Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Euro 2024

Ne sprejemam miselnosti, da bo vsaka zmaga odlična. Resna reprezentanca hoče več!

Adam Gnezda Čerin pri selektorju Matjažu Keku sodi v kategorijo nepogrešljivih igralcev. V Nemčijo z nerealnimi cilji, a le z njimi lahko izpeljejo senzacijo.
Adam Gnezda Čerin je pri 24 letih že eden od stebrov slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon VidicDelo
Adam Gnezda Čerin je pri 24 letih že eden od stebrov slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon VidicDelo
3. 5. 2024 | 10:00
15. 5. 2024 | 14:06
15:37

V nadaljevanju preberite:

»Nihče od nas ni dobri duh, to je celotno moštvo,« se je Adam Gnezda Čerin izognil označbi vedrega in prijaznega igralca, ki v nogometni reprezentanci, s katero je odigral 29 tekem in dosegel štiri gole, dviguje vzdušje. Toda 24-letnemu Idrijčanu ni mogoče pripisati, da je le eden od članov tretjega slovenskega rodu z uvrstitvijo na veliko tekmovanje, saj ga najbolj zaznamuje prav on. Ni med starejšimi igralci niti med najmlajšimi, je v zlati sredini, a že z izkušnjami in kilometrino, ki ga uvršča v kategorijo nepogrešljivih igralcev. Kot nam je zatrdil zvezni igralec Panathinaikosa, v Nemčijo, kjer je začel svojo legionarsko pot, ne bo šel le na ekskurzijo.

Adam, uveljavili ste se kot raznovrstni zvezni igralec in skoraj ni slovenskega trenerja, ki o vas in vaši igri ne bi govoril izključno pohvalno. Najbolj vas odlikuje sposobnost igranja od enega kazenskega prostora do drugega. Kakšen nogomet pa je vaš ideal?

Od mladih nog sem se navduševal nad Barcelono, njena igra je bila najbližje temu, kako naj bi bil videti nogomet, ob katerem uživam. Vsa moštva, ki jih je vodil Pep Guardiola, igrajo po mojem okusu. Od igralcev je bil moj vzornik Andres Iniesta, zdaj Toni Kroos, zaradi "roka trajanja" in elegance, inteligence in lahkotnosti igranja.

Vaš kariera šele dobiva zalet. V Nemčiji se vaš prvi stik z vrhunskim nogometom ni izšel najbolje, kratek čas ste se brusili na Hrvaškem pri Rijeki, v Grčiji ste našli idealno okolje za vaš razvoj. Bi bil vrstni red, najprej Grčija in potem Nemčija primernejši?

Menim, da je bila pot kar ustrezna in se razvija v pravo smer. V Nemčiji sem se takoj naučil življenja "po pravilih", discipline in reda. Nemci so resda bolj hladni in manj gostoljubni, a se lahko iz tega veliko naučiš in se tudi učiš prilagajanja. Zato se mi je bilo v Grčiji, kjer je vse bolj lahkotno in bolj po "balkansko", zelo lahko navaditi. Obratno mi ne bi šlo tako dobro. Šlo bi za težji preskok iz nereda v red. Ustreza mi sicer mentaliteta življenja v Grčiji in Atenah, čeprav ni vedno tako, kot si zamisliš ali se dogovoriš. Vedno nekaj zamuja. Ampak živim v lepem mestu in okolju, igram za velik klub. V nogometu je sicer težko izbrati in napovedati, kaj se bo zgodilo, vse se lahko zgodi v trenutku. S statusom enega od vodilnih igralcev v reprezentanci in Panathinaikosu imam odlična priporočila za prestop, toda odšel bom takrat, ko bom imel konkretno ponudbo in bo zadovoljila tudi klub.

Celoten članek in še več zgodb prinaša na 200 straneh posebna Delova revija Euro 2024, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih za časopise in revije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine