Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Geoplin in azerbajdžanski Socar bosta sodelovala pri dobavi plina

Po tem, ko je Geoplin ustavil vse dobave po pogodbah z Gazpromom, je iskanje novih virov strateškega pomena.
Podpis memoranduma o sodelovanju med Geoplinon in Socarjem. FOTO: Geoplin
Podpis memoranduma o sodelovanju med Geoplinon in Socarjem. FOTO: Geoplin
17. 7. 2024 | 13:00
17. 7. 2024 | 14:11
3:13

Za zagotovitev nadaljnje zanesljive dobave zemeljskega plina je največji slovenski dobavitelj zemeljskega plina Geoplin na srečanju med ministrom Bojanom Kumrom in predsednikom azerbajdžanske državne naftne družbe (Socar) podpisal memorandum o sodelovanju med Geoplinom in Socarjem.

Danes sta se v azerbajdžanskem glavnem mestu Baku srečala slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Kumer in predsednik azerbajdžanske državne naftne družbe Socar Rovshan Najaf. Na obisku je bil tudi Simon Urbancl, direktor Geoplina.

Minister Kumer je na obisku poudaril, da Azerbajdžan, ki je bogat z zalogami plina, predstavlja nadaljnjo možnost za diverzifikacijo naše plinske oskrbe. Ta južnokavkaška država je postala pomemben strateški energetski partner Evropske unije, v zadnjem času pa se je okrepil interes za poglobitev slovensko-azerbajdžanskega sodelovanja na tem področju. Izražen interes po krepitvi sodelovanja je spodbudil pogovore med obema stranema tudi na politični ravni.

Geoplin ne kupuje več ruskega plina, obrnil se je na Alžirijo in zdaj Azerbajdžan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Geoplin ne kupuje več ruskega plina, obrnil se je na Alžirijo in zdaj Azerbajdžan. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na srečanju so sicer ugotovili, da se odnosi med Slovenijo in Azerbajdžanom na področju energetike razvijajo uspešno in posebej so poudarili velike možnosti za sodelovanje pri dobavi zemeljskega plina. Urbancl in Najaf sta namreč med obiskom podpisala memorandum o sodelovanju, ki odpira pot za nadaljnje sodelovanje obeh držav na področju dobave zemeljskega plina.

Sodelovanje med Slovenijo in Azerbajdžanom je uspešno, posebej v energetiki. FOTO: Geoplin
Sodelovanje med Slovenijo in Azerbajdžanom je uspešno, posebej v energetiki. FOTO: Geoplin

»Pri našem prizadevanju za sodelovanje z velikimi dobavitelji zemeljskega plina, kot je Socar, je podpora Slovenije ključna, zato smo izredno veseli, da smo danes kot del gospodarske delegacije ministra Kumra lahko podpisali memorandum o sodelovanju, ki je pomemben za krepitev nadaljnje zanesljive energetske oskrbe Slovenije,« je po podpisu dejal Urbancl.

Kumer se je ob tej priložnosti srečal tudi s predsedujočim podnebne konference COP29, ministrom za ekologijo in naravne vire Mukhtarjem Babayevim, ki bo novembra potekala v Azerbajdžanu. Kumer je ob tem poudaril nujnost doseganja ambicioznih ciljev na področju zmanjševanja emisij, ki morajo temeljiti na že sprejetih odločitvah. Pogovor je tekel tudi o COP iniciativah, pomenu implementacije projektov s področja obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti. Prav tako minister pozdravlja pobudo predsedstva COP29 glede pregleda vseh obstoječih iniciativ ter iskanja sinergij med njimi.

V popoldanskem času se bo minister Kumer sestal še z azerbajdžanskim ministrom za energijo, Parvizom Shabhazovim, s katerim bosta nadaljevala pogovore o krepitvi sodelovanja na področju energije, ki sta jih začela marca letos.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine