Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Niz slovenskih napak botroval porazu s Finsko

Slovenska nogometna reprezentanca v Helsinkih izgubila na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
Takole se je veselil doseženega gola za Finsko Joel Pohjanpalo. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters
Takole se je veselil doseženega gola za Finsko Joel Pohjanpalo. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters
F. T., STA
16. 6. 2023 | 20:00
16. 6. 2023 | 23:11
6:08

Slovenska nogometna reprezentanca je v Helsinkih odprla tretjo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Po zmagah v Kazahstanu in doma proti San Marinu so Slovenciv Helsinkih zaman lovili pozitiven rezultat. Selektor Matjaž Kek je poslal v ogenj pričakovano začetno enajsterico v osnovni postavitvi 4-4-2, v kateri sta začela v konici napada Benjamin Šeško in Andraž Šporar, ofenzivne vloge je Kek namenil tudi Sandiju Lovriću, Mihi Zajcu in Petru Stojanoviću.

Prvi polčas je zasluženo pripadel gostiteljem, ki so zabili edini gol v tem delu igre. Sprva resda ni kazalo na tak scenarij, saj so Slovenci uspešno odvzeli žogo Fincem vsakič, ko so jih stisnili malenkost višje kot običajno, pri čemer sta vršila pritisk že napadalca Šporar in Šeško.

Premalo konkretni Slovenci

Toda Slovenci vendarle niso bili konkretni, zanje usodna pa je bila že 13. minuta tekme, ko so nanizali več nedopustnih napak in bili za to takoj kaznovani. Potem ko sta v eni od finskih akcij neuspešno poskušala nabiti žogo ven iz svoje polovice igrišča Jure Balkovec in Sandi Lovrić, je ob osvojeni žogo storil naivno napako Miha Zajc, nespretno je izgubil žogo na robu kazenskega prostora.

Adam Gnezda Čerin, Benjamin Šeško in Petar Stojanović. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Adam Gnezda Čerin, Benjamin Šeško in Petar Stojanović. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Žoga je prišla do Teemuja Pukkija na slovenski levi strani, poslal je predložek pred vrata, kjer je bil najhitrejši Joel Pohjanpalo in zabil gol za 1:0. Pukkija je slabo blokiral Balkovec, Pohjanpalo je bil hitrejši od Davida Brekala, vratar Vid Belec pa je prejel poceni gol med svojima nogama. Slovenci so nato prestavili v višjo prestavo, toda zaman, v prvem polčasu so bili premalo konkretni.

In tudi v drugem polčasu želenega zasuka po slovenskih željah ni bilo. Najprej so v uvodu drugega dela prevzeli pobudo in v 51. minuti je Šporar žogo poslal mimo vrat z diagonalnim strelom malce z desne strani, v 56. pa je strel Stojanovića obranil domači vratar Lukaš Hradecky.

Toda v 58. minuti so tudi Finci, na katere slovenski selektor ni zaman opozarjal, da so dobri v prehodih v napad, znova zagrozili, z desne strani je malce mimo gola meril razpoloženi Oliver Antman. Prav ta pa je v 64. minuti podvojil finsko prednost, ko je z desne strani premagal Belca, spet je bil podajalec Pukki.

V 75. minuti je do strela z glavo prišel Šeško, a bil premalo natančen, Kek pa je še okrepil napad v želji po zadetku. Slovenci so še naprej imeli žogo več v posesti, a do pravih zaključkov ob vztrajnem finskem izbijanju žoge niso prišli. Za nameček so domači ob koncu zahtevali še enajstmetrovko, za katero pa se sodniki na srečo gostov niso odločili.

Na drugih tekmah v skupini H je Danska doma premagala Severno Irsko z 1:0 (0:0), Kazahstan pa je osvojil tri točke v San Marinu – 0:3 (0:1).

V skupini B so Francozi upravičili status favoritov in s 3:0 premagali Gibraltar. Enega od zadetkov je dosegel Olivier Giroud, kar je bil njegov 54. reprezentančni gol, z njim se je še dodatno utrdil na prvem mestu strelcev Francije. Je pa obenem s 123. nastopom tudi ujel Thierryja Henryja na seznamu igralcev z največ tekmami za Francijo.

V drugi tekmi te skupine je Grčija z 2:1 ugnala Irsko.

Angleži v skupini C so visoko, na koncu je bilo 4:0, premagali Malto. Slednja je tekmo začela z avtogolom že v tretji minuti, Angleži pa so že do 30. minute vodili s 3:0 in odločili zmagovalca.

Bolj zanimivo je bilo na drugi tekmi te skupine; Severna Makedonija je ob polčasu vodila z 2:0, a je Ukrajini uspelo doseči dva gola med 63. in 67. minuto, potem pa je Viktor Cigankov v 83. poskrbel za popoln preobrat.

Turčija je v skupini D tesno premagala Latvijo, zmagoviti gol je dosegel Irfan Can Kahveci v v peti minuti sodnikovega dodatka, potem ko je minuto pred tem Latvija izenačila na 2:2. Armenci pa so v Cardiffu presenetili Valižane, zmagali so s 4:2, po dva gola sta dosegla Lucas Zelarajan in Grant-Leon Ranos.

Švicarji so se za pričakovano zmago proti Andori namučili in na koncu zmagali le z 2:1. Belorusija pa je bila na pragu prve zmage, toda Izrael je poraz v zadnjih petih minutah spremenil v zmago, v sodnikovem dodatku je za zmago zadel Oscar Glouh. Kosovo in Romunija sta igrala 0:0.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine