Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar odločen, Rogliču pa se ne mudi v rumeno majico

Kisovčan ostaja na 2. mestu skupne razvrstitve, Komendčan pa je nadoknadil polovico izgubljenega v 7. etapi.
Primož Roglič se je že otresel Adama Yatesa, vendar ni vztrajal pri napadu na rumeno majico. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Primož Roglič se je že otresel Adama Yatesa, vendar ni vztrajal pri napadu na rumeno majico. FOTO: Marco Bertorello/AFP
5. 9. 2020 | 18:15
5. 9. 2020 | 18:32
21:04
Na Touru smo čakali na ognjemet med favoriti za rumeno majico in ga v 8. etapi tudi dočakali. Pripravila sta ga tudi slovenska aduta, še posebej bojevit je bil Tadej Pogačar, ki je polovico časa, ki ga je izgubil v 7. etapi, že nadoknadil. Kazalo je tudi že, da bo Primož Roglič oblekel rumeno majico, vendar ni šel z glavo skozi zid. Z izjemno bojevitostjo jo je ubranil Adam Yates.

Francoski junak dneva je bil sicer Nans Peters, ki je skupaj s še 12 kolesarji napadel takoj po štartu prve pirenejske etape. Najboljši v skupnem seštevku se niso zmenili zanje, tako da so si prikolesarili že 14 minut prednosti in se med seboj udarili za etapno zmago.

Nans Peters je slavil največjo zmago v karieri. FOTO: Stuart Franklin/AFP
Nans Peters je slavil največjo zmago v karieri. FOTO: Stuart Franklin/AFP


Za njimi se je v skupini favoritov stopnjevala drama. Na vzponu na prelaz Mente je kalvarijo doživel na papirju prvi francoski adut Thibaut Pinot. Težave po padcu v 1. etapi so ga izločile iz boja za vrh. Prava dirka pa se je razvila na zadnjem vzponu na Peyresourd, pred katerim je imela vse vajeti v rokah Rogličeva ekipa Jumbo Visma. Njen tempo je končal tudi rumene upe Juliana Alaphilippa.

Ko so tempo do konca navili vsi najboljši, pa je v ospredju Roglič ostal sam. Svoje delo je kljub temu opravil brez težav. Najbolj napadalen je bil Pogačar. Ko je skočil prvič, mu je rojak sledil. Ob naslednjem skoku pa se ni odzval. Komendčan, ki je dan prej v vetrovni 7. etapi izgubil 1:21, se je oddaljil iz skupine favoritov, v kateri je imel Yates vseskozi težave. Sam je nadaljeval proti cilju in pridobil 40 sekund.

Tadej Pogačar je v 8. etapi proti tekmecem pridobil 40 sekund. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Tadej Pogačar je v 8. etapi proti tekmecem pridobil 40 sekund. FOTO: Marco Bertorello/AFP


»Opazil sem, da drugi le gledajo drug drugega in da so bili vsi na meji z močmi. Videl sem priložnost za napad in zadnjih 5 km vzpona sem poganjal na vso moč. V spustu tudi nisem popuščal in prodobil 40 sekund, to je bil zame dober dan. Jutri nas čaka še en zahteven dan,« je povedal Pogačar.


Roglič: Pred nami je še veliko vzponov


Kazalo je že, da ga je Roglič strl Yatesa, ko je na vrhu sledil napadu Naira Quintane, vendar se je trdoživi Britanec na spustu vrnil v ospredje. Preživel je tudi napad Romaina Bardeta v zadnjih kilometrih in bo jutri zasluženo vsaj še en dan nosil rumeno majico.

Zdi se, da se Rogliču še ne mudi, da bi jo oblekel, ima jo na dosegu rok, vendar pravega napada nanjo še ni uprizoril. Ni imel dovolj moči, ali taktično čaka? Bo pravi trenutek jutri, ko je na sporedu še ena pirenejska etapa?

»Ne bi bilo smiselno, če bi pokrival vse napade. Tadej je pokazal, da je izjemno močan, zasluženo je pridobil čas. Rumena majica? Pred nami je še veliko vzponov. Bomo videli, kakšen bo razplet jutri,« je za TV Slovenija povedal Roglič.

Adam Yates (desno) ostaja v rumeni majici, Egan Bernal pa v beli. FOTO: Stuart Franklin/Reuters
Adam Yates (desno) ostaja v rumeni majici, Egan Bernal pa v beli. FOTO: Stuart Franklin/Reuters


Pred njo je položaj v boju za končno zmago že bolj jasen. Nista izpadla le Pinot in Alaphilippe, tudi Tom Dumoulin je izgubil dve minuti. V igri pa je spet Pogačar, ki se je z drznim napadom, s katerim je pridobil 40 sekund, vrnil v prvo deseterico. Še ena takšna poteza in bo spet tik pod vrhom, pod katerim ostaja zdaj že bolj prepričljiv Egan Bernal.



17:47: Yates je ubranil rumeno majico. Proti Pogačarju je izgubil 40 sekund, mladi Slovenec se vrača v boj za zmago, v katerem je vseskozi tudi Roglič, ki ostaja na 2. mestu, tri sekunde za rumeno majico.

17:46: Pogačar je v cilju, tako se odgovarja na smolo v 7. etapi. Ura teče!

17.44: v skupini favoritov ni miru. Zdaj je napadel Bardet!

17.42: Yates se še vedno ne da, vrnil se je v Rogličevo skupino. Pogačar pa sam na vso moč poganja proti cilju. Koliko bo pridobil proti temecem?

17.40: Nans Peters je slavil svojo največjo zmago v karieri. Ubežnikom je po pričakovanjih uspelo. Prava drama pa se dogaja zadaj v boju za rumeno majico.

17:37: slovenska naveza deluje, Roglič ni sledil napadu Pogačarja, odgovoril pa je na vse druge napade. S Quintano sta ujela Porta in Lando. Skupaj se spuščajo, tempo narekuje Roglič.

17.35: Pogačar ima minuto prednosti pred rumeno majico, nadoknadil je že domala vse, kar je izgubil včeraj. Yates pa se ne vdaja. Spet je ujel Rogliča. Vendar le za kakšno sekundo, Quintana in Roglič sta spet napadla pod vrhom in gresta sama navzdol. Kakšna etapa!!!

17.34: Rumena majica bi lahko vseeno bila slovenska, Roglič je ujel Martina, Yates je zaostal!!!

17.31: Pogačar se je oddaljil od skupine favoritov, ima že več kot pol minute prednosti. V skupini favoritov pa je napadel Martin, danes lahko obleče rumeno majico. Roglič in Yates mu ne sledita.



17.30: Peters bo, kot kaže dobil etapo. Zakarin popušča, za nameček je Francoz za razred boljši v spustu od Rusa.

17.28: Pogačar je med favoriti še vedno sam v ospredju, za njim sta šla še dva osmoljenca iz včerajšnje etape, ki so izgubili 1:21, Landa in Porte. Roglič se drži tekmecev, ki so mu bližje v skupnem seštevku.

17.27: Peters še vztraja na čelu dirke, Zakarin je le 12 sekund za njim, pred seboj imata le še en km vzpona.

17.25: Pogačar vztraja, spet je skočil. Carapaz vodi lov v zasledovalni skupini.

17.23: V osredju ne sodelujejo dobro, najbolj vztrajen pri narekovanju tempa je Pogačar. Skupina se je povečala, priključili so se še Lopez, Uran, Landa, Martin. Rumena majica je v težavah, vendar se bo priključila ospredju.

17.20: Zdaj gre zares! Alaphilippe je popustil, napadel pa je Tadej Pogačar, Primož Roglič je šel takoj za njim, z njima je le še Nairo Quintana.

17.15: Skupina favoritov je na zadnjem vzponu. Si bo kdo drznil napasti Rogliča, ima kdo dovolj močne noge, da skoči ob tako ostrem tempu Jumba Visme?

17.12: Van Aert je izpraznil svoj ogromni rezervoar. Opravil je svoje delo in se umaknil, zdaj tempo narekuje Bennett. V ospredju je napeto v boju za etapno zmago. Zakarin je močnejši v klanec, ujel bo Petersa.

17.08: Peters se že vzpenja s 40 sekundami prednosti pred Zakarinom, ki je zaostal na spustu. Morda se bo v igro za etapno zmago vrnil na vzponu. Skupina favoritov zaostaja 9:25.

17.03: Karavana drvi v dolino, nato sledi zadnji današnji vzpon na Peyresourd, 1569 metrov visoko. Dolg je 9,7 km s povprečnim naklonom 7,8 odstotoka. Pred njim je v odličnem položaju Roglič, ki ima okoli sebe še tri moštvene kolege iz Jumba Visme. Težko jih bo napasti.

16.55: Skupina favoritov je na vrhu vzpona, z zobmi se je za njen rep držal Julian Alaphilippe. V njej sta še vedno Roglič in Pogačar, tudi rumeni Adam Yates. Etapna zmaga se je, kot kaže, odeljala s Petersom, ki je sam v ospredju, glavnina zaostaja 9:30. V igri pa je še vedno prva slovenska rumena majica.



16.52: Ko Wout navije tempo v klanec, tudi nas zapečejo noge, je po zmagi v 4. etapi dejal Roglič. In danes se to ponavlja. Izjemni Belgijec navija tempo, ki je odpihnil tudi Ineosovo lokomotivo Michala Kwiatkowskega. Egan Bernal ima ob sebi samo še Richarda Carapaza.

16.50: Gesink je opravil svoje delo, zdaj tempo narekuje zmagovalec včerajšnje etape Wout van Aert, za njim so od kolesarjev Jumba Visme še vedno Primož Roglič, Tom Dumoulin in George Bennett. Vrste drugih ekip se redčijo. Vse kaže, da je Tadej Pogačar že brez pomočnikov iz ekipe UAE.

16.48: Zakarin in Peters sta na vrhu vzpona na Port de Balès, 35 km pred ciljem imata 10 minut prednosti pred skupino favoritov.

16.45: Slab dan imajo tudi pomočniki v najmočnejših ekipah. Tempo skupine favoritov je v klanec preoster za Pavla Sivakova (Ineos) in tudi za enega najmočnejših Rogličevih pribočnikov v gorskih etapah Seppa Kussa.

16.42: Dvojni udarec za ekipo Groupama FDJ. Pinot, ki za glavnino zaostaja že več kot 3 minute, je v težavah, William Bonnet, ki je tudi padel v 1. etapi, pa je že odstopil.

16.37: Na čelu glavnine sta iz Jumba Visme zdaj Robert Gesink in Wout van Aert, to pomeni, da bo šlo odslej hitreje v klanec. Pinot zaostaja že več kot minuto, do cilje pa je še 40 km ...

16.34: Thibaut Pinot izgublja letošnji Tour de France! Na papirju prvi francoski adut za zmago je padel v nesrečni 1. etapi v Nici. Doslej je še vedno zdržal tempo najboljših na vzponih, Pireneji pa ne odpuščajo. Težave so prevelike, Pinot je še na kolesu, vendar močno zaostaja za skupino favoritov.

16.32: Iz skupine favoritov je po pričakovanjih odpadel nosilec zelene majice Peter Sagan, šprinterji in pomočniki, ki so že opravili svoje delo, se zbirajo v »disko« skupini.

16.30: Vse še vedno kaže na to, da bo etapno zmago slavil eden od ubežnikov. Na čelu dirke je zdaj dvojica Peters, Zakarin. Glavnina, v kateri je v ospredju še naprej Jumbo Visma, zaostaja 11 minut.

16.25: Cusin je sam, vendar ne več v ospredju, drugi ubežniki so ga ujeli in se ga otresli. Tempo Jumba Visme vendarle ni posebej oster, prednost ubežnikov je še vedno 11:30. Glavnina začenja vzpon na Port de Balès.

16.15: Spomnimo, da danes ne bo odločala le vožnja navkreber, zmago si je mogoče prikolesariti tudi z drznim spustom s Peyresourda v Loudenvielle.



16.13: Vodilni Cousin je 48 km pred ciljem, začel je vzpon na Port de Balès.

16.10: v glavnini so si privoščili malico, nato pa so se na čelu postrojili kolesarji Jumba Visme in zvišali tempo. Dirka se začenja! Cousin ima 50 km do cilja 13 minut prednosti.

16.00: Jérômu Cousinu družba v skupini ubežnikov očitno ni ustrezala, 59 km pred ciljem se je odločil za samostojni napad. Zdaj je minuto pred drugimi ubežniki in skoraj 13 minut pred glavnino.

15.55: Port de Balès je sicer prvi od petih vzponov ekstra kategorije na letošnjem Touru. Sledijo še Grand Colombier (15. etapa), prelaza Madeleine in Loze (17. etapa) ter Plateau des Glières (18. etapa).



15.45: Port de Balès je današnji najzahtevnejši vzpon, edini ekstra kategorije. Dolg je 11,7 km, povprečni naklon znaša 7,7 odstotka. Zdi pa se, da je predaleč od cilja, da bi na njem z napadom poskusil kateri od favoritov. Ti se bodo bržkone udarili na zadnjem vzponu na Peyresourde. Glavnina se še ni posebej zganila, do cilja je dobrih 60 km, prednost ubenikov pa še vedno znaša 11:45.

Profil vzponov na Port de Balès in Peyresourde. FOTO: TDF
Profil vzponov na Port de Balès in Peyresourde. FOTO: TDF


15.35: Benoît Cosnefroy je dobil gorski cilj na prelazu Mente. Čez vrh je prekolesarila tudi glavnina, ki je zaostanek zmanjšala pod 12 minut. Spušča se v dolino, v tej etapi ni več ravnine. Sledi vzpon na Port de Port de Balès.

15.30: Tudi med vožnjo navkreber previdnost ni odveč. Na tleh je bil eden od francoskih favoritov Romain Bardet (Ag2r). Pomočniki mu pomagajo na poti nazaj v glavnino. Brez težav jo bo ujel, etapo pa nadaljuje s krvavim komolcem in kolenom.

15.25: »Danes je možnih več scenarijev. Pokazali smo, da imamo močno ekipo. Še naprej moramo biti osredotočeni in se truditi po najboljših močeh. Iz dneva v dan se počutim bolje in sem samozavesten,« je sporočil Primož Roglič. Oba slovenska aduta bosta svoje namere razkrila, ko bo šlo v drugem delu etape na vso moč.



15.20: V skupini favoritov so malenkost dvgnili tempo. Največja prednost ubežnikov je 84 km do cilja znašala 14:13. V treh kilometrih se je zmanjšala za minuto.

15.15: Italijanski in evropski prvak (oba naslova si je prikolesaril avgusta) Giacomo Nizzolo (NTT) je sestopil s kolesa. Na Tour je prišel v izjemni formi in z velikimi pričakovanji, vendar ga je načel padec v 1. etapi. Po enem tednu vztrajanja je imel dovolj. Je peti kolesar, ki je že končal nastop na 107. Touru.

15.05: Za ljubitelje strave: KOM na Col de la Mente ima Italijan Damiano Caruso, ki na letošnjem Touru brani barve ekipe Bahrain McLaren. Za 10,93 km dolg odsek s 6-odstotonim povprečnim naklonom je 24. julija 2018 porabil 29:07 (povprečna hitrost 22,5 km/h).

15.00: Vse kaže na to, da bomo imeli danes dve dirki. Za etapno zmago, za katero se bo potegovalo 13 ubežnikov (86 km pred koncem imajo že 14 minut prednosti), ter za rumeno majico, za katero se bodo udarili najboljši v skupini favoritov. Za Rogliča in slovensko kolesarstvo bi to lahko bil zgodovinski dan. »Rogla« je lani že nosil rožnato majico na Giru in osvojil rdečo na Vuelti, ni pa še nosil rumene na Touru. To doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu kolesarju.

14.55: Ubežniki se že vzpenjajo proti prelazu Menté, na katerem še ni pričakovati ognjemta med favoriti. Vse skupaj je klanec dolg kar 18 kilometrov (4,6 odstotka povprečni naklon), pri čemer je prvih 7 km bolj kot ne nezahtevnih pri naklonu okoli treh odstotkov. Na dirki kot kategoriziran vzpon šteje le zadnjih 6,9 km z 8,1 odstotka naklona.

14.50: Jerome Cousin je dobil leteči cilj. V ozadju sta se za peščico točk udarila tudi nosilec zelene majice Peter Sagan in Sam Bennett. Slovaški zvezdnik je hitro odnehal, kot kaže, je pred njim težek dan.

14.45: Do cilja je še dobrih 90 km, ubežniki imajo že 12 minut prednosti. Na čelu glavnine so zdaj kolesarji ekipe Mitchelton Scott Adama Yatesa. Rumena majica se pripravlja na začetek prvega današnjega vzpona na Col de Menté.

14.40: Richie Porte (Trek Segafredo) je imel včeraj dober izgovor, zakaj ni bil dovolj pozoren na dogajanje v karavani, ko je v vetrovni loteriji skupaj s Pogačarjem in drugimi ostal v drugi skupini. Medtem, ko je kolesaril, je njegova žena Gemma rojevala. Ko je prispel v cilj etape, so mu sporočili, da je drugič postal oče. Rodila se je Eloise. Čestitamo!

14.30: Še dobrih 100 km do cilja, ubežniki pa imajo že dobrih 10 minut prednosti. Si bodo nabrali dovolj naskoka, da bi v lahko v ospredju ostali do konca? Ta čas so favoriti za etapno zmago še vedno tisti, ki se borijo tudi za vrh v skupnem seštevku. Na spletni strani cyclingstage.com so favorite razvrstili zelo obetavno za Slovence:

*** Primož Roglič, Tadej Pogačar, Adam Yates
** Miguel Ángel López, Egan Bernal, Bauke Mollema, Tom Dumoulin
* Julian Alaphilippe, Sergio Higuita, Nairo Quintana, Mikel Landa

14.25: glavnini se ne mudi, ubežniki imajo že več kot 9 minut prednosti. Medtem ko čakamo na prvi vzpon, se lahko ozremo še k včerajšnji etapi. Zmagal je Wout van Aert, to je bila 60. zmaga ekipe Jumbo Visma na Touru. Gre sicer za skupek vseh zmag, ki jih je ta nizozemska ekipa dosegla od ustanovitve leta 1984. Začela je z imenom Kwantum-Hallen, znana je bila tudi kot Rabobank. Tako van Aert kot Roglič sta za Jumbo Vismo doslej na Touru slavila po tri etapne zmage.


14.20: »Vsi me sprašujejo ali se bom danes maščeval. Lahko rečem le, da je bil včeraj težek dan, izgubil sem nekaj časa, vendar se bom borili še naprej. Danes se bom trudil po najboljših močeh,« je pred štartom za Eurosport povedal Pogačar. Očitno bo svoje karte razkril šele na cesti. Ubežniki imajo že 8 minut prednosti.

14.15: Še grafični prikaz današnje etape, prve od dveh v Pirenejih, preden si bo karavana Toura privoščila prvi dan počitka.



14.10: v naslednji uri ni pričakovati večjih sprememb v karavani. Spredaj je 13 ubežnikov, ki imajo že več kot šest minut prednosti, glavnina pa hrani moči za današnje tri pirenejske vzpone. Do začetka prvega na Col de Menté je še 30 km.



14.00: Ubežniki poganjajo na vso moč, glavnina je mirna in njen zaostanek znaša že skoraj pet minut. Dobili smo pobeg dneva. V njem so: Soren Kragh Andersen (Sunweb), Ilnur Zakarin (CCC), Toms Skujins (Trek Segafredo), Carlos Verona (Movistar), Ben Hermans (Israel StartUp Nation), Neilson Powless (EF), Michael Morkov (Deceuninck QuickStep), Jerome Cousin, Fabien Grellier (oba Total Direct Energie), Kevin Reza, Quentin Pacher (oba B&B Hotels Vital Concept), Nans Peters in Benoit Cosnefroy (oba Ag2r La Mondiale).

13.55: Glavnina je nekaj časa kolebala, ali se pognati za ubežniki. Naposled se nihče ni odločil za lov. Roglič, Pogačar, Yates in drugi dan začenjqajo v zmernem tempu, ubežniki, imajo že 3 minute prednosti. V osredju brzijo s povprečno hitrostjo 52 km/h.

13.45: Takoj, ko je komisar dirke označil konec zaprte vožnje, so se začeli poskusi pobega. V ospredju je 13 kolesarjev, med katerimi sta tudi Ilnur Zakarin (CCC) in Neilson Powless (EF), ki sta najvišje uvrščena v skupni razvrstitvi. Rus za Adamom Yatesom zaostaja 16:39, Američan 36:48. Preostala imena van še sporočimo, med njimi ni Slovencev.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine