Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Slovenci preslabi za Tokio, nadigrali so jih tudi Švedi

Reprezentanca Ljubomirja Vranješa je po visokem porazu s slabimi občutki zapustila Berlin. Konec sanj o olimpijskih igrah. Naslednji izziv EP 2022.
Slovenci so sklonjenih glav zapustili Berlin. FOTO: Michael Hundt/AFP
Slovenci so sklonjenih glav zapustili Berlin. FOTO: Michael Hundt/AFP
14. 3. 2021 | 17:30
14. 3. 2021 | 21:29
7:57
Ura resnice za slovenske rokometaše je pokazala, da niso dovolj dobri za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Odločilno tekmo s Švedsko na turnirju v Berlinu so izgubili z 25:32. V Tokio sta se uvrstili Nemčija in Švedska. Slovenija bo novo priložnost za dokazovanje imela bržčas januarja prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem.

Udeležbo na OI so si že pred zadnjo tekmo zagotovili gostitelji iz Nemčije, ki so s 34:26 premagali Alžirijo in osvojili pet točk. Varovanci Ljubomirja Vranješa so v petek premagali Alžirijo s 36:28, v soboto pa visoko izgubili z Nemčijo (27:36). Švedi, nosilci srebrnega odličja z letošnjega svetovnega prvenstva v Egiptu, so se na prvem dvoboju v Berlinu z Nemci razšli z neodločenim izidom 25:25, na drugem pa premagali Alžirce s 36:25.



Slovenija je doslej nastopila na OI 2000 v Sydneyju, na OI 2004 v Atenah in OI 2016 v Riu. Vranješ se je za odločilno tekmo odločil na tribuni pustiti Nejca Cehteta in Roka Ovnička, namesto slednjega je med 16 uvrstil Jako Malusa.
 

Slab začetek, Vranješ jezen


Napad je znova organiziral Miha Zarabec, levo ob njem je začel Dean Bombač. Na desnem krilu je bil Gašper Marguč. Klemen Ferlin je ubranil prvi strel Švedov, nakar je Marguč poskrbel za prvo vodstvo na tekmi. Toda tekmeci so hitro odgovorili in zasukali izid, po šestih minutah vodili že s 6:2. V vratih je bil vroč Andreas Palicka, ki je ubranil tri čiste strele (Dolenec 2, Blagotinšek).

Ljubomir Vranješ je bil razočaran nad pristopom igralcev. FOTO: 
Michael Hundt/AFP
Ljubomir Vranješ je bil razočaran nad pristopom igralcev. FOTO:  Michael Hundt/AFP


Slovenci so bili razglašeni, zato je Vranješ moral hitro sklicati minuto odmora. Bil je zelo jezen na fante, ki so bili spet preveč medli v obrambi, tudi odbite žoge so pristajale v rokah Švedov, ki so o desetih minutah vodili z 8:4.
 

Obramba luknjasta, streli nenatančni


Zatem so se Slovenci vendarle sprostili, Ferlin je ubranil dva strela s krila in vse bolj ogreti Bombač ter rezervist na desnem zunanjem položaju Janc sta znižala zaostanek na 8:10. Toda obramba še naprej ni delovala in delala prekrške za izključitve (Gaber, Zarabec) in sedemmetrovko. Kaj kmalu je bilo spet minus 4 (8:12) in vse je kazalo, da Slovenci ne najdejo rešitev proti razigranim Skandinavcem. Bombač je bil še najbolj razigran in je s samostojnimi akcijami premagoval obrambo. Njegov četrti gol je pomenil 10:13 (22. minuta).

Veteran Niclas Ekberg je bil nezgrešljiv s sedmih metrov. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Veteran Niclas Ekberg je bil nezgrešljiv s sedmih metrov. FOTO: Annegret Hilse/Reuters


Švedi so veliko lažje prihajali do zadetkov, ko se jim je zalomilo, pa so Slovenci storili napako v napadu. Ob tem so se jezili na španska sodnika, vendar jim je Vranješ takoj prepovedal pogovore z njima. Novinec Tadej Mazej je v 24. minuti znižal na 11:13 in obudil upanje na preobrat, toda po zgrešenem strelu Dragana Gajića, izključitvi Mazeja in zadetku Mellegarda s krila je bilo spet 11:15, zadetek Palicke prek celotnega igrišča pa pri 11:16 (delni izid 0:3) ni napovedoval nič dobrega ...



Še dobro, da je Darko Cingesar ukradel žogo in zdrvel v protinapad, nakar je Bombač s petim golom postavil izid prvega polčasa (13:17). Možnosti za zmago so bile žive, ampak jasno je bilo, da bodo morali Slovenci v drugem delu pokazati še precej več.


 

Srečen gol Janca in prinesel razlike


Začelo se je solidno, Janc je s srečnim golom v 35. minuti znižal na 15:18, Slovenci so imeli dva napada za minut 2, prvega je zapravil Matej Gaber s zgrešenim zicerjem, drugega Bombač s koraki. To je bilo lepo darilo, ki so ga Švedi z veseljem izkoristili in spet lažje zadihali. Pri Slovencih je bilo preveč individualnih akcij in Vranješ je spet sklical posvet. Nič ni pomagalo, Švedi so bili zbrani in imeli sistem, Slovenci pa razglašeni in nesamozavestni. Po dveh tretjinah tekme je na semaforju pisalo 16:21.

Slovenci so imeli težave pred švedsko obrambo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Slovenci so imeli težave pred švedsko obrambo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters


So Slovenci sposobni uprizoriti podvig, kakršen jim je uspel na SP 2017, ko so po minus 8 proti Hrvatom osvojili bronasto kolajno v Parizu, je bilo zadnje vprašanje. Odgovor je bil negativen. V njih ni bilo prave energije in Švedi so dosegli lahko in visoko zmago.





Kvalifikacijski turnir za OI v Berlinu, 3. krog
Švedska : Slovenija 32:25
Alžirija : Nemčija 26:34 (14:17)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine