Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Igra desetink osrečila slovenske orle

Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc tretji na ekipni tekmi v Willingenu.
Jernej Damjan, Timi Zajc, Anže Semenič in Peter Prevc (od leve proti desni) so poskrbeli za prve slovenske ekipne stopničke po lanski Planici. FOTO: AFP
Jernej Damjan, Timi Zajc, Anže Semenič in Peter Prevc (od leve proti desni) so poskrbeli za prve slovenske ekipne stopničke po lanski Planici. FOTO: AFP
15. 2. 2019 | 21:21
15. 2. 2019 | 21:23
4:30
»Končno lahko rečemo, da imamo ekipo, ki se je sposobna prebiti med najboljše tri,« je glavni trener slovenske skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj razmišljal pred odhodom v Willingen, ki predstavlja generalko za svetovno prvenstvo. In zadel žebljico na glavico. Slovenija je na ekipni tekmi v postavi Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc osvojila 3. mesto, to je bil izjemen boj za zadnjo stopničko zmagovalnega odra z Norveško in Japonsko, daleč ni bila niti Avstrija, zmagovalka moštvene preizkušnje pred tednom dni v Lahtiju.

Slovenci so se tekme lotili z miselnostjo, da se lahko prebijejo med najboljše, da so konkurenčni za zmagovalni oder. Resda bi lahko končali tudi na 5. mestu, kot so pred tednom dni na Finskem, a v vsakem primeru bi bil vtis drugačen. V Lahtiju so bili porazni v prvi seriji, ki so jo končali na 7. mestu, tokrat so bili vseskozi v igri za trojico. Potem ko so začeli na 5. mestu, so večji del tekme zasedali četrtega, tretji so bili le po skokih našega najboljšega skakalca v tej zimi, Zajca. Tudi z nekaj sreče in po izjemnem troboju.

Medtem ko je Poljska vodila z veliko prednostjo od prvega skoka naprej (Piotr Žyla) in se je Nemčija, ob koncu prve serije četrta za Slovenijo, na 2. mestu zasidrala s prvim nastopom finala (Karl Geiger), sta se za najnižjo stopničko zmagovalnega odra z našo ekipo udarile japonska in norveška, na koncu ni bila daleč niti avstrijska. Norveška (brez poškodovanih Daniela Andreja Tandeja in Andreasa Stjernena) se je zdela po prvi seriji že odpisana, saj je zasedala 6. mesto, za Slovenijo je zaostajala za 31 točk. A karte so se včeraj (ko je spet pihal spremenljiv veter) večkrat premešale, zanimivo denimo, da je bila Japonska med najboljšo trojico vse do zadnjih dveh skokov – Junšira in Rjojuja Kobajašija. Timi Zajc je v zadnji skupini dobil troboj z vodilnim v svetovnem pokalu in z Robertom Johanssonom, pri čemer bi ga Norvežan premagal, če ne bi naredil napake pri doskoku … Norvežane, ki imajo v tej sezoni smolo na ekipnih tekmah, so Slovenci premagali za 0,8 točke, Japonce za 4,6 in Avstrijce za 5,3. To so za naše orle prve ekipe stopničke po lanski Planici.

»Seveda smo zadovoljni ob tem uspehu, to je lepa popotnica za svetovno prvenstvo. Nekaj rezerv je pri določenih skakalcih še bilo pri tehniki, sem pa zelo zadovoljen z Jernejem in Petrom, ki sta nastopila po svojih trenutnih zmožnostih. Ekipa ni imela zunajserijskega skoka, je pa ta zato uspel Timiju v kvalifikacijah. On stopnjuje skoke in nadejamo se lahko dobrih rezultatov,« je pokazal, od koga pričakuje največ jutri in v nedeljo, Bertoncelj, ki je ekipo določil zgolj po enem skoku za trening in zadel, četudi se ni držal rezultatov. Na prvem preizkusu skakalnice je bil namreč Zajc šele 45. oziroma šesti Slovenec. Zanimivo, da je bila to še druga tekma, ki je nadomestila odpadli iz Titisee-Neustadta, in ki so jo Slovenci končali na stopničkah. Prva je bila v Oberstdorfu, kjer je Zajc zmagal.


Uspešne kvalifikacije


S tem uvodnega dne v Willingenu za skakalce ni bilo konec, čakale so jih kvalifikacije, v katerih je bilo uspešnih vseh sedem slovenskih skakalcev. Zajc je bil 4., Domen Prevc 14., Semenič 24., Žiga Jelar 27., Peter Prevc 36., Bor Pavlovčič 40., Damjan pa 50. Prvi je bil Markus Eisenbichler. Jutrišnja posamična tekma se bo začela ob 16. uri, nedeljska ob 15.15.

Tudi dekleta so konec tedna v Nemčiji, v Oberstdorfu, kjer jih jutri in v nedeljo (13.00) čakata posamični preizkušnji. V današnjih kvalifikacijah so bile uspešne vse: Urša Bogataj 6., Nika Križnar 8., Jerneja Brecl 18., Špela Rogelj 29., Maja Vtič 31., Katra Komar 35. Najboljša je bila Maren Lundby.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine