Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Energijo in obrambo pozabili na poti v Badalono

V petem nastopu v evropskem pokalu polom Cedevite Olimpije, po katerem jo lahko v drugi krog popelje le teorija.
Alen Omić je pobiral žogo Andriji Stipanoviću in drugim Olimpijinim centrom kar prek glave. Foto EuroCup
Alen Omić je pobiral žogo Andriji Stipanoviću in drugim Olimpijinim centrom kar prek glave. Foto EuroCup
29. 10. 2019 | 23:00
29. 10. 2019 | 23:37
3:16
Badalona – Človek je edino živo bitje, ki se lahko dvakrat spotakne ob isti kamen, pravi stari rek, v športu pa ima številne izpeljanke. Košarkarji Cedevite Olimpije so v prvih štirih oktobrskih tekmah evropskega pokala vselej telebnili na nos na podoben način, tik pred iztekom črnega meseca pa so našli bližnjico do tal. Proti Joventutu niso čakali na zadnje minute, da bi zapravili prigarano, a so se na poraz obsodili že v prvem polčasu. V uvodni četrtini so prejeli 28 točk, v drugi 33 in že do polčasa prejeli le osem točk manj kot v soboto proti Partizanu v 40 minutah.

»Velika želja ne prinese vedno ugodnega rezultata,« je pred odhodom v Katalonijo opozarjal trener ljubljanskega moštva Slaven Rimac. V mislih je imel najboljša Joventutova moža v tej sezoni Klemna Prepeliča in Alena Omića, ki sta pričakala svoje nekdanje moštvo izjemno nabrušena. Oba sta resda igrala nekoliko slabše kot v dotedanjih nastopih, zato pa se je Cedevita Olimpija zaletela v psihološki zid, ne le v kamen.

Korak z gostitelji je držala le do vodstva z 19:17, h kateremu sta Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović prispevala po 8 točk. Nato pa se je v skromno zapolnjeni dvorani, v kateri je pred 27 leti navduševal ameriški dream team na OI 1992, izgubila v času in prostoru. Joventutu je omogočila, da je dobil krila in na trenutke deloval kot pred poltretjim desetletjem, ko je osvojil naslov evropskega prvaka, sama pa je zatavala v neprijazne čase iz prejšnje sezone, ko je Petrol Olimpija nizala poraze v Fibini tretjerazredni ligi prvakov.
 

Po -23 zatišje


»Igrali smo brez energije. In v takšnih razmerah se košarkarji začnejo hitro zavedati, da bi bilo verjetno boljše, če sploh ne bi pripotovali na tekmo,« se je pridušal Rimac, potem ko so njegovi aduti pogrnili na celi črti in pri vse prvinah, ne le v obrambi. Veliko slabši so bili pri skokih, zelo očitna je bila razlika v kolektivnosti moštev pri kroženju žoge, Ljubljančani pa so prvič zadeli za tri točke v 12. minuti, ko so že zaostajali z 19:35. Po prvih Prepeličevih točkah so si sedem minut pozneje že nakopali ogromen primanjkljaj 34:57. Razlika 23 točk se je še nekajkrat ponovila na semaforju, a je Joventut ni presegel vse do zadnjih treh minut (98:72).

Ko je bilo jasno, da bo dosegel tretjo evropsko zmago na domačem parketu in da bo Cedevita Olimpija tudi po petem poskusu ostala pri ničli, so v obeh moštvih zgolj odštevali sekunde do konca formalnosti. V takšnem zatišju so gostje dobili tretjo četrtino s točko naskoka, a zelo slabega vtisa niso popravili, slednjič pa se niso ognili niti stotici.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine