Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Teden dni pred začetkom s kljukico za SP le Zajc in Lanišek

Od danes do nedelje tri tekme smučarskih skokov v Willingenu.
Timi Zajc si je med kratkim tekmovalnim premorom odpočil, a je tudi zavzeto treniral. FOTO: Leon Vidic/Delo
Timi Zajc si je med kratkim tekmovalnim premorom odpočil, a je tudi zavzeto treniral. FOTO: Leon Vidic/Delo
15. 2. 2019 | 06:00
4:32
Preden se bo konec prihodnjega tedna v Avstriji začel skakalni del nordijskega svetovnega prvenstva, čaka skakalce še ena postaja svetovnega pokala, v Willingenu, kjer bodo od danes do nedelje na sporedu tri tekme, ekipna in dve posamični. Slovenci po podpovprečnem Lahtiju minuli konec tedna upajo na veliko boljše rezultate v Nemčiji, ne nazadnje se v ekipo vrača naš najboljši skakalec zime, Timi Zajc. Willingen bo sicer dal tudi zadnje odgovore o sestavi reprezentance za Seefeld in Innsbruck.

Lahti je šel pri Slovencih hitro v pozabo, saj so bili na ekipni tekmi peti (še posebej slaba je bila prva serija), na posamični pa ni bilo nobenega našega skakalca med dvajseterico, a to ni bilo ravno presenetljivo, pač glede na prizorišče in glede na to, da v moštvu ni bilo Zajca. Ta je po napornem debiju na letalnici v Oberstdorfu, kjer je dosegel tudi svojo prvo zmago, izpustil finsko postojanko in si privoščil prvi premor v sezoni, zdaj se vrača željan novih vrhunskih uvrstitev. »Timi si je odpočil, hkrati pa opravil tudi precej treningov, tako da je še malce nadgradil dosedanjo raven. Če bo na tekmi skakal tako, kot je na sredinem treningu v Planici, je to to,« je navdušen nad 18-letnikom glavni trener Gorazd Bertoncelj, hkrati je precej bolj zmajeval z glavo ob drugem povratniku v ekipo Domnu Prevcu, češ da je še vedno preveč nestanoviten, zato pri njem napovedi niso mogoče …

Poleg Timija in Domna bodo v Willingenu nastopili še Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan, Žiga Jelar in Bor Pavlovčič, pričakovanja so višja, kot so bila pred Lahtijem. »Po zadnjih treningih sodeč, smo lahko optimisti. Tekem, tako ekipne kot posamičnih, se lahko lotimo z miselnostjo, da smo lahko konkurenčni za zmagovalni oder, lahko se vmešamo v boj za vrh,« pravi Bertoncelj, ki je za zdaj izbral le dva potnika za svetovno prvenstvo, na katerega se bo ekipa odpravila v torek.
 

Peter Prevc je lahko dodana vrednost


Čeprav mu v tej sezoni ne gre, ima Peter Prevc skoraj zagotovljeno mesto v ekipi za SP. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Čeprav mu v tej sezoni ne gre, ima Peter Prevc skoraj zagotovljeno mesto v ekipi za SP. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


To sta Zajc in Anže Lanišek, ki izpušča tekme v Willingenu, kriterije za uvrstitev v reprezentanco (do 15. mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala), ki so jih vodilni postavili pred sezono, pa izpolnjuje zgolj prvi. Na uradnih treningih bo lahko nastopilo šest slovenskih skakalcev (nato v kvalifikacijah štirje), tako da se bo o preostalih štirih Bertoncelj odločil po nedeljski tekmi v Nemčiji. Skoraj gotovo bo med potniki Peter Prevc, čeprav mu v tej sezoni ne gre, nazadnje je v Lahtiju izpadel v kvalifikacijah za posamično tekmo, nato vseeno dobil priložnost na ekipni, ki jo je izkoristil polovično, z dobrim skokom v drugi seriji. A Peter Prevc je le Peter Prevc.

»Peter lahko da ekipi nekaj več, lahko je dodana vrednost. V kvalifikacijah Lahtija je imel res katastrofalne razmere, ki so se pojavile kot strela z jasnega, nikakršnih možnosti ni imel. Zato je bil zelo vesel, da je dobil še eno priložnost na ekipni tekmi in v finalni seriji je dobro skočil. Mislim, da se Peter prebuja, postopno napreduje,« pravi Bertoncelj, ki bo ostalo trojico izbral med Semeničem, Damjanom, Jelarjem in Domnom Prevcem. Slednji je drugi Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, a kljub temu nima zagotovljenega mesta v ekipi, in sicer prav zaradi nestanovitnosti.

Willingen bo sicer gostil kar tri tekme, eno več od prvotnega načrta, saj bo današnja ekipna namesto odpadle iz Titisee-Neustadta. Po moštveni preizkušnji, ki se bo začela ob 15.45, bodo ob 18.15 na sporedu še kvalifikacije, ki bodo že štele v posebni seštevek Willingen 5, katerega zmagovalec bo dobil 25.000 evrov. Jutrišnja posamična tekma se bo začela ob 16. uri, nedeljska pa ob 15.15.

Tudi ženska karavana se je preselila v Nemčijo, in sicer v Oberstdorf, kjer bodo danes ob 17. uri kvalifikacije, jutri in v nedeljo pa ob 13. posamični tekmi. Želja Slovenk je seveda nadaljevati odličen niz z Ljubnega.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine