Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Namesto 80 kar 104 tekme?

Prireditelji naslednjega svetovnega prvenstva v nogometu, ZDA, Mehika in Kanada, vse bolj pritiskajo na Fifo, naj spremeni tekmovalni sistem.
Čez štiri leta se bo SP razširilo na 48 reprezentanc, kar pomeni več tekem na več štadionih. FOTO: Paul Ellis/AFP
Čez štiri leta se bo SP razširilo na 48 reprezentanc, kar pomeni več tekem na več štadionih. FOTO: Paul Ellis/AFP
P. Z.
2. 12. 2022 | 10:44
1:40

Prireditelji naslednjega svetovnega prvenstva v nogometu, ZDA, Mehika in Kanada, vse bolj pritiskajo na Fifo, naj spremeni tekmovalni sistem.

Čez štiri leta se bo število reprezentanc povečalo z 32 na 48, predvidenih je 16 skupin s po tremi ekipami. Toda poraja se skrb, da bi bile mnoge tekme zadnjega kroga predtekmovanja nezanimive, ker nekatere ekipe ne bi imele več možnosti za osvojitev prvega mesta.

V Dohi potekajo intenzivna pogajanja, da bi bilo 12 skupin s po štirimi reprezentancami, saj je to SP pokazalo, kako razburljivi sta lahko dve sočasni tekmi. Toda v tem primeru bi bile 104 tekme namesto 80 (v Katarju jih bo skupaj 64), v šestnajstino finala pa bi se uvrstili po dve ekipi iz vsake skupine in še osem najboljših tretjeuvrščenih.

Odločitev o formatu SP mora biti sprejeta najkasneje prihodnje leto. Kot piše Guardian, podaljšanju SP za nekaj dni ne bi nasprotovali Fifa in njeni sponzorji, toda takšna rešitev ne bi bila po okusu klubov in sindikatov igralcev, zato se obeta še burna razprava.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine