Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ikea v Prekmurju vidi odlično geografsko lego

Vlada odobrila 5,5 milijona evrov pomoči družbam Ocean Orchids, Medicop, Termit in Kovis. V kaj bodo vlagale?
Proizvajalec orhidej Ocean Orchids bo v Dobrovniku zgradil logistični center s kontrolirano klimo. Foto Ivan Gerenčer
Proizvajalec orhidej Ocean Orchids bo v Dobrovniku zgradil logistični center s kontrolirano klimo. Foto Ivan Gerenčer
Nejc Gole
30. 5. 2018 | 18:00
30. 5. 2018 | 22:06
5:08
Ljubljana – Ministrstvo za gospodarstvo je družbam Ocean Orchids, Kovis livarna, Medicop in Termit za njihove investicije v skupni vrednosti 46,1 milijona evrov, ki bodo prinesle 181 delovnih mest, skupaj odobrilo 5,5 milijona evrov pomoči.
Proizvajalec orhidej Ocean Orchids bo v Dobrovniku zgradil logistični center s kontrolirano klimo. Zaradi investicije bodo zaposlili 40 novih delavcev. Skupna vrednost naložbe je 9,3 milijona evrov, zanjo pa bo država primaknila dva milijona evrov.
V logističnem centru na 35.000 kvadratnih metrih površin bo popolna digitalizacija omogočala avtonomno kontrolo klime v prostoru, ki se bo prilagajala potrebam produktov v skladišču. Nov logistični center bo v celoti ogrevan z geotermalno energijo in bo tako ne samo zvišal prednosti pred konkurenco zaradi nižjih stroškov delovanja, ampak pa bo tudi okoljsko prijazen, so pojasnili v Ocean Orchids.
»Investicija nam bo omogočila diverzifikacijo zdajšnje proizvodnje na proizvode in storitve, ki jih na trenutni lokaciji doslej nismo nudil, niti zaračunavali. V prihodnje pa bomo lahko združili gojenje in hrambo lastnih proizvodov orhidej, kakor tudi različnih zelenih rastlin,« je komentiral soustanovitelj in direktor podjetja Roman Ferenčak. Ob tem je dodal: »Poleg tega nam tovrstna investicija omogoča tudi nabavo ostalih dodatnih proizvodov glede na zahteve strank in poslovnih partnerjev. Novo pridobitev bomo tako na trgu lahko prodali, kar bo pomembna dodana vrednost, ki omogoča obstoj ter razvoj v naši panogi.«

Sodelovanje z Ikeo v logistiki

Ocean Orchids je uspela začeti sodelovanje z Ikeo v logistiki. »Gre za komisioniranje lastne proizvodnje z nabavljeno robo iz drugih evropskih in srednjeameriških držav, kar pomeni, da bomo komisionirali in skladiščili različne rastline, sortirali in pakirali na transportne vozičke ter izvajali nadzor nad kakovostjo in samo distribucijo do njihovih trgovin na Bavarskem v Nemčiji, južni Franciji, Italiji, Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem, v Romuniji, Bolgariji, Srbiji in Grčiji,« je pojasnil Ferenčak. Na odločitev švedske trgovske verige o sodelovanju z Ocean Orchids je bistveno vplivala geografska lega Prekmurja, saj jim ustreza bližina novih trgov jugovzhodne Evrope ter dostop do kopenskega transporta in možnost ladijskih prevozov do Luke Koper. Z novim logističnim centrom pa bodo enake storitve razširili tudi pri sedanjih kupcih. Ocean Orchids v tujino izvozi več kot 75 odstotkov svoje proizvodnje.

Denar še za Kovis, Termit in Medicop

Ministrstvo za gospodarstvo je regionalno pomoč za štiri podjetja namenilo na podlagi včerajšnje odločitve vlade, da projekte teh podjetij uvrsti v načrt razvojnih programov 2018-2020. Največja investicija, ki jo je podprla vlada, je posodobitev livarne Kovis v Štorah, s katero bodo razširili zmogljivosti obstoječe proizvodne enote. Vrednost investicije znaša 24,7 milijona evrov, ministrstvo za gospodarstvo pa jim je odobrilo dva milijona evrov pomoči. Podjetje bo s projektom do leta 2020 zaposlilo 85 oseb v proizvodnji, logistiki, podpornih službah in vodstvenega kadra.
Regionalno pomoč bo poleg proizvajalca orhidej dobilo še eno prekmursko podjetje – murskosoboški Medicop. Proizvajalec medicinske opreme bo zgradil skladiščno-razvojni center. Vrednost investicije znaša osem milijonov evrov, gospodarsko ministrstvo pa je odobrilo 900.000 evrov pomoči. Podjetje bo s projektom do leta 2022 zaposlilo 23 oseb. Podjetje brez investicije v skladiščno razvojni center ne bo moglo obdržati in krepiti pozicije na globalnem trgu. Z investicijo se bo povišala dodana vrednost na zaposlenega, ki je že zdaj nad slovenskim povprečjem, in sicer z 49.000 evrov na 51.500 evrov.
Družbi Termit pa je gospodarsko ministrstvo odobrilo 600.000 evrov državne pomoči za postavitev nove jedrarne za izdelavo jeder. Proizvodni objekt bodo postavili v Zagorju, vrednost investiciji pa znaša 4,1 milijona evrov. Podjetje bo s projektom do leta 2021 zaposlilo skupaj 33 delavcev, predvidoma iz Zasavja. Na delo v novo jedrarno bodo iz sedanje proizvodnje v Moravčah preselili še 18 zaposlenih iz Zagorja in okolice, so sporočili po seji vlade. Poročali smo že, da je zagon proizvodnje v Zagorju predviden za marec prihodnje leto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine