Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

V drugem polčasu je slovenska barka potonila

Selektor Veselin Vujović po porazu proti Madžarski: O nobenem segmentu igre ne morem povedati ničesar pozitivnega.
Vid Kavtičnik je bil s 7 goli najučinkovitejši Slovenec. Foto Jean-Christophe Verhaegen/AFP
Vid Kavtičnik je bil s 7 goli najučinkovitejši Slovenec. Foto Jean-Christophe Verhaegen/AFP
J. P.
9. 6. 2018 | 20:49
9. 6. 2018 | 22:55
7:56
Koper - »Za prav nobenega od segmentov igre ne morem najti pozitivnih besed. Ni bilo naboja, želje, nacionalne pripadnosti, pravega značaja,« je po porazu proti Madžarom (24:29) v prvem od dveh kvalifikacijskih dvobojev za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem zmajeval z glavo selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović. Njegovi izbranci so v prvem polčasu in delu drugega narekovali ritem in bili vselej spredaj, vodili za največ tri gole, ko pa so v 42. minuti gostom dovolili, da so se prvič zavihteli v vodstvo, je bilo slovenskega odpora v koprski Bonifiki konec.

Izid je bil nazadnje izenačen pri 23:23, nato pa gostitelji več kot deset minut niso zatresli mreže, nasprotniki so jo šestkrat, s čimer so dokončno nagnili tehtnico na svojo stran. Poraz je v zadnji sekundi ublažil Darko Cingesar. V domači vrsti je bil najučinkovitejši kapetan Vid Kavtičnik s sedmimi goli, štiri od njih je prispeval s sedmih metrov, v drugem polčasu pa se je v slovenski obrambi močno poznala odsotnost Mateja Gabra, ki je že v 23. minuti utrpel hujšo poškodbo očesa, ki mu je zakrvavelo, zaradi česar je moral nemudoma k okulistu. Madžari so tudi sicer igrali ostro, grobo, umazano, na kazenski klopi so presedeli kar 24 minut, Slovencem pa so manjkale obrambe vratarjev. Povratni obračun bo v sredo (19) v Veszpremu.


POTEK PRVEGA POLČASA


Gostitelji so se v dvoboj pred več kot 3000 navijači v koprski Bonifiki podali zelo odločno in čvrsto v obrambi, tekmeci so na prvi gol iz igre čakali natanko pet minut, prvič in drugič pa so Madžari zadeli po enakem scenariju – vratar Urban Lesjak je ubranil sedemmetrovki, vendar pa sta izvajalca nato odbito žogo pospravila v mrežo. Izbranci Veselina Vujovića, ki je bil na klopi kljub materini smrti, so si hitro zagotovili prednost treh zadetkov (3:0), ki so jo držali do izida 6:3.

Krajši strelski mrk gostiteljev so Madžari izkoristili in se približali na zgolj zadetek zaostanka (5:6), obenem so imeli še napad za izenačenje, vendar so bili z dvema igralcema manj na parketu neuspešni. Na drugi strani je njihovo neučinkovitost kaznoval Darko Cingesar. Dvoboj je bil oster, na trenutke umazan, sodnika sta nizala dveminutne izključitve na obeh straneh. Gostje so imeli nov napad za izenačenje pri rezultatu 8:9, a ga niso izkoristili, razliko je podvojil kapetan Vid Kavtičnik s sedmih metrov.

Matej Gaber je že v prvem polčasu utrpel poškodbo očesa. Foto Mavric Pivk/Delo
Matej Gaber je že v prvem polčasu utrpel poškodbo očesa. Foto Mavric Pivk/Delo


Na +3 je v 21. minuti spet povišal Miha Zarabec, ki je iz štirih strelov iztržil štiri zadetke. Kmalu zatem je moral z rdečim kartonom predčasno pod prho Bence Banhidi, ki je s komolcem grobo nokavtiral Marka Bezjaka, ki je obležal na parketu. Potem ko so domači fantje šestkrat vodili za tri zadetke, je bil ob koncu 26. minute rezultat prvič v dvoboju poravnan (12:12) po golu Zsolta Balogha, Madžari so nato ob številčni premoči zapravili še napad za vodstvo.

Kaznoval jih je Kavtičnik, ki se je tretjič vpisal med strelce, Slovenci so imeli nato še dve minuti igralca več na parketu. Minuto pred koncem prvega polčasa je z bombo z razdalje domače moštvo ponovno v vodstvo popeljal Borut Mačkovšek, Kavtičnik je v zadnjih izdihljajih streljal na prazen tekmečev gol, a zadel le vratnico, kar se je zgodilo že drugič v polčasu. Slovenci so na odmor odšli z rahlo prednostjo (14:13). Že v 23. minuti je dvoboj predčasno končal Matej Gaber s poškodbo očesa.


POTEK DRUGEGA POLČASA


Po madžarskem izenačenju so izbranci Veselina Vukovića hitro vrnili udarec in ušli s 16:14. Že v 37. minuti so Madžari predčasno ostali še brez drugega igralca, v slačilnico je moral tudi nesramno agresivni Adrian Sipos, ki si je že tretjič prislužil dvominutno kazen. Kljub temu se gostje niso dali, s tretjim golom Mateja Lekaija so izenačili na 17:17, Lesjaka je med vratnicami zamenjal Urh Kastelic. Domačim je začelo zmanjkovati napadalnih zamisli, Vujović je to takoj opazil in prekinil igro z minuto odmora.

Ni se mu obrestovalo, v 42. minuti so Madžari prvič v dvoboju vodili (19:18). Četrtič je ustrelil in četrtič zadel Lekai, obenem je še izsilil izključitev Matica Suholežnika. Gostje so še učvrstili in utrdili obrambo, slovenski napad pa se je le redko zaključeval s krilnih položajev. S sedmih metrov je izenačil kapetan Kavtičnik, nato pa s krila vendarle zadel tudi Blaž Janc – drugič na tekmi. Ko se je drugi polčas ravno nagnil v drugo polovico, so imeli Madžari priložnost za povišanje vodstva na 23:20, a so ga z lastno napako zapravili, znižal je spet Kavtičnik.

Jezni Vujović je zamenjal čuvaja mreže, mesto med vratnicami je ponovno zasedel Lesjak, ki je dvoboj tudi začel. Z dvema zaporednima goloma je domača četa izenačila (23:23), Kavtičnik je bil tudi po četrtem poskusu nezgrešljiv izza črte sedmih metrov. Do 49: minute so gostje nabrali že 11 izključitev, Slovenci sedem. Osmo je dodal kapetan, čeprav večini gledalcev na Bonifiki ni bilo jasno, zakaj. Četrt minute so domači igrali celo z dvema igralcema manj, Madžarska je po zaslugi Laszla Nagya pobegnila na 25:23.

In v 52. minuti, po zadetku prek igrišča v prazno mrežo, tudi na +3 (26:23). Vujović je skušal njen nalet zaustaviti z minutnim odmorom, med katerim je tudi temeljito oblajal danska delivca pravice. Slovenski strelski mrk je bil vse daljši, s sedmih metrov ga je skušal v 56. minuti prekiniti Kavtičnik, a je v petem poskusu prvič zgrešil, pravzaprav ga je vratar Marton Szekely mojstrsko prebral. Gostitelji niso zadeli več kot  deset minut, nasprotniki v tem obdobju kar šestkrat (23:29), s čimer so tehtnico dokončno nagnili na svojo stran. Poraz je v zadnjih izdihljajih ublažil Cingesar.


SLOVENIJA : MADŽARSKA 24:29 (14:13)


Dvorana Bonifika, gledalcev 3300, sodnika Gjeding in Hansen (oba Danska).

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Marguč, Kavtičnik 7 (4), Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 3, Medved, Gaber 1, Zarabec 4, Bezjak, Vlah, Mačkovšek 3, Mlakar, Suholežnik.

Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos 1, Ilyes 1, Schuch, Juhacz, Balogh 3 (1), Ligetvari 1, Boka 6, Nagy 3, Hornyak, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 6, Bohacs, Lekai 6.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Madžarska 3 (1).

Izključitve: Slovenija 18, Madžarska 24 minut.

Rdeča kartona: Banhidi (22.), Sipos (37.).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine