Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Đorđević bi rad osupnil svet in končal srebrno dobo

Na SP bodo košarkarji ZDA branili naslov prvaka z močno oslabljeno reprezentanco, zato svoje priložnosti ne vidijo le Srbi.
MVP rednega dela minule sezone v ligi NBA Giannis Antetokounmpo iz moštva Milwaukee Bucks je prvi zvezdnik grške reprezentance in SP. FOTO: USA Today Sports
MVP rednega dela minule sezone v ligi NBA Giannis Antetokounmpo iz moštva Milwaukee Bucks je prvi zvezdnik grške reprezentance in SP. FOTO: USA Today Sports
26. 8. 2019 | 12:01
8:57
Slovenski košarkarji bodo pričakali sobotni začetek svetovnega prvenstva v bizarnem položaju: tekme bodo lahko spremljali z udobnega prestola za evropske šampione, a na žalost zgolj od doma. Spektakel na Kitajskem, na katerem se bo prvič pomerilo kar 32 reprezentanc, jim bo še enkrat podžgal jezo na račun vodilnih mož mednarodne zveze FIBA in njihovega poigravanja z ustrojem kvalifikacij, zaradi katerega prvič po letu 2002 ne bodo med udeleženci mundiala. Našo košarko bo (v odsotnosti evroligaških sodnikov) zastopal le Kranjčan Boris Krejić s piščalko.

1. ZDA, 2. Srbija, 3. Francija, 4. Litva, 5. Španija, 6. Brazilija (in 7. Slovenija) je bil končni vrstni red na zadnjem SP, ki je lahko dobro izhodišče pri iskanju letošnjih favoritov. Toda upoštevati moramo, da je od bojev za kolajne v Španiji minilo že pet let, saj je FIBA zamaknila 18. prvenstvo za eno leto, da bi se ognila medijskemu in marketinškemu prekrivanju z nogometnim SP, in da bodo moštva tudi na Kitajskem nastopila brez številnih asov. Najbolj pisano zasedbo so po dolgem nizu odpovedi in poškodb sestavili Američani, ki niso mogli privabiti pod državno zastavo niti enega člana zlatega moštva iz leta 2014 (v finalu je prekosilo Srbe s 129:92), z OI 2016, na katerih so v odločilni tekmi znova gladko ugnali Srbijo (s 96:66), pa se je vabilu odzval le krilo Harrison Barnes, ki je v Riu dosegel 17 točk v osmih tekmah.

Srbski as Nikola Jokić je na OI 2016 moral priznati premoč Američanom, zdaj čaka na priložnost za revanšo.<br />
FOTO: Reuters
Srbski as Nikola Jokić je na OI 2016 moral priznati premoč Američanom, zdaj čaka na priložnost za revanšo.
FOTO: Reuters

V nejasnih okoliščinah se je FIBA znova odzvala v svojem značilnem zmedenem slogu in prezrla vrstni red na lastni jakostni lestvici reprezentanc, na kateri so ZDA že dolgo neprekosljive. Na seznamu favoritov SP je uvrstila na vrh Srbijo, ki resda ne more računati na poškodovanega Miloša Teodosića, a ima uigrano zasedbo in pod obročema vnovič odličnega Nikolo Jokića, zato bi po treh zaporednih srebrnih kolajnah na SP, OI in EP lahko dočakala svoj veliki trenutek. Obratno je stanje v največjih stavnicah, pri katerih so št. 1 Američani, 2. Srbi, 3. Grki z letošnjim MVP lige NBA Giannisom Antetokounmpom in 4. Španci z zanimivo kombinacijo košarkarjev z obeh strani Atlantika; med njimi sta le dva (Quino Colom in Javier Beiran), ki sta odigrala več kot polovico tekem v kvalifikacijah. Zelo visoko bi se lahko uvrstila tudi Kanada, saj ima v ligi NBA kar 17 igralcev, toda njihov selektor Nick Nurse, strateg letošnjega prvaka elitne lige Toronta, je privabil le enega, Khema Bircha iz Orlanda.
 

Poraz po 13 letih in 78 zmagah


»Pred SP se do nas vsi obnašajo, kot da smo v reprezentanco ZDA zašli z ulice. Toda vsi v moštvu smo se že dokazali v ligi NBA, saj smo presneto dobri v tem, kar počnemo,« je odločen Bostonov krilni košarkar Jayson Tatum, njegov klubski soigralec Kemba Walker, v minuli sezoni deseti najboljši strelec elitne lige (povp 25,6) in edini v ameriški izbrani vrsti, ki je že nastopil na tekmah All-Star, pa dodaja: »Nezaupanje nas le dodatno podžiga. Nihče od nas ni vstopil v ligo NBA kot zvezdnik, vsi smo se morali dokazovati kot obstranci, v državnem dresu pa smo še posebej lačni uspeha.«

Kemba Walker je edini ameriški reprezentant, ki je že igral na tekmah All-Star NBA. Desno Španec Ricky Rubio. FOTO: USA Today Sports
Kemba Walker je edini ameriški reprezentant, ki je že igral na tekmah All-Star NBA. Desno Španec Ricky Rubio. FOTO: USA Today Sports


Ameriška reprezentanca je na pripravljalnih tekmah najprej ugnala Španijo (90:81) in Avstralijo (102:86), toda v revanši z Avstralci (94:98) pred 52.079 gledalci v Melbournu se je lahko prepričala, kako težka naloga jo čaka na SP. Prvič po letu 2006 in 78 zaporednih zmagah je okusila poraz s selekcijo košarkarjev iz lige NBA ter obudila spomine na začetek tega tisočletja, ko so se njeni zvezdniki opekli na SP 2002 v Indianapolisu (z Reggiejem Millerjem in Paulom Pierceom v zasedbi), OI v Atenah (s Timom Duncanom, Allenom Iversonom ter takrat še mladimi LeBronom Jamesom, Dwyanom Wadom in Carmelom Anthonyjem) in na SP 2006 (z Jamesom, Wadom, Anthonyjem, Chrisom Paulom, Chrisom Boshem in Dwightom Howardom). Niz uspehov so začeli šele na OI 2008 v Pekingu.
 

Antetokounmpo grški adut


»Poraz nas je opomnil, da moramo igrati bolje. Nihče ne zmaguje v nedogled. Moštvo smo sestavili šele pred dnevi in sleherni dan se skupaj naučimo nekaj novega. Danes smo boljši kot ob začetku priprav in na Kitajskem bomo še boljši. Predvsem moramo igrati bolje v obrambi, v normalnih okoliščinah bi nam moralo 94 točk zadostovati za zmago,« ocenjuje glavni trener ameriškega moštva Gregg Popovich, z 22 zaporednimi sezonami na klopi San Antonia z vsaj 57-odstotno uspešnostjo in petimi šampionskimi prstani eden najbolj cenjenih strategov v zgodovini lige NBA. Izjemno ga spoštuje tudi srbski selektor Aleksandar Đorđević, ki želi prekiniti srebrno obdobje na velikih tekmovanjih.

graf SP Foto Delo
graf SP Foto Delo


»ZDA so v mojih očeh še vedno prvi favorit SP, saj imajo edini v moštvu 12 zelo dobrih košarkarjev iz lige NBA. Toda storil bom vse, da bi postal mož, ki bo osupnil svet. Naš cilj je zlata kolajna, upoštevati pa moramo, da bo marsikatera reprezentanca močnejša kot v zadnjih letih. To velja predvsem za Grčijo, saj je Giannis Antetokounmpo eden najbolj dominantnih asov v sodobni košarki, Litva in Francija sta lahko mini za vsakogar, ne smemo pa pozabiti niti na Avstralce in Špance, čeprav ne morejo več računati na Pauja Gasola in Juana Carlosa Navarra, pogrešali pa bodo tudi Sergia Rodrigueza, Sergea Ibako in Nikolo Mirotića,« je prepričan Đorđević.
 

Kitajci so nori na košarko


Kitajci medtem mrzlično pričakujejo tretje svetovno prvenstvo na azijskih tleh; leta 1978 so ga gostili Filipini, leta 2006 Japonska. S košarko so se dobesedno zastrupili, ko je njihov zvezdnik Yao Ming postal prvi izbranec nabora NBA leta 2002, takratni komisar lige David Stern pa je s spretno poslovno kampanjo začel izkoriščati sadove ogromnega in rastočega tržišča. »V naši državi zdaj igra košarko, bodisi v organiziranih ligah bodisi rekreativno, kar 300 milijonov ljudi. Na naših družbenih omrežjih ima liga NBA več kot 150 milijonov rednih sledilcev, Kobe Bryant pa je pri nas še vedno bog košarke, zato je za SP velika stvar, da se mi je skupaj z Dirkom Nowitzkim pridružil v vlogi uradnega ambasadorja prvenstva,« ponosno poudarja Yao Ming, ki so ga pred dvema letoma soglasno izbrali za predsednika kitajske košarkarske zveze.

Kobe Bryant in Yao Ming pričakujeta udeležence SP s šampionskim pokalom. FOTO: Reuters
Kobe Bryant in Yao Ming pričakujeta udeležence SP s šampionskim pokalom. FOTO: Reuters


Na letošnjem SP bosta Češka in Črna gora prvič nastopili kot samostojni državi, Poljska pa se je vrnila med svetovno elito prvič po letu 1967. Boji na Kitajskem bodo imeli tudi močan predolimpijski pridih, saj si bo sedem reprezentanc priigralo vozovnice za igre v Tokiu 2020 in se pridružilo neposredno uvrščeni gostiteljici Japonski. Razdelili jih bodo po celinskem ključu: po dve bosta pripadli najuspešnejšima moštvoma iz Amerik in Evrope, po ena pa zastopnikom Afrike, Azije in Oceanije. Naslednjih 16 najvišje uvrščenih na SP pa bo lahko prihodnje leto nastopilo v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo dale še zadnje štiri udeležence OI. Med dobitniki dodatne priložnosti bi se utegnila znajti tudi Slovenija, saj ima FIBA v rokah še osem posebnih vabil, od katerih bosta dve pripadli reprezentancama s stare celine. In za krstno predstavitev naših košarkarjev pod olimpijskim krogi se vsekakor velja potruditi.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine