naročniku nastopil pomislek in tega podjetja ni več uvrstil med štiri iz ožjega izbora.
Po naših neuradnih podatkih so v 2TDK veseli hitre odločitve državne revizijske komisije, saj vzbuja upanje, da bodo v nekaj naslednjih tednih odločili še o vseh preostalih šestih pritožbah in tako omogočili pravočasno nadaljevanje postopka javnega naročanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine