Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Košir se je na olimpijski progi že izkazal, Mastnak se še mora

Na paralelnih veleslalomih deskarjev na snegu v Pjongčangu brez poškodovanega Roka Marguča.
Žan Košir je lani v Pjongčangu pokazal zobe. Jih bo tudi letos? FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Košir je lani v Pjongčangu pokazal zobe. Jih bo tudi letos? FOTO: Matej Družnik/Delo
16. 2. 2019 | 05:00
3:42
Ljubljana – Na dveh veleslalomskih preizkušnjah deskarskega svetovnega pokala v olimpijskem Pjongčangu bo novi svetovni podprvak Tim Mastnak ta konec tedna dokazoval, da uspeh iz Park Cityja ni bil naključje, a tudi potrjeval peto mesto v trenutni razvrstitvi discipline. Lani se na tem prizorišču ni znašel najbolje in je izpadel že v osmini finala.

Na Pjongčang ima mnogo lepše spomine bronasti Žan Košir, ki v tej sezoni svetovnega pokala na stopničkah še ni stal. »Znan je po tem, da se odlično uči na izkušnjah, ki jih zna unovčiti na novih izzivih. Progo v Koreji pozna, približno ve, kako se je lotiti, na njej je bil že hiter, vse to so prednosti, ki jih lahko izkoristi,« je pojasnil njegov trener in nekdanji deskarski reprezentant Jernej Demšar, ki je potrdil, da bo Tržičan po izpuščeni preizkušnji v Moskvi, ki jo je namenoma preskočil zaradi zelo zgoščenega tekmovalnega urnika tik pred SP, nastopil na vseh preostalih postajah zime. »Seveda je možno, da po SP, ki je vrhunec sezone, motivacija pade, čeprav pri Žanu trenutno nimam tega občutka. Z dosedanjim delom sezone smo razmeroma zadovoljni, nekaj spodobnih rezultatov je bilo. Toda ne le Žan, tudi preostala trojica Slovencev je pripravljena še bistveno bolje, zato nas vseeno malo jezi izkupiček, saj bi bil lahko še uspešnejši. A sezone še ni konec,« dodaja Demšar, tudi strokovni sodelavec deskarske ekipe za paralelne discipline pri SZS.

Košir, šesti z decembrskega veleslaloma v Carezzi in deveti z januarskega slaloma v Bad Gasteinu, se z njim strinja v oceni dosedanje sezone in samokritično prizna, da v tej sezoni za preboj v vrh ni dovolj dobro pripravljen: »Nezadovoljen nisem, dosežki so realen odsev moje forme. Napredek v mojem deskanju je opazen, navsezadnje sem bil na SP v Park Cityju edini Slovenec z dvema uvrstitvama v deseterico, s petim in desetim mestom sem dosegel 'higienski minimum', nisem pa bil blizu odličij, čeprav se je morda tako zdelo. Enostavno nisem mogel višje na mehki progi in ob slabi vidljivosti, torej v razmerah, ki mojemu zdravstvenemu stanju res niso bile prijazne in ki so bile povsem drugačne kot na treningih, pa še uštel sem se povrhu pri izbiri proge.«


Brez Roka Marguča


Že sicer maloštevilčna slovenska zasedba bo na krajši azijski turneji – po Pjongčangu se bodo alpski deskarji preselili še na Kitajsko v mondeni Secret Garden – še bolj okrnjena, brez izkušenega Roka Marguča, ki je moral vrhunec sezone onstran »luže« predčasno prekiniti zaradi tipične deskarske poškodbe, počene dlančnice na desni roki, ki jo je utrpel že v veleslalomskih kvalifikacijah. Po vrnitvi v domovino se je zaradi kulturnega praznika in pomanjkanja prostih anestezistov prestavil operativni poseg, ki bi ga moral prestati že minuli konec tedna, bolj ali manj jasno pa je, da je sezona zanj že končana. Mladih moči na čelu s Črtom Ikovicem, ki je standardni člen reprezentance na evropskih preizkušnjah, glavni trener Izidor Šušteršič v Južno Korejo, kjer bosta na sporedu dva paralelna veleslaloma, ni odpeljal. V ženski konkurenci bo skušala Gloria Kotnik pozabiti na smolo iz Park Cityja, ko je bila po prvem kvalifikacijskem nastopu dvakrat med najhitrejšimi, a ni niti v drugo taktizirala, temveč vozila brezkompromisno, kar se ji je maščevalo z zgodnjima odstopoma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine