Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zlata lisica se spet iz Maribora seli v Kranjsko Goro

Snežni kontrolor Markus Mayr je po ogledu proge na Pohorju prižgal rdečo luč in odšel na zasneženo Gorenjsko, kjer je videl povsem drugačno sliko.
Maribor tudi letos ne bo gostil tradicionalih tekem za Zlato lisico. FOTO: Matej Družnik/Delo
Maribor tudi letos ne bo gostil tradicionalih tekem za Zlato lisico. FOTO: Matej Družnik/Delo
M. Ž., STA
8. 1. 2021 | 11:33
8. 1. 2021 | 15:42
3:22
Mariborskim organizatorjem Zlate lisice tudi dodatnih 24 ur ni pomagalo, da bi ustrezno pripravili tekmovalno progo. Po današnji snežni kontroli je postalo jasno, da tekmovanja v Mariboru ne bo. Veleslaloma bosta v Kranjski Gori.

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze in tekmovalni direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala Markus Mayr je včeraj sporočil, da bo za dan odložil napovedani ogled proge, vendar pa tudi ob današnjem obisku stanje ni bilo tako dobro, da bi lahko prižgal zeleno luč za izvedbo dveh veleslalomskih tekem, ki bi morali biti 16. in 17. januarja.

Organizatorjem jo je zagodlo vreme, saj je bilo v preteklih dneh pretoplo, tako da so lahko progo pripravili le do Trikotne jase, za zasnežitev zadnjega dela pa bi potrebovali pomoč narave.

»Na prvi pogled so razmere zimske. Mariborsko Pohorje je pobeljeno, zasneženo, proga je trenutno pripravljena do Trikotne jase, manjka pa zadnji del, ki ga nismo mogli utrditi. Zadnje sneženje je naredilo več škode kot koristi, saj se temperature niso spustile pod ledišče, da bi lahko še dodatno zasneževali s snežnimi topovi. Pred tem sta dež in odjuga s proge sprala veliko snega,« je o stanju proge povedal generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

 

Kot je še pojasnil Viler, za izvedbo ženskih veleslalomov vlada izjemno zanimanje v tujini, organizatorji Zlate lisice pa se borijo, da bi tekmovanje potekalo v Kranjski Gori: »Žal se je uresničil scenarij, ki ni naklonjen izvedbi Zlate lisice v Mariboru. S Smučarsko zvezo Slovenije in organizacijskim komitejem pokala Vitranc pa se borimo, da bo 57. Zlata lisica ostala v Sloveniji. Zanimanja za to, da bi ženska veleslaloma izpeljali v tujini, je veliko. Na srečo imamo na voljo rezervni načrt B. Snežni kontrolor se je odpravil v Kranjsko Goro, kjer bo preveril snežno stanje, preveril debelino snežne podlage in možnosti za izvedbo Zlate lisice na progi v Podkorenu, kjer je sicer v zadnjih dneh zapadlo več kot meter snega.«

V Mariboru ni dovolj snega. FOTO: Tadej Regent
V Mariboru ni dovolj snega. FOTO: Tadej Regent

 

Mayr prižgal zeleno luč Kranjski Gori


Mayr se je potem odpravil k Kranjsko Goro in bil zadovoljen. »Dokončne odločitve še nismo sprejeli, toda sem 100-odstotno prepričan, da bodo organizatorji iz Maribora, v sodelovanju z lokalnimi smučarskimi delavci, uspeli pripraviti in utrditi progo. Le dogovoriti se še moramo, kako, glede na vremensko situacijo in napovedi,« je po pregledu tekmovalne proge v Podkorenu, kjer je več kot dva metra snega, povedal Mayr. FIS je kmalu zatem potrdila odločitev o selitvi Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro

Težave s snegom postajajo stalnica tekem v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na petih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke tekmovale v Kranjski Gori na progi v Podkorenu, ki sicer tradicionalno marca gosti moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine