Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Fosilni plin mora ven, zlasti ruski, a ga še vedno potrebujemo

Evropska skladišča zemeljskega plina so skoraj polna, cene pa so, za zdaj, precej nižje kot med lansko draginjo, vsa tveganja pa niso mimo.
Poraba zemeljskega plina se z leti pri nas ne spreminja bistveno. Cena pa izrazito nihajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poraba zemeljskega plina se z leti pri nas ne spreminja bistveno. Cena pa izrazito nihajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
30. 10. 2023 | 05:00
8:52

V nadaljevanju preberite:

S cenami in dobavo plina to zimo ne bi smelo biti večjih težav, saj so skladišča plina rekordno, več kot 96-odstotno napolnjena, ugotavljajo v Združenju evropskih sistemskih operaterjev plinskih omrežij (ENTSOG). Vendar pa lahko iz več razlogov – zaradi hujše zime ali popolne ustavitve dobave plina iz Rusije – cene še poskočijo. Slovenija je okrepila povezavo z Italijo, porabo plina pa bo najbrž povečala ljubljanska toplarna.

ENTSOG je opravil analizo, kako je evropsko plinsko omrežje pripravljeno na zimsko sezono, ki se po starejših dogovorih začne 1. oktobra in konča 31. marca. Ob tem so preverili morebitno evolucijo dobavnih poti, zmogljivosti sprejema utekočinjenega zemeljskega plina (UZP), skladiščne zmogljivosti, predvsem pa to, ali je evropsko omrežje dovolj zmogljivo, da bi preneslo konice porabe ob hujšem mrazu. Dodali so analizo, kaj lahko pričakujemo poleti in v začetku prihodnje jeseni.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine