Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čehi razočarani nad remijem, Hrvati veseli, da ostajajo v igri

Hrvaška se bo morala po remiju s Češko (1:1) v boju za osmino finala reševati proti gostiteljici Škotski, ki proti Hrvatom v svoji zgodovini še ne pozna poraza.
Soigralci čestitajo Ivanu Perišiću (drugi z leve) po izenačujočem golu v Glasgowu. FOTO: Paul Ellis/AFP
Soigralci čestitajo Ivanu Perišiću (drugi z leve) po izenačujočem golu v Glasgowu. FOTO: Paul Ellis/AFP
18. 6. 2021 | 20:53
19. 6. 2021 | 08:41
3:08
Zadnji medsebojni obračun Češke in Hrvaške so na euru 2016 zaznamovali hudi izgredi na tribunah. Skoraj pravljično svetovno prvenstvo v Rusiji je kar malce zabrisalo spomin na dogodke iz Saint-Étienna, kjer so hrvaški navijači poskrbeli za eno od najbolj travmatičnih epizod v hrvaški nogometni zgodovini. Grozila je celo odpoved tekme, potem ko so, kot se je izkazalo pozneje, v organiziranem protestu proti Hrvaški nogometni zvezi in takratnemu podpredsedniku zveze Zdravku Mamiću nekateri navijači z uporabo pirotehničnih sredstev želeli izsiliti odpoved srečanja.

Češka in Hrvaška sta se tudi pet let kasneje v Glasgowu pomerili na drugi tekmi skupinskega dela, tokrat pa so bili v veliko boljšem začetnem položaju Čehi, ki so prvenstvo odprli z zmago nad Škotsko, medtem ko so Hrvati izgubili v Londonu s še eno gostiteljico tekmovanja Anglijo. Selektor Zlatko Dalić, ki je v očeh mnogih rojakov že davno pokuril vse kredite, ki jih prinaša srebrno odličje s SP, je na klopi pustil vezista Marcela Brozovića in v postavo po težavah s poškodbo vrnil branilca Dejana Lovrena, a veliko bolj napadalna postava z Josipom Brekalom na desnem krilu ni dala nič več od tiste, ki je bila razmeroma enakovredna, a skoraj povsem nenevarna v obračunu z Angleži.


Čehi na pragu napredovanja


V zaspanem vzdušju je bila na Hampden Parku temu primerna tudi predstava. Čehi so bili vseeno konkretnejši in ravno Lovren je v zaključku prvega polčasa zakrivil enajstmetrovko, ki jo je po prejetem udarcu v nos zanesljivo izvedel okrvavljeni Patrik Schick, strelec nepozabnega gola s sredine igrišča proti Škotski. »Kockasti« so sicer v drugem polčasu hitro izenačili prek Ivana Perišića, kot prvi Hrvat je zadel na štirih velikih tekmovanjih, a popolnega preobrata niso zmogli. Vozovnico za osmino finala bodo tako reševali v dvoboju s Škotsko.

»Škoda za neodločen izid. Menim, da smo prikazali več. Ko vidim, kako so igralci skakali in slavili, najbrž že slutijo, da so storili dovolj za napredovanje,« je v studiu časnika Blesk povedal nekdanji češki napadalec Ladislav Vizek. Hrvati so lahko po tekmi slavili zgolj Perišića in se že obračali proti tekmi s Škotsko, ki je v vsej svoji zgodovini še niso premagali.

»Moram biti iskren – danes je bilo res slabo. Moramo igrati precej bolje. Od (vratarja Dominika, op. a.) Livakovića pa do zadnjega igralca moramo vsi dati več. Zdaj moramo zmagati. Nekaj smo odigrali, a to ni to,« je bil za državno radiotelevizijo iskren Perišić, ki je v prepoznavnih črnih dresih preprečil nov črn dan za hrvaški nogomet in podaljšal upanje navijačev vsaj še do torka.

  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine