Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Slovenci v Berlinu kot ribe v vodi, prva zmaga z Nemci prinaša Tokio

Reprezentanca Ljubomirja Vranješa je zlahka dobila prvo tekmo kvalifikacij za OI. Nemčija in Švedska sta si razdelili točki. Odločitev v Berlinu že jutri?
Miha Zarabec je bil prehiter za alžirsko obrambo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Miha Zarabec je bil prehiter za alžirsko obrambo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
12. 3. 2021 | 17:01
12. 3. 2021 | 21:44
5:18
Slovenski rokometaši so na prvi tekmi kvalifikacij za olimpijske igre v Berlinu premagali Alžirijo s 36:28 in ob tem privarčevali nekaj moči za jutrišnjo tekmo z Nemčijo, ki jim že lahko prinese uvrstitev v Tokio. Švedska in Nemčija sta si namreč pred tem remizirali (25:25). V nedeljo sledi še tekma s Švedsko.

image_alt
Tudi Zorman želi na OI: Če je kdo v Berlinu bavbav, smo to Slovenci


Ljubomir Vranješ je dobro vodil ekipo. FOTO: Annegret Hilse/ Reuters
Ljubomir Vranješ je dobro vodil ekipo. FOTO: Annegret Hilse/ Reuters

 

»Rezervist« Janc odbil napad Afričanov


Selektor Ljubomir Vranješ tokrat ni uporabil Jako Malusa in Nejca Cehteta. V prvo sedmerko je na desnem krilu uvrstil Dragana Gajića. Na levi strani sta bila Gregor Potočnik in Tadej Mazej, igro je povezoval Miha Zarabec. Slovenci so dobro odprli tekmo, dosegli prve tri gole in po zadetku Blaža Blagotinška vodili že s 7:2. Potem pa je sledil nepričakovan padec, Alžirci, ki jih vodi francoski selektor Alain Portes, so se vrnili, dosegli štiri zaporedne gole in Vranješa prisilili k menjavam.



Na igrišče sta prišla Dean Bombač in Blaž Janc, toda oba v drugačni vlogi, kot sta je vajena. Bombač na levem zunanjem in Janc na desnem zunanjem položaju. Slednji je tega vajen že iz Barcelone in je z dvema zadetkoma prebil led. Ko je izkušeni Gajić izkoristil novo 7-metrovko, so Slovenci lažje dihali (10:6).

Jim Gottfridsson se je boril z nemško obrambo. Švedi so bili bližje zmagi. FOTO: Michael Hundt/AFP
Jim Gottfridsson se je boril z nemško obrambo. Švedi so bili bližje zmagi. FOTO: Michael Hundt/AFP


Še lažje po minuti odmora na zahtevo nasprotnega trenerja sta Zarabec s cepelinom po podaji Gašperja Marguča in Mazej s krila poskrbela za najvišje vodstvo (12:6; 22. minuta). Janc je v odlični formi, kar sprehajal se je skozi obrambo in v nekaj minutah zabil štiri gole ter zabaval Bombača na klopi. Tekma je bila pri 16:9 po nasprotnem napadu Staša Skubeta praktično odločena.


 

Mazej spet blestel


Vranješ je v prvih 30 minutah uporabil skoraj vse igralce z izjemo drugega vratarja Urbana Lesjaka, krožnega napadalca Matica Suholežnika in Roka Ovnička. V drugem polčasu so Alžirci sprva zapretili s tremi goli in se približali na 13:17, ampak potem so Slovenci spet strnili vrste, Mazej pa je na svoji drugi reprezentančni tekmi (v torek je debitiral s tremi goli proti Poljski) z dvema zaporednima zadetkoma obnovil najvišje vodstvo z 22:15.

Blaž Blagotinšek se je izkazal na črti. FOTO: Annegret Hilse/ Reuters
Blaž Blagotinšek se je izkazal na črti. FOTO: Annegret Hilse/ Reuters


Slovenci so lahko v zadnji četrtini začeli varčevati z močmi, v vrata se je prišel ogret Lesjak, ki bi lahko bil adut na naslednjih dveh tekmah (ubranil je sedemmetrovko), kasneje tudi Suholežnik. Razigrana Slovenija je še naprej narekovala ritem, Darko Cingesar je sedem minut pred koncem po dolgem času dosegel gol za reprezentanco za najvišje vodstvo z 32:24.
 

Tudi v Podgorici in Montpellieru 


Hkrati sta se začela še dva turnirja, v Podgorici se merijo Norveška, Brazilija, Čile in Južna Koreja, v Montpellieru pa Francija, Hrvaška, Tunizija in Portugalska. NA OI so že uvrščeni Japonska, Danska, Argentina, Bahrajn, Španija in Egipt.



FOTO: Infografika Dela
FOTO: Infografika Dela


Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine