Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

ECB pred dvigom obresti, inflacija pomembnejša od recesije

Četrtkovo zvišanje ključnih obresti za 0,75 odstotne točke, je očitno dano dejstvo. Brez pravega fiskalnega ukrepanja bo boniteta Slovenije pod pritiskom.
ECB, ki jo vodi Christine Lagarde, bo v četrtek zelo verjetno vnovič krepko zvišala obrestne mere. Foto Kai Pfaffenbach Reuters
ECB, ki jo vodi Christine Lagarde, bo v četrtek zelo verjetno vnovič krepko zvišala obrestne mere. Foto Kai Pfaffenbach Reuters
25. 10. 2022 | 05:00
5:35

V nadaljevanju preberite:

Svet Evropske centralne banke, ki ga vodi Christine Lagarde, bo v četrtek spet odločal o denarnih zadevah in pričakovati je, da bo ključne obrestne mere znova zvišal za 0,75 odstotne točke. Vsaka drugačna odločitev bi bila presenetljiva v razmerah, ko inflacija v državah z evrom v povprečju dosega rekordnih deset odstotkov. Zategovanje denarne politike bo seveda pospešilo recesijske trende, a prva prioriteta centralnih bank je zdaj zniževanje inflacije, saj bi neobrzdano divjanje cen lahko imelo še bolj nepredvidljive gospodarske in socialne posledice.

Kako so se ključne obrestne mere ECB gibale v zadnjih desetih letih? Kaj o poslabšanih pogojih financiranja meni nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari? Zakaj je po njegovih besedah lahko bonitetna ocena Slovenije v prihodnje pod pritiskom in kako bi to tveganje omilili?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine