Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Erik ten Hag ni več trener Manchester Uniteda

Glavni trener Rdečih vragov je postal aprila leta 2022.
FOTO: Tony O Brien/Reuters
FOTO: Tony O Brien/Reuters
28. 10. 2024 | 13:18
28. 10. 2024 | 13:39
3:22

Erik ten Hag  se po dveh in pol letih poslavlja od kluba. V tem obdobju je dosegel (manjše) uspehe, saj je ekipo popeljal do dveh domačih lovorik – osvojenega ligaškega pokala Carabao leta 2023 in pokala FA v letu 2024. Vendar pa je niz slabih rezultatov v tej sezoni sprožil rdeč alarm in Nizozemec se je mogel posloviti.

Manchester United je bil presentljivo boljši v finalu pokala proti Manchester Cityju in se s tem tudi uvrstil v ligo Evropa v letošnji sezoni.

FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Manchester United je bil presentljivo boljši v finalu pokala proti Manchester Cityju in se s tem tudi uvrstil v ligo Evropa v letošnji sezoni. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

V klubu so se Eriku zahvalili za njegov trud in predanost, s katerima je vodil ekipo skozi pomembne tekme in dosežke. Nasledil ga bo Ruud van Nistelrooy, ki bo prevzel vlogo začasnega glavnega trenerja, pri čemer bo tesno sodeloval s trenutno trenersko ekipo. Hkrati se v klubu že trudijo najti dolgoročno rešitev za mesto glavnega trenerja.

Ruud van Nistelrooy je do zdaj opravljal vlogo pomočnika trenerja. FOTO: Glyn Kirk/Afp
Ruud van Nistelrooy je do zdaj opravljal vlogo pomočnika trenerja. FOTO: Glyn Kirk/Afp

V svoji prvi sezoni na klopi Manchester Uniteda je Erik ten Hag ekipo popeljal na tretje mesto v Premier ligi ter osvojil ligaški pokal Carabao, kar je prekinilo šestletno obdobje brez osvojenih lovorik. Sezona 2023/2024 je prinesla novo veselje navijačem s finalno zmago v pokalu FA proti Manchester Cityju. Ti uspehi so prinesli optimizem, vendar je klub zaključil sezono na osmem mestu v ligi – najnižji uvrstitvi od leta 1990. Letos mu kaže še slabše saj je Manchester United šele 14. na lestvici prve angleške nogometne lige.

West Ham je v sodnikovem dodatku zadel zmagoviti gol.

FOTO: Tony O Brien/Reuters
West Ham je v sodnikovem dodatku zadel zmagoviti gol. FOTO: Tony O Brien/Reuters

Po sezonski analizi so ključni vodstveni akterji, kot so izvršni direktor Omar Berrada, športni direktor Dan Ashworth in tehnični direktor Jason Wilcox, poleti odločili o podaljšanju pogodbe z Ten Hagom. Dodatno leto, ki jo je dobil z novo pogodbo, je bil znak zaupanja, vendar rezultati na začetku nove sezone tega zaupanja ni upravičil. Po zgolj treh zmagah v devetih ligaških tekmah in nizkih dosežkih v drugih tekmovanjih je Manchester United po zadnjem porazu proti West Hamu zdrsnil na sredino druge polovice lestvice.

Iskanje novega trenerja in prihodnost kluba

Med možnimi kandidati se omenja nekatera velika imena, kot so Mauricio Pochettino in Roberto De Zerbi, ter nekatera malo manj znana, kot so Thomas Frank in Kieran McKenna. Proces izbire bo vodil solastnik kluba Sir Jim Ratcliffe ob podpori športnega direktorja pri INEOS-u, Sir Davea Brailsforda.

Mauricio Pochettino je trenutno v vlogi selektorja ameriške nogometne reprezentance.

FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports/Reuters Con
Mauricio Pochettino je trenutno v vlogi selektorja ameriške nogometne reprezentance. FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports/Reuters Con

Kljub rekordni zapravljivosti klubva v poletnem prestopnem roku, ko so k ekipi pridružili Matthijsa de Ligta, Lenyja Yora, Joshuo Zirkzeeja, Manuela Ugarteja in Noussairja Mazraouija za skupno 205 milijonov funtov, rezultatov ni uspelo doseči, kar je le še poudarilo nujnost strateških sprememb v klubu. Ten Hag se je soočal z visokimi pričakovanji navijačev in vodstva, ki si želijo, da bi Manchester United znova postal stabilna in konkurenčna sila v angleškem in evropskem nogometu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine