Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Glavni aduti na visokih obratih, a Matjaž Kek ni brez skrbi

Jaka Bijol na začetku sezone izstopa v Vidmu, Benjamin Šeško v Leipzigu. Skrbi povzročajo številne poškodbe in tudi majhna minutaža nekaterih nosilcev igre.
V zadnjem obdobju si je obrambo Slovenije težko predstavljati brez Jake Bijola, uspešno je na euru ustavil tudi Cristiana Ronalda. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
V zadnjem obdobju si je obrambo Slovenije težko predstavljati brez Jake Bijola, uspešno je na euru ustavil tudi Cristiana Ronalda. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
7. 10. 2024 | 05:00
4:54

Slovenska reprezentanca bo danes na Brdu začela priprave na zahtevni gostovanji na Norveškem in v Kazahstanu. Nekaj adutov je Matjaž Kek v gorenjski bazi pozdravil že včeraj, preostali so se reprezentančni jati pridružili danes, selektor pa ni povsem brez skrbi. Številni napadalci in zvezni igralci imajo v klubskih sredinah obrobno vlogo, četudi drži, da je marsikdo med njimi že »zacvetel« prav med reprezentančno akcijo.

Za igre glavnega aduta Kekove izbrane vrste Benjamina Šeška počasi zmanjkuje presežnikov, 21-letni napadalec iz Radeč je na začetku sezone svetla točka Leipziga. Poleti so se rdeči biki odločili za odklon od izvozno naravnane klubske strategije in zadržali večino najboljših posameznikov minule sezone, a bili le delno uspešni. Lois Openda ni več tako »smrtonosen« kot spomladi, pri 24 letih Leipzigu počasi zmanjkuje časa, da Francoza proda v enega od evropskih velikanov, povsem drugače pa velja za Šeška.

Benjamin Šeško je v Heidenheimu že slavil s svojim značilnim visokim skokom, a mu je sodnik VAR gol razveljavil. Foto Thomas Kienzle/AFP
Benjamin Šeško je v Heidenheimu že slavil s svojim značilnim visokim skokom, a mu je sodnik VAR gol razveljavil. Foto Thomas Kienzle/AFP

Čeprav ga portal Transfermarkt še vedno vrednoti na 50 milijonov evrov, ob takšni ponudbi v vzhodni Nemčiji ne bi niti trznili. Glede na učinek v aktualni sezoni je Šeško že na ravni najboljših klasičnih devetic na svetu, v vseh tekmovanjih je v tej sezoni že pri 10 golih, neprekosljivi Erling Haaland, s katerim se bo pomeril v petek Oslu, ima na računu dva več. Kljub drugi zaporedni »ničli« (ob zmagi z 1:0 je zabil zaradi prekrška razveljavljeni gol) v bundesligi je Kek glede Šeška lahko povsem miren, slovenski golgeter na Brdo prihaja v izvrstni formi.

Neznank glede Šeškove desne roke v konici napada je veliko. Andraž Šporar se je skozi šivankino uho prebil na oktobrski reprezentančni spisek, proti Borcu je med tednom za Panathinaikos igral prvič po 1. septembru. Med in mleko se po prestopu v telesno zahtevno drugo angleško ligo ne cedita niti Šporarjevima menjavama Žanu Vipotniku in Žanu Celarju. Oba v igro redno vstopata s klopi, v igri na robu prekrška z robustnimi angleškimi branilci pa ne najdeta poti do gola. Vipotnikov edini je star skoraj dva meseca, Celar se ga v dresu Swanseaja še ni veselil.

Zanimivo bo videti, kako se bo Kek odločil glede položaja levega krilnega napadalca. »Prvokategornik« Jan Mlakar in njegova alternativa Sandi Lovrić zaradi poškodb minuli konec tedna nista bila v kadru Pise oziroma Udineseja, zato bo mariborski strateg prisiljen v nekaj kreativnosti pri sestavi zvezne vrste. Spodbudna je forma Timija Maxa Elšnika, ki je v prvih mesecih sezone eden boljših posameznikov Crvene zvezde in je že ljubljenec severa na Marakani. Adam Gnezda Čerin zaenkrat še ostaja v rotaciji Diega Alonsa v Atenah, čeprav je v zadnjem mesecu tudi motor slovenske igre na sredini izgubil mesto v udarni enajsterici Panathinaikosa.

Videmske ključe nosi Bijol

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Podobnih težav nima Jaka Bijol, steber obrambe Udineseja, na začetku sezone presenečenja v italijanskem prvenstvu. 25-letnik je bil na petih tekmah najboljši posameznik Videmčanov, odlično igra tudi, ko Udinese igra s tremi v zadnji vrsti. Proti Lecceju je pomagal ohraniti mrežo nedotaknjeno za četrto zmago sezone v serie A: »Na začetku sezone smo se lovili v obrambi, prišlo je veliko novih igralcev, zdaj spet kažemo pravi obraz. Izkoriščamo priložnosti, lepo je zmagovati.« Bijola italijanski mediji uvrščajo med najboljše branilce v prvenstvu, izpostavljajo predvsem njegovo stabilnost v igri in vodstvene sposobnosti na igrišču.

O partnerju v osrčju obrambe ni dvoma, dvojec z eura je zacementiran v prvih 11. Vanja Drkušić se je dobro prilagodil na selitev v Beograd in nadaljuje, kjer je na euru končal, tudi Erik Janža in Jure Balkovec na Poljskem oziroma v Turčiji uživata velik ugled. Kako dobro je uglašen slovenski obrambni orkester z dirigentom Janom Oblakom na čelu, bo pokazal petkov dvoboj s svetovnim golgeterjem št. 1.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine