Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Nika, Urša, Ema in Špela danes v lov na zgodovinski podvig

V kvalifikacijah na Ljubnem kar štiri slovenske smučarske skakalke med sedmerico. Nika Križnar in Urša Bogataj le za Norvežanko Silje Opseth
Nika Križnar je včerak skočila najdlje med vsemi. FOTO: Jure Makovec
Nika Križnar je včerak skočila najdlje med vsemi. FOTO: Jure Makovec
21. 1. 2021 | 00:01
23. 1. 2021 | 02:40
4:04
Ljubljana – Če ne bi vedeli, da Ljubno ta konec tedna gosti jubilejno deseto tekmovanje za svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih, bi ob pogledu na rezultate najboljših v včerajšnjih kvalifikacijah nemara še pomislili, da gre za (odprto) državno prvenstvo. Med elitno sedmerico so se namreč prebile kar štiri neustrašne Slovenke.

Od naših je najbolje skočila Nika Križnar (93,5 m), ki je – tako kot na uvodni postaji sezone pred mesecem dni v Ramsauu – osvojila drugo mesto z 1,4 točke zaostanka za Norvežanko Silje Opseth (89,5 m). Če pa bi naredila še »podpis«, kakor sama reče telemarku, pa bi bila prva, saj je navdušila z največjo daljavo uvodnega dneva na 94-metrski napravi pod Rajhovko.



»Kvalifikacijski skok je bil takšen, kot mora biti. Po natančnem odrivu me je kar odneslo. Če sem iskrena, nisem pričakovala, da bom skočila tako daleč,« je priznala Križnarjeva, ki jo je pred tem na uradnem treningu neprijetno presenetila zaradi dežja počasnejša zaletna smučina.

image_alt
Med premorom je zelo izboljšala tudi svoj podpis


»Glede na vreme smo pričakovali, da bo počasnejša, ne pa toliko. Občutek je bil povsem drugačen kot pred dnevi tukaj na treningu. Zaradi tega je bil moj prvi skok (78,5 m/7.) še malo zadržan, najraje bi ga kar pozabila. Drugi (83,5 m/3.) je bil boljši, kvalifikacijski pa je bil že zelo dober. Manjkal je le doskok v telemark,« se 20-letna članica SSK Žiri še kako dobro zaveda, kaj je ob njeni zdajšnji vrhunski formi pravzaprav njena edina šibka točka.
 

Zupančič: Z močno ekipo merimo najvišje


Križnarjevi je s pičlo desetinko točke zaostanka na tretjem mestu za ovratnik dihala Urša Bogataj (90,5 m), vrhunsko pripravljenost je potrdila tudi petouvrščena Ema Klinec (87 m), s sedmim mestom pa je v zahtevnih razmerah prijetno presenetila Špela Rogelj (90 m). Omenjena četverica bo zastopala naše barve na današnji ekipni tekmi (z začetkom ob 14. uri), na kateri lahko – če bodo seveda ponovile izvrstne kvalifikacijske skoke – poskrbijo celo za zgodovinsko prvo zmago slovenske zasedbe med svetovno elito.

Urša Bogataj (na fotografiji) je za drugouvrščeno Niko Križnar zaostala za pičlo desetinko točke. FOTO: Jure Makovec
Urša Bogataj (na fotografiji) je za drugouvrščeno Niko Križnar zaostala za pičlo desetinko točke. FOTO: Jure Makovec


Sodeč po včeraj prikazanem bodo njihove najhujše tekmice v boju za vrh Norvežanke, ki so imele z Opsethovo (1.), Maren Lundby (4.), Eirin Mario Kvandal (11.) in Theo Minyan Bjørseth (12.) štiri skakalke med dvanajsterico, in Avstrijke, ki so imele z nosilko rumene majice Marito Kramer (8.), Liso Eder (9.), Danielo Iraschko-Stolz (10.) in Chiaro Hölzl (14.) četverico tekmovalk do 14. mesta.

image_alt
Nika je zelo agresivna, v športnem smislu pravi tank


»Imamo izjemno močno ekipo, s katero bomo merili najvišje,« je napovedal glavni trener slovenske izbrane vrste Zoran Zupančič, ki bo na jutrišnji posamični tekmi da(ja)l znak za spust po zaletišču sedmerici skakalk; ob Križnarjevi, Bogatajevi, Klinčevi in Rogljevi še novinki Niki Vetrih (80,5 m/28.), Katri Komar (79,5 m/29.) in Jerneji Repinc Zupančič (75,5 m/40.).

image_alt
Ne spomni se, kako so jo po grdem padcu potegnili iz ograde


Zanesljivo je kvalifikacijsko letvico preskočila tudi Jerneja Brecl, ki pa so jo diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa, medtem ko so bile preostale naše tekmovalke Maja Vtič (71,5 m/50.), Katja Markuta (72,5 m/56.), Lara Logar (68,5 m/63.) in Pia Mazi (66,5 m/64.) prekratke. »Zelo smo zadovoljni. Edini slabi točki sta bili tokrat slabo vreme in diskvalifikacija Breclove,« je črto pod kvalifikacije potegnil Zupančič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine