Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Tunizijci šokirali Francoze, zanesljiva zmaga Argentincev

V osmino finala nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju so se uvrstili še Avstralci in kljub porazu tudi Poljaki.
Julian Alvarez (levo) se je takole veselil gola za Argentino. FOTO: Juan Mabromata/AFP
Julian Alvarez (levo) se je takole veselil gola za Argentino. FOTO: Juan Mabromata/AFP
F. T., M. Š.
30. 11. 2022 | 07:00
30. 11. 2022 | 23:03
6:35

Na svetovnem prvenstvu v nogometu so današnji spored odprli v skupini D, v kateri so za veliko presenečenje poskrbeli Tunizijci, ki so z 1:0 (0:0) premagali branilce lovorike Francoze. Vendar se kljub uspehu niso uvrstili v nadaljnje tekmovanje. V osmino finala so se na koncu zanesljivo prebili tudi Argentinci.

Po zmagi z 2:0 nad Poljaki so si zagotovili prvo mesto v skupini C. V drugi tekmi so Mehičani z 2:1 premagali Savdsko Arabijo, vendar je bilo to premalo za napredovanje. Zaradi boljše razlike v golih so se namreč v osmino finala uvrstili Poljaki.

Argentinci so že v prvem polčasu pokazali, da si želijo zmagati in osvojiti prvo mesto v skupini, ki v nadaljevanju prinaša na papirju ugodnejše tekmece. Večji del časa so bili pri žogi, imeli priložnosti, vendar je bil vratar Wojciech Tomasz Szczesny na pravem mestu.

Ubranil je strel Angela Di Marie v 33. minuti, bil je na pravem mestu ob poskusu Juliana Alvareza nekaj minut pozneje, izkazal pa se je tudi v 39. minuti, ko je ubranil strel Lionela Messija iz enajstmetrovke, za katero je bil po mnenju tehnologije VAR kriv sam zaradi posredovanja ob poskusu argentinskega zvezdnika z glavo.

Drugi polčas se je za reprezentanco, znano tudi kot Albiceleste, začel sanjsko. Alexis Mac Allister je po podaji Nahuela Moline po manj kot minuti igre z natančnim strelom prvič na tem prvenstvu poslal poljskega vratarja po žogo v mrežo. Kljub zaostanku se Poljska ni odzvala. Argentina je bila še naprej gospodar na štadionu 974 v Dohi. V 67. minuti je Julian Alvarez postavil končni izid.

Luis Chavez je navdušil z imenitnim golom. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP
Luis Chavez je navdušil z imenitnim golom. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP

Mehičani prvič po letu 1978 brez izločilnih bojev

Mehičani, ki so igrali brez kapetana Andresa Guardada, so začeli odločno in napadalno. Vratar Savdijcev Muhamad Al-Ovajs je odlično posredoval že v tretji minuti, ko je pravočasno zapustil vrata in preprečil zadetek Alexisu Vegi. Kmalu za tem pa je imel kar nekaj težav ob predložku Jesusa Gallarda.

Tudi zasedba Herveja Renarda se je nato prebudila. Mohamed Kano je najprej iz težkega položaja in iz voleja sprožil visoko čez gol Guillerma Ochoe, v 13. minuti pa je s prostega strela žogo za las poslal nad prečko. Mehičani so stopnjevali pritisk. V 23. minuti je Luis Chavez streljal z roba kazenskega prostora, a preveč po sredini. Nato je nevarno sprožil še Orbelin Pineda, vendar je savdski blok ublažil strel za Al-Ovajsa. Savdijci so blokirali tudi naslednji poskus z glavo Pinede.

Mehiški nogometaši so sipripravili obilo priložnosti, a ključa do savdijskih vrat v prvem delu niso našli. Tik pred odmorom je z glavo nenatančno za Savdijce meril še Ali Al-Hasan. V nadaljevanju dvoboja se Mehičani niso zaustavljali. Na začetku drugega polčasa so prišli do vodstva in celo prvega zadetka na tem SP. Najprej je Chavez prisilil Al-Ovajsa v posredovanje, po sledečem kotu pa se je Henry Martin najbolje odzval in Mehičane popeljal v vodstvo.

Salem Al-Dawsari je dosegel častni gol za Savdsko Arabijo. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP
Salem Al-Dawsari je dosegel častni gol za Savdsko Arabijo. FOTO: Pablo Porciuncula/AFP

Najbolj vroč igralec na igrišču Chavez je pet minut zatem podvojil vodstvo Mehike z izjemnim prostim strelom. Mreža Savdijcev se je le nekaj trenutkov za tem zatresla še tretjič, a so sodniki zaradi prepovedanega položaja razveljavili gol Hirvingu Lozanu.

Lozano je nato še enkrat nevarno sprožil, a se je Al-Ovajs izkazal. Strelec prvega zadetka Martin se je kmalu po tem znašel sam pred vratarjem, toda z volejem meril preko vrat. Chavez je imel na voljo nov prosti strel iz podobnega položaja kot pri zadetku in Al-Ovajsa je tokrat prisilil v lepo obrambo.

V lovu na tretji zadetek in boljšo gol razliko od Poljakov, ki bi jih popeljala v osmino finala, so si Mehičani priložnosti ustvarjali eno za drugo. Še drugič so se morali sprijazniti z razveljavljenim zadetkom zaradi prepovedanega položaja, ko je bil prehiter Uriel Antuna. V začetku sodnikovega dodatka je s prostega strela še enkrat zagrozil Chavez, a je bil udarcu znova kos Al-Ovajs.

Mehiške sanje o preboju v osmino finala pa je v peti minuti sodniškega dodatka z zadetkom potopil Salem Al-Davsari. Prvič po mundialu 1978 v Argentini se Mehičanom ni uspelo prebiti v izločilne boje.

Wahbi Khazri je zabil zmagoviti gol za Tunizijo. FOTO: Miguel Medina/AFP
Wahbi Khazri je zabil zmagoviti gol za Tunizijo. FOTO: Miguel Medina/AFP

Poraz favoriziranih Francozov

»Galski petelini«, ki so si že prej zagotovili napredovanje, so osvojili prvo mesto v skupini, drugo pa je po zmagi nad Danci z 1:0 (0:0) pripadlo Avstralcem. Strelec zmagovitega zadetka za Tunizijo je bil v 58. minuti Wahbi Khazri. Omeniti kaže, da je glavni sodnik po ogledu VAR v izdihljajih dvoboja razveljavil (izenačujoči) gol Antoina Griezmanna, ki je v igro vstopil šele v 73. minuti, deset minut po prvem francoskem zvezdniku Kylianu Mbappéju.

Avstralec Mathew Leckie je pokopal upe Dancev. FOTO: Chandan Khanna/AFP
Avstralec Mathew Leckie je pokopal upe Dancev. FOTO: Chandan Khanna/AFP

Na drugi tekmi skupine D so Danci bolj ali manj ves čas nadzorovali potek igre in tudi več napadali, saj so za preboj v osmino finala potrebovali zmago. Toda Avstralci so bili tisti, ki so po uri igre prvi udarili iz nasprotnega napada. Riley McGree je s podajo zaposlil Mathewa Leckieja, ki je po preigravanju s strelom po tleh ukanil dansko številko ena Kasperja Schmeichla.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine