Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V Španiji se čudijo neverjetnim obrambam »Oblaktopusa«

Slovenski vratar Jan Oblak med najzaslužnejšimi za novo zmagoslavje madridskega Atletica.
V madridskem Atleticu se lahko zanesejo na slovenskega vratarskega asa Jana Oblaka. FOTO: Javier Soriano/AFP
V madridskem Atleticu se lahko zanesejo na slovenskega vratarskega asa Jana Oblaka. FOTO: Javier Soriano/AFP
22. 6. 2020 | 06:01
4:22
Ljubljana – Madridski Atletico je v boju za tretje oziroma četrto mesto v elitni španski nogometni ligi, ki še prinašata vstopnici za nastop v ligi prvakov 2020/21, dosegel pomembno zmago, potem ko je v 30. kolu z 1:0 premagal Real Valladolid. Slovenski vratarski as Jan Oblak je znova prispeval viden delež k uspehu, saj je še drugič zapored ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

»Rdeče-beli« so dolgo lomili odpor tekmecev iz Kastilje in Leona, zlomili pa so ga v 81. minuti, ko je v polno zadel Španec Vitolo, ki je vstopil namesto rojaka Marcosa Llorenteja in je bil v igri šele osem minut, ko je zabil zmagoviti gol. Visoko oceno si je prislužil tudi Oblak, ki so ga posebej izpostavili v naslovu članka spletne izdaje športnega časnika Marca.

»Atleticove tekme se ne začnejo, dokler se Oblak ne izkaže z obrambo,« so zapisali in pristavili, da je slovenski čuvaj prikazal več čudežev. Povzeli so, da je »Oblaktopus« (izpeljanka iz besede octopus – hobotnica) spet blestel. »Že v prvih petih minutah je poletel v svojih vratih in navdušil z neverjetno obrambo. 'Atleti' ne bi zmagali brez njega,« so pohvalili 27-letnega Škofjeločana.


Redno dokazuje, da je eden od najboljših na svetu


Oblak je sicer v soboto branil že na 248. tekmi za Atletico, s čimer se je na drugem mestu klubske (vratarske) lestvice izenačil s Josejem Franciscom Molino. Več nastopov je kot čuvaj mreže za »žimničarje« zbral le legendarni Abel Resino, toda slovenska »hobotnica« je – kakor so zapisali na uradni spletni strani madridskega moštva – na najboljši poti, da podre vse klubske rekorde.

»Odkar je Jan leta 2014 prišel k nam, redno dokazuje, da je eden od najboljših vratarjev na svetu. Slovenec je lani podaljšal pogodbo s klubom do leta 2023 in v tej sezoni postal eden od naših kapetanov. Z Atleticom je osvojil španski superpokal (2014), evropsko ligo (2017/18) in evropski superpokal (2018). V sezonah 2015/16 in 2016/17 so ga uvrstili v idealno enajsterico lige prvakov, leta 2018 pa so ga razglasili za najboljšega čuvaja mreže v evropski ligi. Za nameček je med letoma 2015 in 2019 osvojil štiri zaporedna priznanja zamora za najboljšega vratarja v španskem prvenstvu,« v klubu ne skrivajo navdušenja nad Oblakom, ki je bil med najzaslužnejšimi, da so Madridčani na tretjem mestu elitne španske lige prehiteli nogometaše Seville.

Na vrhu kraljujeta Barcelona in Real Madrid, ki je zaradi boljšega medsebojnega razmerja po zmagi v San Sebastianu prevzel vodstvo na lestvici.


Kazen za Kevina Kampla


V derbiju nemškega prvenstva je Leipzig doma z 0:2 klonil pred dortmundsko Borussio, ki si je tako že pred zadnjim krogom zagotovila drugo mesto. Za goste je oba gola dosegel norveški čudežni deček Erling Braut Haaland (30. in 90.). Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, ki je prejel rumeni karton, je za »rdeče bike« igral do 70. minute, ko je po odločitvi trenerja Juliana Nagelsmanna skupaj s poslavljajočim se domačim zvezdnikom Timom Wernerjem (po sezoni se bo preselil k londonskemu Chelseaju) zapustil igrišče.

Kevin Kampl (levo) se je kot lev boril za vsako žogo, vendar ni mogel preprečiti Leipzigovega poraza. FOTO: Reuters
Kevin Kampl (levo) se je kot lev boril za vsako žogo, vendar ni mogel preprečiti Leipzigovega poraza. FOTO: Reuters


Leipzig je tako dokončno izgubil bitko za naslov nemškega podprvaka, v zadnjem sobotnem krogu bo na gostovanju v Augsburgu reševal tretje mesto (ali četrto) in z njima udeležbo v ligi prvakov 2020/21.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine