Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Federer v štirih letih pozabil, kako drseti po pesku

Švicar z zmago v Miamiju še korak bliže rekorderju Connorsu.
Roger Federer se je po treh zmagah v Key Biscaynu razveselil tudi prve na novem štadionu Hard Rock, kjer sicer domujejo igralci ameriškega nogometa Miami Dolphins. FOTO: AFP
Roger Federer se je po treh zmagah v Key Biscaynu razveselil tudi prve na novem štadionu Hard Rock, kjer sicer domujejo igralci ameriškega nogometa Miami Dolphins. FOTO: AFP
2. 4. 2019 | 06:00
3:51
Kar malce narobe teniški svet: 37-letni Roger Federer je prvi v tej sezoni, ki je – bodisi na turneji WTA bodisi na turneji ATP – osvojil dve lovoriki, hkrati je tudi prevzel vodstvo na lestvici zgolj letošnjih rezultatov (ATP Race). Z zmago na mastersu v Miamiju je prehitel Novaka Đokovića, vpisal že 101. turnirski naslov, 28. iz serije masters. Zdaj sledijo priprave na pesek, na katerem bo zaigral prvič po letu 2015.

Ashleigh Barty je v soboto v Miamiju postala 14. različna zmagovalka na 14 letošnjih turnirjih WTA, pri moških je bilo do mastersa na Floridi 19 različnih, Federer je poskrbel, da je končno en igralec prišel do dveh lovorik, potem ko je pred dobrim mesecem dni v Dubaju vpisal jubilejno stotico. Ni veliko manjkalo in Švicar bi dosegel tudi sončni dvojček, saj je v Indian Wellsu igral v finalu, v katerem je tesno izgubil proti Dominicu Thiemu. Do četrtega naslova v Miamiju – prvega na novem prizorišču, na štadionu Hard Rock, kjer sicer domujejo igralci ameriškega nogometa Miami Dolphins – je prišel z lahkoto, če izvzamemo izgubljeni niz v uvodnem dvoboju proti Raduju Albotu. V finalu je zlahka odpravil branilca naslova Johna Isnerja (6:1, 6:4), ki je sicer imel težave s poškodbo noge, a razplet bržčas v nobenem primeru ne bi bil drugačen. Federer spet navdušuje, toliko bolj, ker bo avgusta dopolnil že 38 let, pa mu večina še vedno ne more do živega.


Prvič leta 1999


»Tu je moje popotovanje super dolgo. Prvo posebno povabilo sem dobil leta 1999, prvič igral v finalu leta 2002 proti Agassiju, leta 1998 pa osvojil orange bowl. Miami je bil zame vedno zelo pomemben in da stojim danes tu, mi pomeni zares veliko. Če sem iskren, te zmage nisem pričakoval. Izgubil sem finale v Indian Wellsu, tu je novo prizorišče in nisem vedel, kaj lahko pričakujem, skorajda sem izgubil uvodni dvoboj ... Turnirje iz serije masters je težko osvajati, na tej stopnji moje kariere so zame prava preizkušnja, zato je ta lovorika 'kul' z več vidikov,« je razmišljal Federer, potem ko je storil še korak k rekorderju Jimmyju Connorsu (109 naslovov). Če bo res igral do 40. leta, ne bi smelo biti vprašanje, ali ga bo presegel.

Federer je letos dobil največ dvobojev – 18, ob dveh porazih –, resda nekaj tudi na račun težav tekmecev, saj je (bil) Rafael Nadal spet poškodovan, Novak Đoković pa je severnoameriški dvojček odigral veliko slabše od pričakovanj in napovedi po suvereni zmagi na OP Avstralije. Zdaj Švicarja čaka že kar malce neznana preizkušnja, saj bo po treh izpuščenih peščenih sezonah spet zaigral tudi na oranžni podlagi, čez slab mesec dni bo nastopil v Madridu, nato pa še na Roland Garrosu. »Prav zelo samozavestno se peščenega dela ne bom lotil. Sploh se ne spomnim, kako je treba drseti po pesku. Lani nisem odigral niti enega udarca na pesku, pred dvema letoma sem treniral le dva dneva, pred tremi leti se nisem počutil najbolje. Res ne vem, kaj lahko pričakujem, se pa veselim tega izziva, to bo zelo dober preizkus, si pa seveda želim biti kar najbolje pripravljen za Pariz,« razmišlja Federer o delu sezone, ki sledi in v katerem bodo na svoj račun (bržčas) prišli drugi igralci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine