Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Premagali so Žalgiris, bodo kos še Olimpiji?

Stožiško moštvo bo danes pričakalo Neptunas iz Klaipede z Begićem in Mesičkom, morda tudi z Reynoldsom.
Blaž Mešiček (z žogo) si je opomogel po težavah s spodnjim delom hrbta in je pripravljen za igro. Foto Uroš Hočevar
Blaž Mešiček (z žogo) si je opomogel po težavah s spodnjim delom hrbta in je pripravljen za igro. Foto Uroš Hočevar
7. 11. 2018 | 11:00
7. 11. 2018 | 17:03
4:07
Za Klaipedo je večina slovenskih ljubiteljev košarke izvedela leta 2011, ko je gostila našo reprezentanco v prvem krogu evropskega prvenstva, za tamkajšnji klub Neptunas pa dve leti pozneje, ko je iz njegovih vrst prišel v Ljubljano Deividas Gailius. Moštvo iz tretjega največjega litovskega mesta s 150.000 prebivalci bo danes obiskalo Stožice in se v tekmi 5. kola lige prvakov prvič spopadlo s Petrolom Olimpijo. Glede na razmere kar v vlogi favorita.

Neptunas, pri katerem sta se pred dvema desetletjema uveljavila domača fanta Eurelijus Žukauskas in Arvydas Macijauskas ter si odprla vrata do velikih klubskih in reprezentančnih uspehov, ima po štirih kolih resda le zmago več v skupini D kot Ljubljančani. Toda njegovi rezultati so precej bolj stanovitni. Doživel je dva tesna poraza na gostovanjih v Bologni in Ostendeju s petimi točkami skupne razlike, doma pa prepričljivo premagal Bešiktaš in Strasbourg. Še več o njegovi kakovosti pove dejstvo, da je trenutno vodilni na lestvici litovskega prvenstva z izkupičkom 8:1 ter da je v gosteh ugnal tako evroligaša Žalgiris (s 75:60) kot nekdanjega člana elitnega evropskega tekmovanja Lietuvos rytas. Predstave Petrola Olimpije so medtem muhaste kot letošnje vreme, v njem pa je precej več padavin kot sonca. Številnih pomislekov niso pregnali niti zmagi nad Ostendejem v LP in Sixtom Primorsko niti dober odpor Budućnosti v ligi ABA.
 

Martič spoštljivo o Litovcih


Danes bosta v stožiški zasedbi znova rekonvalescenta Mirza Begić in Blaž Mesiček, ljubljanskemu občinstvu se bo prvič v živo predstavil mladi črnogorski center Marko Simonović, ki je v Podgorici debitiral z dvema točkama in skokom v 14 minutah proti Budućnosti, nekaj možnosti pa je tudi, da bi po poškodbi zadnje stegenske mišice zaigral Scottie Reynolds. Ali bo to dovolj za drugo zmago na evropski sceni? Spomini neizogibno zbežijo v minulo sezono, v kateri je Olimpija prav tako dosegla prvi uspeh v LP v 4. kolu in na gostovanju (pri Estudiantesu v Madridu), nato prišla še do treh zmag v štirih tekmah in prebudila zadnje ščepce optimizma njenih privržencev, tekmovanje pa končala s štirimi zaporednimi porazi. Je na novo sestavljeno moštvo z 19 košarkarji, ki zaradi ostrega ritma nima dovolj časa za uigravanje na treningih in vadbo mladih upov, sposobna zarisati drugačno krivuljo? Del odgovora bomo dobili proti Neptunasu, o katerem z veliko mero spoštovanja govori tudi Zoran Martič.

»V Stožice prihaja vodilna ekipa litovskega prvenstva, ki je v zelo dobri formi tudi v ligi prvakov. Neptunas nima ekstremno visokih košarkarjev, po drugi strani pa gre za klasično litovsko ekipo z odličnimi strelci z velike razdalje, kar bo zagotovo največja nevarnost za nas,« opozarja Olimpijin trener. V mislih je imel predvsem krilnega centra Jeraija Granta, ki je prvi strelec (15,3) in skakalec Neptunasa v LP, 36-letnega organizatorja Tomasa Delininkaitisa (14,5 točke), branilca Kyla Weaverja (14) in krilo Osvaldasa Olisevičiusa (12,5).

Pari 5. kola v skupini D: Petrol Olimpija – Neptunas (18.30), Bešiktaš – Virtus Bologna (18), Bayreuth – Ostende (20), Strasbourg – Promitheas (20.30); vrstni red: Virtus in Promitheas po 4:0, Strasbourg 3:1, Neptunas 2:2, Petrol Olimpija, Ostende in Bešiktaš po 1:3, Bayreuth 0:4.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine