Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Tretji poskus za izenačitev absolutnega rekorda

V ženskem finalu Wimbledona Serena Williams in Simona Halep.
Serena Williams je v tej sezoni igrala le za vzorec, a zdi se, da ravno pravi čas spet prihaja v pravi ritem, pravo formo. FOTO: AFP
Serena Williams je v tej sezoni igrala le za vzorec, a zdi se, da ravno pravi čas spet prihaja v pravi ritem, pravo formo. FOTO: AFP
11. 7. 2019 | 18:23
11. 7. 2019 | 19:55
5:04
London – Le še Simona Halep ločuje Sereno Williams od 24. naslova za veliki slam, s katerim bi Američanka izenačila absolutni rekord v teniški zgodovini. Williamsova se je že dvakrat znašla v takšnem položaju, a ni zdržala, bo tokrat? V polfinalu je zanesljivo s 6:1, 6:2 premagala Barboro Strycovo, medtem ko je bila Simona Halep s 6:1, 6:3 boljša od Jeline Svitoline.

Polfinalni favoritinji sta upravičili svoji vlogi v dvobojih z novinkama na tej stopnji turnirjev za veliki slam, izkušnje so pretehtale na stran nekdanjih prvih igralk sveta in zmagovalk grand slamov, pri čemer je tu seveda med Williamsovo in Halepovo ogromna razlika. Američanka in Romunka sta zmagali z zelo podobnim rezultatom, a dvoboj Halepove in Svitoline je bil vendarle nekoliko bolj izenačen. Predvsem začetek je bil izjemen, prvi dve igri sta namreč trajali kar 20 minut, obe pa sta pripadli Halepovi, ki je na koncu dosegla kar 26 takoimenovanih winnerjev, dobila pa tudi 25 od 32 točk, v katerih sta si igralki izmenjali več kot devet udarcev.

»Ni bilo tako lahko, kot kaže rezultat, saj je bila vsaka igra dolga, sploh prvi dve. Trdo sem se borila za zmago, taktično sem odigrala pravilno, tako telesno kot mentalno sem bila zelo močna. To je eden najlepših trenutkov v mojem življenju,« je bila presrečna Halepova, ki se je že sedmič merila v polfinalu velikega slama, bila četrtič uspešna, enkrat je šla tudi do samega konca, lani, ko je osvojila Roland-Garros. Letos lovorike ni ubranila, zdi se, da se je s tem znebila določenega bremena, zdaj je bolj sproščena, razbremenjena, zdaj tudi prvič pravi, da ji je všeč igranje na travi. In tako je postala prva Romunka v finalu Wimbledona, doslej je bil njen najboljši rezultat na igriščih v jugozahodnem Londonu polfinale iz leta 2014.

Simona Halep se je prvič po lanski zmagi na Roland-Garrosu spet prebila v finale turnirja za veliki slam. FOTO: Reuters
Simona Halep se je prvič po lanski zmagi na Roland-Garrosu spet prebila v finale turnirja za veliki slam. FOTO: Reuters


Williams : Halep 9:1


»Zdaj imam veliko več izkušenj in sem precej bolj pozitivna na igrišču. Marsičesa sem se naučila v zadnjih petih letih, vsakič, ko stopim na igrišče, želim predstaviti svojo najboljšo različico,« pravi 27-letnica, ki bo morala v sobotnem finalu pokazati res najboljšo verzijo. »Verjamem, da imam možnosti proti Sereni. Spoštujem vse, kar je dosegla, a mislim, da se lahko merim z njo,« pravi pred zadnjo bitko v Wimbledonu, pri čemer ji dosedanji izkupiček v medsebojnih dvobojih ne more ravno vlivati optimizma. Izgubila je devet od desetih dvobojev.

In seveda, Serena je ujela ritem, treba je namreč vedeti, da je Američanka letos zaradi zdravstvenih težav igrala zelo malo, dokončala je zgolj dva turnirja (OP Avstralije in OP Francije), na preostalih treh se je vdala. Z Barboro Strycovo ni imela prav nikakršnih težav, 59 minut je potrebovala, da se je že enajstič prebila v finale; doslej je osvojila sedem lovorik. »Glede na sezono je to super rezultat. Potrebovala sem nekaj dvobojev in zdaj je gibanje veliko boljše, občutki so prav tako vedno boljši, počutim se dobro in spet lahko delam to, kar imam najraje,« je po zmagi dejala Williamsova, ki pa ne glede na sezono zgolj s finalom seveda ni zadovoljna.

Jasno je, da si želi izenačiti absolutni rekord (nepriljubljene) Margaret Court, ki je skupno v amaterski in profesionalni eri osvojila 24 naslovov za veliki slam, nato pa ga tudi preseči. To je bil eden od razlogov, da se je lani vrnila po težkem porodu (pred tem je namreč že izboljšala rekord profesionalne dobe Steffi Graf – 22), zaigrala v dveh finalih v prejšnji sezoni, a oba izgubila. V Wimbledonu jo je ugnala Angelique Kerber, na OP ZDA pa v nepozabnem dvoboju, polnem drame, Naomi Osaka. Zdi se, da bi v tretje moralo iti.


Že 40. Nadal – Federer


Jutri je dan za moška polfinalna obračuna, najprej se bosta ob 14. uri pomerila Novak Đoković in Roberto Bautista Agut, sledil bo še veliki obračun med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem. Skupno že kar 40. (24:15 za Rafo), a prvi v Wimbledonu po enajstih letih, pričakovati pa je veliko bolj izenačeno partijo, kot je bila njuna zadnja na Roland-Garrosu. Tedaj je Nadal na poti do 12. naslova svojega največjega tekmeca ugnal s 6:3, 6:4, 6:2, na travi naj bi bil v manjši prednosti Federer, a Španec je v Wimbledonu kazal zelo suverene predstave.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine