Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Tudi veliki in bogati lahko zavidajo finalni srhljivki na Slovenskem

V večini evropskih lig so že (dolgo) znani prvaki čudne sezone. Liverpool končal urok, zasuk v Španiji v prid Real Madrida, Bayern razred zase v Nemčiji.
Jürgen Klopp in Mohamed Salah sta Liverpoolu prinesla tako dolgo pričakovano lovoriko. FOTO: Carl Recine/Reuters
Jürgen Klopp in Mohamed Salah sta Liverpoolu prinesla tako dolgo pričakovano lovoriko. FOTO: Carl Recine/Reuters
22. 7. 2020 | 12:00
22. 7. 2020 | 12:01
4:38
Prva liga Telekom Slovenije na Uefini jakostni lestvici zaseda 32. mesto med 55 nacionalnimi tekmovanji, ima pa nekaj, kar ji lahko zavidajo tudi vodilne lige: negotovost do zadnjega kola, ki jo bosta nocoj razblinila Celje in Olimpija v neposrednem dvoboju za prvaka.

Na koronakrizo so se v evropskih državah zelo različno odzvali. Čeprav je predsednik Uefe Aleksander Čeferin ostro nasprotoval razveljavitvi prvenstev – kot se je izkazalo, je imel prav – in žrtvoval vseeevropsko prvenstvo, ki bo šele čez slabo leto, da bi pomagal klubom iz finančni zagat, so njegove besede naletele na gluha ušesa v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, kjer so se že sredi marca odločili, da rečejo sezoni konec.


 

Brez prvaka na Nizozemskem


V ligue 1 je tako predčasno postal prvak PSG. V Belgiji je naslov osvojil Club Brugge, na Nizozemskem pa celo ni bilo prvaka, saj sta bila Ajax in AZ Alkmaar izenačena. Oba bosta igrala v kvalifikacijah za ligo prvakov, čeprav je Uefa sprva namignila, da klubom iz držav, v katerih ne bodo dokončali sezon, morda ne bo dovolila igrati v Evropi.

ni podpisa
ni podpisa


Drugod so bili potrpežljivi in po sprostitvi ukrepov nadaljevali z igranjem za zaprtimi vrati. Najbolj je odleglo Liverpoolu, ki je le prišel do prvega naslova v premier league in prvega v Angliji po 30 letih. To mu je uspelo v velikem slogu, že sedem kol pred koncem, kar pred tem ni uspelo nikomur, najbolj priljubljeni Nemec na Otoku, Jürgen Klopp, pa je uresničil obljubo, ki jo je dal, ko je leta 2015 prišel na Anfield.
 

Juve na pragu devetice


V Nemčiji je suvereno do osmega zaporednega naslova prišel spomladi prerojeni Bayern, v Italiji je Juventus po ponedeljkovi zmagi proti Laziu (Ronaldo 2) na pragu že devetega zaporednega scudetta. Zgodbo lahko stara dama konča že jutri v Vidmu. Do zasuka na vrhu pa je prišlo v Španiji, kjer je korona vzela zalet Barceloni in naslov je po treh letih spet romal v Madrid k Realu. Katalonci so imeli pred prekinitvijo dve točki prednosti pred večnimi tekmeci. Messiju in njegovim je 86 doseženih golov (Real 70) v slabo tolažbo.

Bayern (s pokalom Robert Lewandowski) je že osem sezon nepremagljiv v Nemčiji. FOTO: Alexander Hassenstein/Reuters
Bayern (s pokalom Robert Lewandowski) je že osem sezon nepremagljiv v Nemčiji. FOTO: Alexander Hassenstein/Reuters


Na Portugalskem je Porto na vrhu nasledil Benfico, na Škotskem je deveti naslov v seriji predčasno osvojil Celtic, ki za Rangers zaostaja le še za tri točke (54:51). V Avstriji je bil sedmič zapored najboljši Salzburg, na Hrvaškem je imel zagrebški Dinamo 15 točk prednosti pred Osijekom, osvojil je tretji zaporedni naslov in 14. v zadnjih 15 letih. Vmes mu ga je vzela Kekova Rijeka. V Srbiji je Crvena zvezda po skrajšanem postopku osvojila naslov, tretjega zapored. V BiH je bilo predčasno za prvaka okronano Sarajevo.
 

Šporar št 1. na Slovaškem


Odprto je le še v Švici, kjer lahko v zadnjem kolu Young Boys pri zadnjemu Xamaxu ubrani trofejo, odločeno pa na sosednjem Madžarskem, kjer je šampion spet Ferencvaros. Na Češkem je bila najboljša Slavia Praga, na Slovaškem Slovan iz Bratislave, kljub vmesni selitvi na Portugalsko je bil najboljši strelec lige Andraž Šporar (12).

Dinamo ni imel dostojnega tekmeca na Hrvaškem. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
Dinamo ni imel dostojnega tekmeca na Hrvaškem. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix


Na Poljskem je varšavska Legia obnovila primat. V Rusiji si je veliko pred današnjim zadnjim kolom lovoriko zagotovil Zenit, v Ukrajini pa je Šahtar znova zasenčil konkurenco. Čudna sezona bo z zlatimi črkami zapisana pri klubu Istanbul Başakşehir, ki je prišel do prvega naslova turškega prvaka.

Pri nas se nekaj podobnega nasmiha Celju, če mu računov ne bo prekrižala Olimpija ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine