Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Čez štiri leta po hokejsko: po neodločenem izidu streli z 11-m

Svetovna nogometna zveza za naslednji mundial, ki ga bodo gostile ZDA, Kanda in Mehika, že načrtuje korenite spremembe.
Nogometnim navdušencem čez štiri leta res ne bo dolgčas. Tekem bo vrh glave. FOTO: Patrick T. Fallon/AFP
Nogometnim navdušencem čez štiri leta res ne bo dolgčas. Tekem bo vrh glave. FOTO: Patrick T. Fallon/AFP
G. N.
3. 12. 2022 | 13:03
3. 12. 2022 | 17:24
2:18

V Katarju se po pogovorih in odzivih celinskih zvez, stroke, igralcev ... zamisli o spremembah na svetovnem prevsntvu čez štiri leta spreminjajo iz ure v uro. Zaenkrat je trdna le ta, da se bo na 23. SP uvrstilo 48 reprezentanc. To pomeni, da bodo igrali kar 40 tekem več, kot jih bodo v Katarju – 104. Še pred dvema dnevoma je bila najbližja različica, da bi bil skupinski del razdeljen na 16 skupin po tri reprezentance, a je zdaj verjetnejša različica z 12 skupinami po štirimi reprezentancami. Izločilni del tekmovanja bi se začel s šestnajstino finala (32 reprezentanc).

Od razširjenega prvenstva bodo najbolj bodo pridobile reprezentance iz konfederacije CONCACAF (Severne in Srednje Amerike ter Karibov), saj si bodo poleg gostiteljic prvenstev iz te organizacije mundialsko vozovnico prislužile še tri reprezentance. Še ena bo na voljo preko dodatnih kvalifikacij. Najmočnejši celinski krovni organizaciji, evropski, bodo prav tako pripadle še tri dodatne vstopnice. Zdaj Evropi pripada 13 mest na SP. Azijo bo zastopalo osem reprezentanc, prvič pa si bo neposredno uvrstitev na SP zagotovila zmagovalka kvalifikacij v Oceaniji. Še eno si lahko zagotovi v dodatnih kvalifikacijah. Južna Amerika bo zdajšnjim štirim neposrednim uvrstitvam dodala še dve, sedmo si lahko zagotovi v dodatnih kvalifikacij. Afrika bo imela zagotovoljenih devet vstopnic, ena je še na voljo v dodatnih kvalifikacijah.

Obeta se tudi sprememba točkovanja in odločitev o zmagovalcu nedoločenega dvoboja z bele točke. Zmaga bi štela tri točke, zmaga po 11-m dve, poraz po 11-m pa eno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine