Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Milanska borza v roke Euronexta

Londonska borza s prodajo milanske borze izpolnjuje zahteve evropskih regulatorjev.
Euronextov prevzem Milanske borze bo financirala tudi italijanska državna banka CDP.  FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Euronextov prevzem Milanske borze bo financirala tudi italijanska državna banka CDP.  FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
9. 10. 2020 | 10:39
9. 10. 2020 | 10:46
1:35
Euronext bo za 4,3 milijarde evrov prevzel Borso Italiano, ki upravlja Milansko borzo. Posel je posledica zahtev evropskih regulatorjev, potem ko je Londonska borza prevzela ponudnika finančnih in borznih podatkov Refinitiv.

Euronext bo kupnino plačal v denarju, posel pa bo financiral delno z zadolžitvijo, delno pa z dokapitalizacijo. Euronextu bosta z dokapitalizacijo pomagali italijanski banki Intesa Sanpaolo in CDP (ta je v državni lasti). Euronext je s tem tudi umiril morebitna politična nasprotovanja prevzemu, poroča Reuters.

Euronext je nastal pred dvema desetletjema z združitvijo borz v Amsterdamu, Bruslju in Parizu. Poleg tega zdaj upravlja še borzi v Lizboni in Dublinu.

Zdajšnja lastnica Milanske borze je Londonska borza, ki pa je lani prevzela Refinitiv. Predvsem zaradi vertikalne integracije so evropski regulatorji Londonski borzi naložili vrsto omejitev. Med drugimi je bila tudi prodaja upravljavca borze v Milanu.

V tekmi za prevzem milanske borze sta bila tudi Deutsche Börse in SIX (upravljavec borze v Zürichu), ki pa sta, kot kaže, ponudila premalo. Sredi septembra sta Euronext in London Stock Exchange začeli zaključni del pogajanj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine