Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Žan Košir reševal slovensko slalomsko čast

Brez izločilnih bojev sta ostala Tim Mastnak in Gloria Kotnik, Rok Marguč pa se je predčasno vrnil domov.
Žan Košir je kot edini Slovenec obakrat ujel izločilne boje. FOTO: Tadej Regent/Delo
Žan Košir je kot edini Slovenec obakrat ujel izločilne boje. FOTO: Tadej Regent/Delo
5. 2. 2019 | 22:26
5. 2. 2019 | 22:40
3:14
Park City – Današnji slalomski nastop, s katerim so alpinci končali nastope na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v Park Cityju, se Slovencem ni posrečil. Gloria Kotnik je do potankosti ponovila veleslalomski scenarij in bila na prvi kvalifikacijski progi med najhitrejšimi, v drugo pa se s štarta ni pognala taktično, kot bi se lahko, temveč je lovila kar najboljše izhodišče pred izločilnimi boji, vendar pa se ji je popoln napad maščeval, proge ni izpeljala pravilno in je bila diskvalificirana. Podobno se je pripetilo tudi srebrnemu veleslalomistu Timu Mastnaku, ki je na rdeči progi krojil vrh, na modri pa po napaki izgubil debelih pet sekund in ostal praznih rok.


Odstop na boljši modri progi


Tako je slovensko čast med 16 finalisti reševal Žan Košir, ki na SP doslej ni žel tolikšnih uspehov kot na olimpijskih igrah, saj je na stopničkah – na drugem mestu – končal le pred štirimi leti v Kreischbergu. Nocoj je prvi kvalifikacijski nastop končal kot drugi najhitrejši na modri progi, na rdeči malce potegnil ročno zavoro in se v izločilne boje prebil kot osmi – torej ravno na mestu, ki je v osmini finala še dovoljevalo izbiro proge. Kot vsi najhitrejši se je tudi dobitnik treh olimpijskih odličij, ki je izpustil generalko za SP v Moskvi in raje brusil formo doma v Kranjski Gori, odločil za v spodnjem delu hitrejšo modro, kar je v dvoboju z Bolgarom Radoslavom Jankovom znal unovčiti do vmesnega časa. Bil je namreč v prednosti, nato pa ga je v enem od zavojev izstrelilo s proge in možnosti za napredovanje v četrtfinale ni imel več.


Marguč poškodovan


Manj veselo (in predčasno) pa se je prvenstvo končalo za Roka Marguča, ki ni mogel napadati druge slalomske šampionske lovorike (po Stonehamu 2013), saj jo je skupil že v veleslalomskih kvalifikacijah. Že na prvi progi, na kateri je bil kljub vsemu drugi najhitrejši, si je namreč zlomil dlančnico desne roke, hude bolečine pa so ga v drugo iztirile in se ni prebil v izločilne boje. Ko se je torej preostala trojica slovenskih alpincev pripravljala za slalomski zalogaj, je bil Marguč, nedavno drugouvrščeni na Rogli, že na poti v domovino.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine