Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Aljaž Struna in Andraž Šporar zabila za veliko zmago Slovenije

Slovenija je v kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo v nogometu prihodnje leto v skupini G v Stožicah premagala Poljsko z 2:0. V ponedeljek bo v Stožicah gostoval še Izrael.
Aljaž Struna (levo) in Andraž Šporar sta Sloveniji priigrala veliko zmago proti doslej nepremagani Poljski. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Aljaž Struna (levo) in Andraž Šporar sta Sloveniji priigrala veliko zmago proti doslej nepremagani Poljski. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
6. 9. 2019 | 20:30
6. 9. 2019 | 23:26
8:37
Slovenija se je vrnila v igro za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020. V svoji peti tekmi je z 2:0 (1:0) premagala favorizirano in doslej stoodstotno Poljsko. Zmaga je bila zaslužena in čista kot solza. Slovenci so navdušili s taktično izvedbo, v kateri so večino dvoboja igrali zbrano in se niso spuščali v nepredvidljiv odprt dvoboj. Strelca sta bila Aljaž Struna v prvem polčasu in najboljši slovenski mož Andraž Šporar v drugem polčasu. Slovenija bo v ponedeljek gostila še Izrael, medtem ko bo s točko več na lestvici druga Avstrija gostovala na Poljskem.

Slovenski nogometaši so se po prvih 45 minutah tekme proti poljski veselili vodstva. FOTO: Reuters
Slovenski nogometaši so se po prvih 45 minutah tekme proti poljski veselili vodstva. FOTO: Reuters


Konec: Slovenija je drugič zmagala.

90. minuta: Zaradi poškodbe je Domna Črnigoja zamenjal Robert Berić.

85. minuta: Menjava. Andraža Šporarja je zamenjal Denis Popović.

76. minuta: Tretja menjava pori Poljski. Namesto Krysztofa Piateka je v igro vstopil David Kownacki.

73. minuta: Iličić je nevarno streljal s 23 m, Fabianski je žogo odbil.

70. minuta: Dve menjavi pri Poljski. Iz igre sta šla Mateusz Klich in Kamil Grosicki, v igro pa Krystian Bielik in Jakub Blaszczykowski.

68. minuta:
Glavni sodnik razveljavil gol Poljakov zaradi prekrška Roberta Lewandowskega v napadu.

65. minuta: Josip Iličić je na slovenski polovici z globinsko podajo na desni strani za hrbet gostujoče obrambe podal Šporarju, ki je ušel Michalu Pazdanu. Šporar je v 35 m dolgem šprintu iskal podajo, nato pa se, ko ni bilo soigralca, tik pred golovo črto odločil za strel iz mrtvega kota s 5 m. Po tleh je žoga zletela ob desni vratnici in nogi vratarja Fabianskega.

65. minuta: 2:0! Strelec Andraž Šporar.

62. minuta: Prva menjava pori Sloveniji. Namesto Benjamina Verbiča je v igro vstopil Domen Črnigoj.

52. minuta: Kurtić je na levi strani z diagonalnim strelom po tleh zgrešil za meter ali dva.

51. minuta: Slovenija je drugi polčas začela veliko bolj odločno in ne dopušča Poljakom, da bi prevzeli vajeti igre v svoje noge. Morda igra za ioddtenek celocelo preveč odprto.

Prvi zvezdnik Poljske Robert Lewandowski se je zelo trudil, a je bil ob obrambnih posredovanjih Mihe Mevlje in Aljaža Strune nemočern. FOTO: AFP
Prvi zvezdnik Poljske Robert Lewandowski se je zelo trudil, a je bil ob obrambnih posredovanjih Mihe Mevlje in Aljaža Strune nemočern. FOTO: AFP


45. minuta: Po dveh minutah dodatka je solidni ruski sodnik Sergej Karasjov označil konec prvega polčasa. Slovenija ga je izpeljala taktično dovršeno. NI veliko tvegala, čakala na svojo priložnost in slabost v gostujoči obrambi ter jo tudi dočakala. Poljaki so navzven delovali kot močna reprezentanca, a tudi silno jalova. Lewandowski se je še največ trudil in tudi v vsakem njegovem gibu ali potezi je bilo vidno, da je igralec iz višjega razreda.

35. minuta: Gol za Slovenijo. Po Iličićevi podaji iz kota z leve strani je pred poljskimi vrati na prvi vratnici Šporar z glavo preusmeril žogo na drugo vratnico. Pritekel je Struna in s 5 m zabil gol.

22. minuta: Na igrišču prevladujejo Poljaki. Zanesljivo in avtoritativno narekujejo ritem, medtem ko Slovenci bolj ali manj pazijo, da se ne bi preveč spustili v odprti dvoboj. Velikih priložnosti še ni bilo.

10. minuta: Prva resnejša slovenska akcija pred poljskimi vrati. Jure Balkovec je na levi strani podal Andražu Šporarju, ta je s povratno podajo v sredino na rob kazenskega prostora našel Josipa Iličića, ki je sprožil z leve strani po tleh v levi kot vratarja Lukasza Fabianskega. Ta je žogo odbil v kot. Poljaki so ga ubranili še z enim kotom, ki so ga naši nato slabo izvedli.

4. minuta: Zaradi udarca s komolcem v Roberta Lewandowskega je Aljaž Struna prejel rumeni karton.

3. minuta: Po prekršku Jasmina Kurtića na robu kazenskega prostora z leve strani so imeli Poljaki lepo priložnost za neposredni strel ali predložek. Napolijev as Piotr Zielinski je slabo izvedel prosti strel in žogo poslal visoko prek vrat.

1. minuta: V izjemnem vzdušju in ob glasnem spodbujanju slovenskih navijačev in poljskih, ki so zasedli polovico sektorja na južni tribuni, je prvo podajo s sredine igrišča pripadla gostujočemu zvezdniku italijanskega Milana Krzysztofu  Piateku.

Matjaž Kek (levo) je skoval taktiko za napad na favorizano poljsko reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matjaž Kek (levo) je skoval taktiko za napad na favorizano poljsko reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Izbranci selektorja Matjaža Keka bodo po snidenjih z Izraelom, Severno Makedonijo, Avstrijo in Latvijo torej spoznali še moč zadnje reprezentance v skupini G, s stoodstotnim izkupičkem prve v skupini Poljske. Njeni zvezdniki Lewandowski, Piatek in Zielinski sodijo med najboljše na stari celini, drevi bodo lovili nove tri točke, s katerimi bi se močno približali svojemu temeljnemu cilju – uvrstitvi na zgodovinski panevropski šampionat 2020.





Glavna nevarnost za slovenska vrata bo zvezdnik Bayerna Robert Lewandowski. Vratar madridskega Atletica Jan Oblak je pred tekmo spregovoril tudi o njem. Škofjeločan se ne boji prvega poljskega zvezdnika, ki mu je doslej že zabil dva gola. »Robert Lewandowski? To je eden najboljših napadalcev v Evropi, kar dokazuje iz leta v leto, to dokazujejo številke. V vseh prvinah igre je sodoben in popoln napadalec, nevaren za gol. Lahko ga analiziraš kolikor hočeš, toda pri takšnih igralcih je to pogosto zaman,« je opisal Oblak 31-letnika iz Varšave, ki je zabil že 379 klubskih in 57 reprezentančnih golov.



Poljska je odlično zasidrana v slovenskih srcih, potem ko jo je Slovenija v kvalifikacijah za SP leta 2010 pred desetimi leti v Ljudskem vrtu premagala kar s 3:0. To je bila velika zmaga, ki je razkrila izjemno moč in mundialske ambicije tedanjega rodu, ki ga je prav tako vodil Matjaž Kek. V zdajšnji zasedbi je iz tistega rodu le kapetan Bojan Jokić, ki pa bo izpustil večerni spektakel zaradi rumenih kartonov. 

Kek je le presenetil z izbiro kapetana. V tej vlogi je bil prvič v kvalifikacijah Jan Oblak.

Selektor Matjaž Kek in vratar Jan Oblak sta med zadnjim druženjem z mediji delovala izjemno samozavestno. FOTO: Jernej Suhadolnik
Selektor Matjaž Kek in vratar Jan Oblak sta med zadnjim druženjem z mediji delovala izjemno samozavestno. FOTO: Jernej Suhadolnik

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine