Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvi strelec uvodnega kola mundiala je adut Jordanije

Ob začetku svetovnega prvenstva v košarki so favoriti pokazali mišice, toda najučinkovitejši je bil Ahmad Al Dwairi
Jordanec Ahmad Al Dwairi (44) je bil s 34 točkami najučinkovitejši košarkar prvega kola svetovnega prvenstva. FOTO: AFP
Jordanec Ahmad Al Dwairi (44) je bil s 34 točkami najučinkovitejši košarkar prvega kola svetovnega prvenstva. FOTO: AFP
1. 9. 2019 | 20:00
2. 9. 2019 | 01:24
5:40
Izidi uvodnega kola 18. svetovnega prvenstva v košarki že povedo marsikaj o razmerju moči med 32 reprezentancami. Kar devet zmag so dosegla evropska moštva (klonile so le debitantka Črna gora proti Grčiji, Nemčija proti Franciji in Češka proti ZDA), ki so tudi dosegla najvišje uspehe. Litva je prekosila Senegal za 54 točk, Italija in Srbija pa s +46 Filipine in Angolo. Ameriške selekcije so iztržile pet zmag, po zaslugi Kitajske in Avstralije pa sta po eno dosegli tudi Azija in Oceanija.

Velike razlike so nedvomno odraz prehitrega večanja števila udeležencev SP. Leta 1982 je na njem tekmovalo 13 reprezentanc, nato do leta 2002 še vedno le 16, na zadnjih treh mundialih na Japonskem, v Turčiji in Španiji po 24, letos še osem več. V primerjavi z zadnjim prvenstvom 2014 so pridobile tudi evropske reprezentance, ki so z desetih mest (treh na račun posebnih vabil) napredovale na 12, toda zaradi njihove očitne kakovostne prednosti ter odsotnosti Slovenije, Latvije in Hrvaške imamo občutek, da bi lahko na Kitajskem imele celo 50-odstotni delež.

Zastopniki stare celine si lahko v uvodnih nastopih na Kitajskem privoščijo igro v nižjih predstavah, kar ni ravno po okusu njihovih trenerjev. Italija je denimo vodila proti Filipinom s 37:8 že po prvi četrtini, Litovci so brez težav ustavili vse Senegalce pod mejo desetih točk, Španija pa je ob glavnem premoru tekme s Tunizijo vodila le tremi točkami prednosti, a dobila drugi polčas z 59:23. Veliko rezerv so si prihranili tudi Grki ob zmagi nad Črnogorci (85:60), saj se je najboljši košarkar minule sezone lige NBA Giannis Antetokounmpo zadovoljil z desetimi točkami in osmimi skoki v 16 minutah igre; šest več jih je dosegel njegova zamenjava Georgios Printezis.
 

Južnoameričani z veterani


Dobre košarkarje seveda najdemo tudi v manj uveljavljenih reprezentancah z drugih celin. Nigerija, ki je do zadnjih sekund ogrožala Rusijo (77:82), ima v svojih vrstah tri adute iz lige NBA, branilca Josha Okogieja (Minnesota), krilnega centra Chimezieja Metuja (San Antonio) in krilo Al-Farouqa Aminuja (Portland) ter za nameček izkušenega centra Ekpeja Udoha, ki je minulih šest sezon igral v elitni ameriški ligi (nazadnje za Utah). Tudi nadaljevanju SP bo trd oreh za vse, že danes za Argentino, pri kateri je ob gladki zmagi nad Južno Korejo (95:69) vnovič izstopal zimzeleni Luis Scola. Pri 39 letih igra na petem zaporednem SP in je od leta 2001, ko je debitiral v članski reprezentanci, izpustil le ameriško prvenstvo 2005, na katerem so Argentinci sodelovali z rezervno zasedbo brez vseh glavnih asov. V tem obdobju so osvojili dve olimpijski kolajni (zlato 2004 in bronasto 2008), srebrno na SP 2002 in devet odličij na celinskih prvenstvih.

Brazilec Leandro Barbosa je neuničljiv tudi v pozni jeseni kariere. FOTO: Reuters
Brazilec Leandro Barbosa je neuničljiv tudi v pozni jeseni kariere. FOTO: Reuters


Petič v nizu tekmuje na mundialu tudi falanga brazilskih veteranov: 39-letni Alex Garcia ter dve leti mlajša Leandro Barbosa in Anderson Varejao. Njihov selektor, Hrvat Aleksandar Petrović, je v moštvo uvrstil še dva »metuzalema«, 36-letnega Marcelinha Huertasa in leto dni mlajšega Marquinhosa Souso. Izkušenj imajo v izobilju in ob zmagi nad Novo Zelendijo s 102:94 so jo unovčili, čeprav so izgubili zadnjo četrtino s 24:32.

Najboljša posamična strelska predstava v 1. kolu je uspela Ahmadu Al Dwairiju, v Istabulu rojenemu jordanskemu centru (26 let, 210 cm), ki sicer igra za Fenerbahče pod imenom Ahmet Düverioglu. Dominikanski republiki je natresel 34 točk ob odličnem metu iz igre 14:18 in dosegel skoraj polovično bero njegovega moštva, a skupaj z naturaliziranim branilcem Darom Tuckerjem, ki je prispeval 24 točk, ni mogel preprečiti poraza s 76:80. Vsi njuni soigralci so namreč skupaj zmogli le 18 točk.

Al Dwairi je za napredek hvaležen svojemu klubskemu trenerju Željku Obradoviću, ki ga usmerja od leta 2016: »Pred njim me je pri Anadoluju Efesu odlično treniral Dušan Ivković in skupaj sta me naučila, kako igrati. Tudi med SP sem v stiku s trenerjem Obradovićem, saj mi daje izjemno koristne nasvete. Navzven resda deluje robato, kot da bi nenehno kričal na vse. A to počne, ker želi zmagati, zato mi pravi: 'Če na koga ne vpijem, pomeni, da mi ni všeč. Če žolčno iščem napake v tvoji igri, to počnem, da bi napredoval ...' Neskončno ga cenim.«

Sorodni članki

Svetovno prvenstvo brez najboljših košarkarjev

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine