Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija na vrhu, če bosta padla Domžale in Maribor

V 15. kolu 1. slovenske nogometne lige danes prva tekma v Novi Gorici, druge jutri z derbijema v Stožicah in Celju v ospredju. Prvi strelec lige Dino Hotić končal prvi del sezone.
Hrvaška "zmaja" Tomislav Tomić in Dino Štiglec sta nepogrešljiva člena začetne enajsterice Olimpije, ki je ujela šampionsko formo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Hrvaška "zmaja" Tomislav Tomić in Dino Štiglec sta nepogrešljiva člena začetne enajsterice Olimpije, ki je ujela šampionsko formo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
3. 11. 2018 | 12:39
5:15
Olimpija v tej sezoni še ni bila tako blizu, da bi zavzela vrh lestvice. Toda ... Maribor (30 točk) bi v 15. kolu, ki ga bo danes odprla tekma v Novi Gorici, jutri pa ga bodo zaokrožile še tekme v Kranju, Celju, Ljubljani in Kidričevem, moral izgubiti v Celju in predvsem Olimpija (28) mora v Stožicah premagati Domžale.

Nova Gorica: Gorica – Rudar (sobota, sodnik Nejc Kajtazović, 18): Goriška vnema in bojevitost v povratni pokalni tekmi brez upanja o zasuku v Murski Soboti je bila hvale vredna, toda na koncu je bila celo kaznovana z veliko neumnostjo. Najboljši strelec Andrija Filipović si je prislužil izključitev v zadnjih minutah in moštvo pustil na cedilu za današnji dvoboj, ki bo za Goričane bistveno pomembnejši. Trener Miran Srebrnič bi nemara lahko bolj tankočutno izbral igralce in taktiko, ki bi vendarle morala biti v službi tekme z Rudarjem. Velenjčanom se ponuja lepa priložnost za prvi vidnejši skalp v sezoni.

Ob odsotnosti Andrije Filipovića je Bde Osuji najmočnejše goriško orožje proti Rudarju. FOTO: Blaz Samec/Delo
Ob odsotnosti Andrije Filipovića je Bde Osuji najmočnejše goriško orožje proti Rudarju. FOTO: Blaz Samec/Delo


Kranj: Triglav – Krško (nedelja, Slavko Vinčić, 11.45): Zgodnja ura tekme ni nič nenavadnega. Nekoč v nekdanji državi so bili nedeljski dopoldnevi v SNL rezervirani za ligaške tekme, ki so za »amaterje« pomenile tudi čiščenje telesa po petkovih in sobotnih veselicah. Razlika od današnjih »profesionalcev« je le v tem, da so povečini igrali za zabavo. Slabši pa niso bili. Derbi zadnjega in predzadnjega je usoden za prvega. Kranjčani bi brez zmage lahko samo še sanjali o obstanku.

Celje: Celje – Maribor (Dragoslav Perić, 14): Celjani so jo že zagodli Mariborčanom, vendar nikoli takrat, ko je bilo treba. Torej, zdaj jo lahko, štajerski derbi še ni odločilen za naslov prvaka. Zmota. Je odločilen za stanje duha v Ljudskem vrtu, kjer še kar trošijo moči v iskanju zarot, med katere naj bi sodila tudi huda kazen za Dina Hotića. Odrivanje s hrbta sodnika Mateja Juga v velikem derbiju ga je drago stala, počival bo kar na šestih tekmah. Na eni, sredini pokalni, je že. Podobno, s petimi tekmami prepovedi, toda vendarle zaradi blažje oblike odrivanja (v španskem superpokalu proti Barceloni), jo je lanskega avgusta odnesel Cristiano Ronaldo. Trener Darko Milanič bo pogrešal tudi steber obrambe Sašo Ivkovića in Jasmina Mešanovića. Zagotovo bo tudi Martin Milec preložil vrnitev po poškodbi. Tudi on je po derbiju jezikal in si prislužil dve tekmi prepovedi. Maribor in Olimpija bosta zaradi grehov v derbiju skupaj plačala 20.950 evrov. Mariborčani imajo razloge za preusmerjanje pozornosti, saj so zaradi krize igre in stagniranje živčnost iz pisarn na Mladinski ulici prenesli tudi med navijače. Morda je ne bi bilo, če bi Zlatko Zahović ali klubsko vodstvo poleti le našla skupni jezik s Celjani o odškodninskem znesku za Rudija Požega Vancaša, ki je z naskokom ključni celjski mož. Tudi Belokranjec za svoj razvoj potrebuje prestop v močnejši klub.

Janez Pišek je eden od največjih celjski upov in v štajerskem derbiju tudi adutov, ki bi lahko  v prihodnosti pri Mariboru zamenjal Romuna Alexandruja Cretuja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Janez Pišek je eden od največjih celjski upov in v štajerskem derbiju tudi adutov, ki bi lahko  v prihodnosti pri Mariboru zamenjal Romuna Alexandruja Cretuja. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ljubljana: Olimpija – Domžale (Damir Skomina, 16.15): Kako bi Domžale sploh lahko ustavile Olimpijo? Z več sreče! Tako meni domžalski trener Simon Rožman, ki izgublja vse pomembne tekme v tej sezoni. Marsikatera njegova taktična odločitev bi lahko bila bolj posrečena. Na primer, kako je mogoče, da je v pokalni povratni tekmi za pol glave nižji Gregor Sikošek pokrival Alexandruja Cretuja v odločilnem trenutku? Resnici na ljubo, le sreča lahko prinese Domžalčanom pozitiven razplet v Stožicah, kjer Zoranu Barišiću uspeva, kar si je bilo še pred dvema mesecema nemogoče zamisliti: da je Olimpija všečna, učinkovita in zmagovita. Da je takšna, kot je, ima zasluge tudi Safet Hadžić, ki je prav v prvem dvoboju v Domžalah Barišiću začrtal pot za nov šampionski pohod. V njem je začela sijati naveza Andrej Vombergar-Rok Kronaveter.

Kidričevo: Aluminij – Mura (Rade Obrenović, 19.30): Gostitelji so v pokalni tekmi sredi tedna pokurili več moči, kot so jo gostje, toda še vedno imajo nekaj prednosti v taktični izbrušenosti in izkušnjah. Soboške možnosti povečuje zgolj verjetnostni račun: Mura je namreč edina, ki v tej sezoni še ni zmagala v gosteh. V Fazaneriji je Aluminij tesno premagala s 3:2.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine