Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Zgolj ena zamenjava ne prinese pomladi

Košarka: Petrol Olimpija zaradi slabe igre v 1. polčasu in prešibke obrambe poražena tudi iz Istanbula.
Aleksandar Lazić (št. 8) je bil med boljšimi pri Petrolu Olimpiji. FOTO: FIBA
Aleksandar Lazić (št. 8) je bil med boljšimi pri Petrolu Olimpiji. FOTO: FIBA
21. 11. 2018 | 21:23
4:11
"Dober trener lahko spremeni potek tekme. Odličen trener pa spreminja življenja." Tako je nekoč modroval John Wooden, eden od nesmrtnih velikanov ameriške košarke. Kaj bo lahko na klopi Petrola Olimpije spremenil Saša Nikitović, bodo razkrili naslednji tedni in meseci, v prvi tekmi pa ni mogel prav veliko. Bešiktaš se je močno približal zmagi že v prvem polčasu in Ljubljančane kljub preblisku v tretji četrtini potisnil še globlje na dno Fibine ligi prvakov.

Le dva dneva po prvem treningu v Ljubljani se je moral Nikitović v živo soočiti z dobro znanimi slabostmi njegovih košarkarjev. Z gostitelji so v posameznih obdobjih nekako držali korak in prebudili zadnje kančke optimizma, nato pa se v hipu sesuli kot hišica iz kart. Od začetka sezone sicer poslušamo zgodbe o tem, kako bi morali igrati hitro in agresivno ter s tem unovčiti prednosti mladega moštva in lahkih centrov, toda tudi v prvem polčasu v Istanbulu so namesto njih tekli, nizali nasprotne napade in se borili tekmeci.

Očitno sprva ni zalegel poskus terapije s šokom z zamenjavo trenerja Zorana Martiča, saj stožiška zasedba do glavnega premora ni pokazala prav nič več volje kot v petek v Laktaših. Proti Bešiktašu, ki je v prvih šestih nastopih v LP dosegal 74 točk na tekmo, je prejela 52 točk že v 15 minutah igre, izgubila drugo četrtino s 15:30 in zaostajala že 35:55. Veliko vlogo je pri tem odigralo kar 12 zapravljenih žog Ljubljančanov v 20 minutah, ki so gostiteljem omogočile številne lahke koše in krepitev samozavesti.
 

Do -5 in spet na -15


Kaj je Nikitović zabrusil košarkarjem med glavnim premorom, lahko le ugibamo, toda njegove besede so zanetile vžigalno vrvico. Obramba je delovala bolj čvrsto, napad pa je izgubil večji del sebičnosti, zato so lahko Olimpijini aduti lažje prihajali do ugodnih metov. Jan Špan je s tremi trojkami znižal Bešiktaševo vodstvo na 64:58, svoj strelski delež pa so prispevali tudi Mirza Begić, Miha Lapornik in Aleksandar Lazić, zato so gostje dobili tretji del tekme z 29:18 in še v 32. minuti zaostajali zgolj s petimi točkami razlike (77:72). V odločilnih trenutkih pa se je tehtnica znova močno prevesila na stran izkušenejših in bolj robustnih mož trenerja Duška Ivanovića. Med njimi sta prednjačila krilna centra Samet Geyik, ki je le za eno točko zaostal za svojo skupno bero v prvih šestih kolih LP, in Robin Benzing. Potem ko Olimpija štiri minute ni zmogla niti točke, se je Bešiktaš dve minuti pred koncem odlepil na 90:75 in razblinil vse sence dvoma.

»Bešiktaš ima izkušene košarkarje in dobrega trenerja. Začeli smo premehko v obrambi in brez potrebne mere kolektivnosti v napadu. Ob polčasu nas je trener spodbudil, da smo zaigrali bolje v obrambi in se po njeni zaslugi vrnili v igro,« je ocenil Mirza Begić, Saša Nikitović pa dodal: »Želel sem, da bi moji košarkarji igrali tako odločno in čvrsto kot Bešiktaševi v prvem polčasu, kar nam je v nadaljevanju v veliki meri uspelo. Zdaj to ostaja cilj za naslednje tekme.«

Drugi izidi v skupini D – Promitheas : Virtus Bologna 85:95, Bayreuth : Neptunas 102:78 (Hrovat 11 za Bayreuth), Strasbourg : Ostende 61:64; vrstni red: Virtus 7:0, Promitheas 6:1, Strasbourg 4:3, Bešiktaš, Bayreuth in Neptunas po 3:4, Ostende 2:5, Petrol Olimpija 1:6.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine