Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Povprečna predstava z več svetlimi utrinki

Slovence so po zmagi proti Latviji prevevali mešani občutki. Miha Zarabec je zaščitil "mlade bisere", Jure Dolenec je pozdravil vrnitev Deana Bombača.
Rok Ovniček je uspešno debitiral za Slovenijo. FOTO: Tadej Regent
Rok Ovniček je uspešno debitiral za Slovenijo. FOTO: Tadej Regent
26. 10. 2018 | 06:00
5:04
Prva tekma slovenskih rokometašev po junijskih spodletelih kvalifikacijah za SP ne bo ostala v spominu po dobri igri. Je pa srečanje z Latvijo na začetku kvalifikacij za EP (27:21) imelo nekaj opornih točk, ki jih velja osvetliti.

Jure Dolenec je v 30. letu dočakal vlogo kapetana, ki bi si jo bržčas zaslužil že kdaj prej, in Dean Bombač je končal skoraj dveletno reprezentančno osamo. »Z 'Dekijem' igrava v reprezentancah že od 16. leta, v igri se dobro razumeva. Vesel sem, da sta se 'Vujo' (selektor Veselin Vujović, op. p.) dogovorila, to je velika okrepitev za reprezentanco. Vsi vemo, kakšnega kova je, v katerih klubih je igral in kakšne vloge je imel,« je Dolenec pozdravil Bombača, s katerim sta leta 2009 na mladinskem SP v Egiptu osvojila bron.


Šoštarič in Ferlin z odliko


Mario Šoštarič in Klemen Ferlin sta še dva rokometaša, ki sta bila (pre)dolgo na hladnem in oba sta pokazala vrhunsko kakovost. Šoštarič je zabil šest golov, tako kot njegov kolega na desnem krilu Blaž Janc, drugi je v prvem polčasu nanizal nekaj izjemnih obramb in prejel vsega sedem golov.

Veselin Vujović po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. FOTO: Tadej Regent
Veselin Vujović po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. FOTO: Tadej Regent


Tekma v dvorani Lukna in datum 24. 10. 2018 bosta v večnem spominu ostala Roku Ovničku, ki je na debiju dosegel prva reprezentančna zadetka. »Rad igram skupaj z inteligentnim srednjim zunanjem igralcem in 'Ovca' to sigurno je. Takoj sva se ujela. Tudi z (Markom) Bezjakom in Bombačem je fantastično igrati. Če mora slovenska igra sloneti na nižjih zunanjih igralcih, potem naj bo, ampak gotovo potrebujemo tudi visoke strelce z razdalje,« je novinca hitro sprejel Miha Zarabec in ob tem nakazal ključno težavo.
 

Kritike so lahko škodljive


Slovenija ima sila ozek izbor na t. i. bekovskih pozicijah, v odsotnosti Boruta Mačkovška, Vida Kavtičnika in Žige Mlakarja so Nik Henigman, Gregor Ocvirk in Nejc Cehte pokazali premalo strelskih veščin. Toda Zarabec jim je stopil v bran. »Treba je vedeti, da Nik v Szegedu nima 'minutaže', da je 'Maček' poškodovan, da je zadaj še Jan Grebenc ... Nekaj širine je, fante je treba samo sprostiti in pripeljati v igro, kot je treba, verjamem, da nam bo uspelo. Tekme z Latvijo, Estonijo in Nizozemsko so idealna šola za naprej,« je bil pozitiven "Zaro" iz Kiela.

Jure Dolenec je bil prvič v vlogi kapetana. FOTO: Tadej Regent
Jure Dolenec je bil prvič v vlogi kapetana. FOTO: Tadej Regent


ki se je posebej zavzel za novinca Ocvirka, najboljšega strelca mladinskega EP v Celju, ki pa mu ni uspelo zatresti mreže šibke Latvije: »Vsi smo bili v istem položaju, to je bil njegov prvi nastop za člane, bil je pod pritiskom. Fant je mlad, gotovo bo nekega dne med nosilci reprezentance. Dovolj imamo biserov, treba je samo počasi in strpno delati z njimi. Če jih bomo že po prvi tekmi poteptali s kritikami, potem bo za njih samo še težje
 

"Nismo več veliki"


Lepo je bilo v obrambnem bloku spet videti Blaža Blagotinška in Mateja Gabra. Slednji se je vrnil, potem ko so mu poškodbe preprečile nastop na EP na Hrvaškem in na drugi tekmi kvalifikacij za SP proti Madžarom. »Fino je biti nazaj in zmagati, ampak poznalo se je, da smo bili skupaj samo en dan. Proti Estoniji pričakujem, da bomo pokazali več,« je dejal Gaber.

Dean Bombač se je v reprezentančno jato vrnil po skoraj dveh letih. FOTO: Tadej Regent
Dean Bombač se je v reprezentančno jato vrnil po skoraj dveh letih. FOTO: Tadej Regent


Z njim se je strinjal someščan iz Škofje Loke Dolenec: »Moramo se sprijazniti s tem, da nismo več velika reprezentanca, zato se moramo iz tekme v tekmo dokazovati. Ne bo nas na SP. Medtem ko bodo drugi v naslednjih mesecih odigrali po 14 tekem, bomo mi dve. V tej sezoni bomo imeli osem reprezentančnih tekem in vsaka, ki je ne odigramo na maksimumu, je praktično izgubljena. Proti Latviji bi morali zmagati za 15 golov, pa nismo,« je bil kapetansko samokritičen Dolenec, ki sicer verjame, da bo Slovenija osvojila prvo mesto v skupini in se zanesljivo uvrstila na EP 2020, na katerem pa bo morala igrati v višji prestavi, če si želi izboriti olimpijske kvalifikacije.

Blaž Blagotinšek se je enkrat vpisal med strelce, ko je zdrvel v nasprotni napad. FOTO: Tadej Regent
Blaž Blagotinšek se je enkrat vpisal med strelce, ko je zdrvel v nasprotni napad. FOTO: Tadej Regent

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine