Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Portugalska skočila v elitno družbo Francije in Brazilije

Deveti tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v Katarju je prinesel po dve tekmi v skupinah G in H. Dogajanje v živo, spored in statistika v posebni grafiki.
Cristiano Ronaldo in Bruno Fernandes FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Cristiano Ronaldo in Bruno Fernandes FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
F. T.
28. 11. 2022 | 06:00
29. 11. 2022 | 07:36
6:29

Deveti tekmovalni dan na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju prinaša po dve tekmi v skupinah G in H. V Dohi bodo na ta način končali 2. kolo, ko bo že mogoče oceniti možnosti posameznih reprezentanc c boju za osmino finala mundiala. V osmini finala so Francija, Brazilija in Portugalska.

Portugalska je po golih Bruna Fernandesa v 54. in 93. minuti strla odpor Urugvaja. Po drugi turnirski zmagi si je že zagotovila nastop v izločilnih tekmah, pred današnjo zmago je bila v Katarju boljša tudi od Gane s 3:2. V prvem polčasu je bila pobuda na strani Portugalcev. Kljub očitni premoči in kar 70-odstotni posesti žoge si izrazitih priložnosti niso priigrali. Še najbolj resno akcijo so v prvi polovici tekme uprizorili Urugvajci v 32. minuti, ko je Rodrigo Bentancur povsem premešal portugalsko obrambo, njegov strel z desetih metrov pa je Diogo Costa bravurozno ubranil.

Za piko na i enajstmetrovka

Izbranci 68-letnega portugalskega selektorja Fernanda Santosa so v drugem polčasu, ki jo je uvodoma "začinil" vdor navijača na igrišče z mavrično zastavo, le zlomili odpor Južnoameričanov. V 52. minuti je bil Joao Felix malenkostno nezbran pri strelu z lepega položaja, le dve minuti kasneje pa je povedla z 1:0, ko je Bruno Fernandes z leve strani podal zavito žogo v urugvajski kazenski prostor, ki je končala za hrbtom Sergia Rocheta.

Veselje Portugalcev po doseženem golu. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Veselje Portugalcev po doseženem golu. FOTO: Glyn Kirk/AFP

Po zadetku so se Portugalci povlekli v obrambo, Urugvajci so si priigrali dve lepi priložnosti, izenačujočega gola pa niso dosegli. Obe akciji sta zrežirala rezervista: v 75. minuti je žoga po strelu Maximiliana Gomeza zadela okvir vrat, tri minute kasneje pa je Luis Suarez iz bližine streljal mimo vrat.

V izdihljajih tekme je iranski sodnik Alireza Faghani po posredovanju Vara pokazal na 11-metrovko zaradi igranja z roko Joseja Gimeneza v svojem kazenskem prostoru, neusmiljen eksekutor z bele pike pa je bil Fernandes, ki je v končnici zapravil še dve lepi priložnosti za "hat-trick". Cristiano Ronaldo je igro zapustil že prej.

Brazilija zanesljivo čez Švico

Reprezentanca Brazilije je v popoldanski tekmi v skupini G premagala Švico z 1:0 in si že zagotovila nastop v osmini finala. Brazilci so na tretji medsebojni tekmi na svetovnih prvenstvih prvič ugnali Švico. Edini gol je v 83. minuti dosegel Casemiro. V zelo izenačenem dvoboju so imeli več od igre Brazilci, a prevlada še zdaleč ni bila tako izrazita kot proti Srbiji v prvem kolu.

Casemiro je takole pozdravil brazilske navijače po edinem golu, ki ga je zabil Švici prav on. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Casemiro je takole pozdravil brazilske navijače po edinem golu, ki ga je zabil Švici prav on. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Prvo priložnost so si varovanci Titeja priigrali šele v 27. minuti, ko je po podaji Raphinhe nekoliko z leve strani iz bližine do strela prišel Vinicius Junior. Sprožil je slabo, kar je vratarju Yannu Sommerju omogočilo obrambo. Tudi pozneje so Brazilci, ki so igrali brez Neymarja in Danila, jalovo poskušali, vendar so Švicarji v obrambi delovali čvrsto in disciplinirano. Po drugi strani v napadu proti brazilskim vratom niso sprožili niti enega strela. Brazilci le štiri, od tega dva v okvir gola.

Brazilski navijači v Dohi. FOTO: Pedro Nunes/Reuters
Brazilski navijači v Dohi. FOTO: Pedro Nunes/Reuters

V drugem delu je bilo dogajanje na zelenici vendarle malce bolj razburljivo. Sprva po zaslugi Viniciusa, ki je v 64. minuti dosegel gol, a je bil ta razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Richarlisona. Slabih 20 minut kasneje so Brazilci vendarle zadeli. V 83. minuti so na levi strani kombinirali, žoga pa je prišla do Casemira, ki je streljal iz prve in neubranljivo zadel levi vratarjev kot. V nadaljevanju so bili južnoameriški predstavniki bližje drugemu golu kot Švicarji izenačenju, a se izid ni več spremenil.

Srbi in Kamerunci so ponudili dramatičen derbi

Ob 14. uri so odprli drugo kolo v skupini H, prva tekma med Južno Korejo in Gano je lahko že pomenila konec za eno od teh dveh izbranih vrst. Golov zato ni manjkalo. Do zmage so prišli Ganci, potem ko sta zadela Mohamed Salisu (24.) in Mohamed Kudus dvakrat (34., 68.). Korejci so se vmes vrnili ter izenačili po dveh zadetkih Čo Guesunga (58., 61.). Po tretjem zadetku so imeli sicer še nekaj priložnosti, a so ostale neizkoriščene.

Mohamed Kudus (drugi z leve) je z dvema zadetkoma (na fotografiji prvi po strelu z glavo) Gani prinesel zmago nad Južno Korejo. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Mohamed Kudus (drugi z leve) je z dvema zadetkoma (na fotografiji prvi po strelu z glavo) Gani prinesel zmago nad Južno Korejo. FOTO: Glyn Kirk/AFP

V Skupni G so začeli akcijo ob 11. uri, ko sta odprla tekmo Kamerun in Srbija, torej reprezentanci, ki sta ostali v prvem kolu praznih rok. Navijači so videli spektakularno tekmo, polno zasukov. Prvi gol so zabili Kamerunci (Jean Charles Castelletto), četudi so si pred tem priigrali več priložnosti Srbi, Aleksandar Mitrović je zadel tudi vratnico. Srbi so vendarle odgovorili, še dodali energijo v svojo igro in tik pred odmorom prešli v vodstvo, potem ko sta bila natančna Strahinja Pavlović z glavo in Sergej Milinković Savić.

Aleksandar Mitrović in Strahinja Pavlović po tretjem doseženem golu Srbov. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Aleksandar Mitrović in Strahinja Pavlović po tretjem doseženem golu Srbov. FOTO: Andrej Isaković/AFP

Lahko bi se končalo z izidom 5:5

V drugem polčasu smo prav tako videli tri gole in nov zasuk. Evropejci so si resda priigrali višje vodstvo, potem ko je Mitrović vendarle zabil gol, toda to je Srbe navidezno uspavalo. Afričani so se vrnili v igro, strelca sta bila v razmaku treh minut Vincent Aboubakar in Maxim Choupo Moting. Tekma je bila povsem odprta, kaj lahko bi se končala z izidom 5:5.

Takole sta se Vincent Aboubakar in Bryan Mbeumo veselila enega od golov za Kamerun. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Takole sta se Vincent Aboubakar in Bryan Mbeumo veselila enega od golov za Kamerun. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Naslednji v akcijo Južna Koreja in Gana

Vrhunec dneva je napočil ob 20. uri, kot se spodobi za večerni termin mundiala. Pomerili se bosta Portugalska in Urugvaj, sešla se bosta odlična strelca Cristiano Ronaldo in Luis Suarez.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine