Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Philipsenu prvi sprinterski obračun na Touru

Prvi sprinterski obračun na letošnji rumeni pentlji je pripadel favoritu Jasperu Philipsenu, ki je bil hitrejši od Bauhausa in Ewana.
Jasper Philipsen je opravičil vlogo prvega favorita za današnjo zmago. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Jasper Philipsen je opravičil vlogo prvega favorita za današnjo zmago. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
3. 7. 2023 | 09:13
3. 7. 2023 | 18:24
20:03

Takih sprintov glavnine ne moremo videti na nobeni drugi dirki kot pa na Touru. Tudi letošnji prvi sprinterski obračun je postregel s pravo dramo v ospredju. Pomočniki so se prerivali za vsak meter asfalta v Bayonnu, da bi svoje sprinterje spravili v najboljši položaj za ciljni obračun.

Med najbolj delovnima sta bila tudi Slovenca Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je garal za Phila Bauhausa in seveda Luka Mezgec (Jayco Alula), ki je pot utiral Dylanu Groenewegnu. Uspešnejši je bil Mohorič, kajti njegov varovanec je zaostal le za zmagovalcem Philipsenom, Groenewegen je pristal na 8. mestu. 

Celo 3. etapo sta zaznamovala dva ubežnika, ki sta bila vseskozi sama v ospredju, vendar ne na večji razliki od treh minut. Kmalu je postalo jasno, da je današnja etapa od Amorebieta-Etxana v Španiji do Bayonna v Franciji, dolga 193,5 kilometra, rezervirana za sprinterski obračun. Etapo pa je zaznamovalo tudi veliko število gumi defektov. V San Sebastianu so nepridipravi spet, tako kot včeraj, na cesto metali žebljičke.

Prvi skupinski sprint na letošnjem Touru. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Prvi skupinski sprint na letošnjem Touru. FOTO: Stephane Mahe Reuters
 

Ubežnika Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) sta sodelovala vse do zadnjega, četrtega gorskega cilja, potem pa je nosilec pikčaste majice Američan Powless, Pichona pustil samega na cesti. Pichon je vztrajal vse do 37 kilometrov pred ciljem, potem, ko ga je pogoltnila glavnina, se je začelo razporejanje sprinterskih ekip za najboljše izhodišče v ciljnem sprintu.

Adam Yates (UAE) ostaja v rumeni, Pogačar (UAE) pa v beli majici. Med prvo deseterico ni prišlo do sprememb. 

Jutri je na vrsti 4., še ena ravninska etapa, dolga 183 kilometrov od Daxa do Nogara. Na etapi sta samo en leteči in en gorski cilj 4. kategorije. Torej, bomo najbrž tudi jutri gledali sprinterski ognjemet.

4. etapa Tour 2023. FOTO: Letour.fr 
4. etapa Tour 2023. FOTO: Letour.fr 

 

***

Spremljali smo v živo
 

18:00
Prvih 5 na 3. etapi:

1. Jasper Philipsen
2. Phil Bauhaus
3. Caleb Ewan
4. Fabio Jakobsen
5. Wout van Aert

Adam Yates ostaja v rumeni majici.

17:59
Jasper Philipsen
je zmagovalec 3. etape!

17:52
Pogačar
se skriva v trebuhu pelotona, Mohorič in Mezgec garata za svoja sprinterja. Vsi gredo na vso moč, vsi sprinterski vlaki iščejo najustreznejši položaj ...

17:49
Glavnina je raztegnjena čez celo cesto. Še 8 km do cilja. Mezgečevi so na čelu ...

17:45
Sprinterski vlaki se prerivajo za čelo glavnine. Še 12 km do cilja, nervoza v pelotonu je na vrhuncu. Največ dela imajo leadout kolesarji, tisti, ki utirajo pot svojim sprinterjem. Luka Mezgec dela za Dylana Groenewegna, Mohorič za Bauhausa.

17:40

17:35
Zadnjih 20 km 3. etape, hitrost je narasla, sprinterski vlaki so pripravljeni ...

17:30
Zaključek bo nevaren. To bo prvi sprint cele glavnine na letošnjem Touru. Nervoza med tekmeci raste, hitrost pa tudi. Samo, da ne pride do padca ...

17:26
Pričakujemo dvoboj med Jasperom Philipsenom (Alpecin Deceuninck) in Fabiom Jakobsenom (Soudal Quic Step). Ampak, tu so še Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Caleb Ewan, Mads Pedersen, Mark Cavendish in Biniam Girmay, ki bodo prav gotovo zelo blizu dvoboja med Philipsenom in Jakobsenom.

17:23
Do cilja je še 30 km. Sprinterske ekipe so prevzele čelo glavnine, povprečna hitrost hitro raste, zdaj je 40 km/h. Favoritov za današnjo zmago je več. Med njimi je tudi Cavendish, ki lovi svojo rekordno 35-zmago na Touru.

17:17

17:13
Pichona
so ujeli 37 km pred ciljem! 

17:10
Pichonu
so šteti metri na begu. Sprinterske ekipe ga že vohajo, samo 10 sekund je še pred njimi.

image_alt
Umrl je športni komentator Tomaž Lajevec

17:05
Laurent Pichon
(Arkea-Samsic) ima samo še 20 sekund prednosti pred glavnino, 40 km pred ciljem.

17:00

16:55
Trenutno stanje na 3. etapi: Enega samega ubežnika lovi glavnina, Laurent Pichon (Arkea-Samsic) ima 50 km pred ciljem 1:07 prednosti. Tour je že na francoskih cestah.

16:49

16:45
Kolesarji se zapustili Španijo!

16:40

16:35
Včeraj se je veliko kolesarjev pritoževalo, da so v San Sebastianu dobili defekte gum zaradi žebljičkov na cesti. Očitno nekateri gledalci uživajo tudi ob takih nesramnostih.

16:30

16:25
Kolesarji so v San Sebastianu, mestu v katerem je bil včeraj cilj in spet je ogromno defektov. Lucenko je pokazal, da je v njegovi gumi spet risalni žebljiček!

16:20
Je treba kaj dodati?

16:15
Gorskih ciljev ni več zato je Powless pustil Pichona samega in čaka na glavnino. 80 km pred ciljem je Laurent Pichon (Arkea-Samsic) ostal sam na čelu dirke, 2:03 pred glavnino.

16:11

16:07
Neilson Powless (EF Education-EasyPost) je osvojil tudi zadnji gorski cilj na današnji etapi.  Skupaj z Laurentom Pichonom (Arkea-Samsic) imata 2:18 prednosti pred 85 km pred ciljem. 

16:02

15:59
Kolesarji so že na klancu Cote de Benta (4,6 kilometra,6,3 %). Wout van Aert ima težave s kolesom. Ne, težave ima s kolesarskimi čevlji. Je že nazaj v glavnini ...

15:56
Karavana Toura bo španske ceste zapustila v mestu Irun, ki ga dobro poznajo vsi, ki so romali v Santiago di Compostelo. Mesto s svojimi 60.000 prebivalci in 2000-letno zgodovino živi od gastronomskih tržnic in priljubljenih kavarn. Romarska pot v Santiago poteka skozi Irun in je dober kraj za postanek. Irun je rojstni kraj Juana Manuela Garateja, etapnega zmagovalca vseh treh tritedenskih dirk. Irun je petkrat gostil Vuelto.

15:52
Najbolj študiozen, morda tudi najbolj drzen kolesar na svetu. Tako bi lahko na kratko opisali Mateja Mohoriča, ki je omenjeni lastnosti s pridom uporabil na poti do svoje največje zmage v karieri. Lani je največjo italijansko klasiko Milano–Sanremo dobil z inovativno uporabo potopne sedežne opore in spustom s Poggia na meji norosti. S svojim znanjem in močjo pa je 28-letni Gorenjec v preteklosti blestel tudi že na Touru in ima namen letos ponoviti vajo na francoskih cestah.

image_alt
Matej Mohorič po epske zmage kot leta 2021

15:47
100 km pred ciljem imata ubežnika še vedno 2:00 prednosti.

15:45
Pred kolesarji je naslednji klanec Cote de Benta (4,6 kilometra,6,3 %).

15:40
Danes nas večina pričakuje, da bomo videli obračun med Jasperom Philipsenom (Alpecin Deceuninck) in Fabiom Jakobsenom (Soudal Quic Step). Ampak, tu so še Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Caleb Ewan, Mads Pedersen, Mark Cavendish in Biniam Girmay, ki bodo prav gotovo zelo blizu dvoboja med Philipsenom in Jakobsenom.

15:35
Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) sta še vedno na begu, 105 km pred ciljem imata 2:30 prednosti. Tour karavana je še vedno na španskem asfaltu.

15:30
Vse kaže, da bomo danes gledali skupinski ciljni sprint glavnine, čeprav nekateri športni direktorji opozarjajo na dva nekategorizirana klanca, ki sta na zaključku etape in bi bila lahko prehuda za nekatere sprinterje.

15:25
Boštjan Kavčnik
je mirno in hitro zamenjal zadnji obročnik.

Boštjan Kavčnik med menjavo zadnjega obročnika. FOTO: Thomas Samson Afp
Boštjan Kavčnik med menjavo zadnjega obročnika. FOTO: Thomas Samson Afp

15:20
Današnja etapa je ena od lepših na letošnjem Touru.

15:14
Pogi
je tudi danes dobre volje.

15:09
Lafay
je po letečem cilju počakal na glavnino, ubežnika pa se še ne predata, 122 km pred ciljem imata 1:42 prednosti.

15:04
Lafayu
je uspelo priti čez leteči cilj pred glavnino, osvojil je 11 točk. Trenutno se že vzpenjajo na tretji današnji klanec, Col d'Itziar (5,1 kilometra, 4,6 %).

15:00
Zasledovalec Lafay za ubežnikoma zaostaja 1:30, glavnina pa 3:08.

14:55
Lafay
ima že minuto prednosti pred glavnino. Očitno bi rad tudi jutri nosil zeleno majico. 

14:53
Francoz Victor Lafay (Cofidis) nosilec zelene majice gre sam po točke na letečem cilju.

14:50
Neilson Powless
(EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) imata spet 3 minute prednosti 135 km pre ciljem. 

14:45
Povprečna hitrost na etapi je 37 km/h. Očitno je, da sta jim prvi dve etapi že pobrali veliko moči.

14:40

14:35
Trenutno stanje na dirki: Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) imata 2:30 prednosti pred glavnino, 140 km pred ciljem. Sončno je in 20 stopinj Celzija.

14:30
Jani Brajkovič
 je pred Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem premikal mejnike v slovenskem kolesarstvu. Zmagoval je na odmevnih enotedenskih dirkah, na kriteriju Dauphine je ugnal tudi tedaj domala nepremagljivega Alberta Contadorja. Kazalo je, da bo prvi Slovenec v prvi peterici ali celo na odru za zmagovalce na Touru, vendar je ob številnih padcih najvišje segel do 9. mesta leta 2012. Kasneje se je izkazalo, da se je zdaj 39-letni Belokranjec, ki je šele lani postavil kolo v kot, boril s hudimi osebnimi težavami, ki jih je nekoč poskušal skriti, zdaj pa o njih odkrito govori in se vrača v prave življenjske tirnice.

14:25
Povprečna hitrost na 3. etapi je 37 km/h! Pogačar je staknil defekt na zadnjem kolesu. Ubežnika imata 2:38 prednosti 150 km pred ciljem.

14:20
Če so nas ob lanskem štartu Toura na Danskem navdušile množice ob cestah, nas je letošnji začetek velike pentlje v Baskiji poleg z navijaškim temperamentom še z eksplozivnim dirkanjem malodane od štarta 3404 km dolge preizkušnje. V središču dogajanja pa je bil v 1. in 2. etapi Tadej Pogačar, ki tudi po vrnitvi po poškodbi ne more iz svoje kože. Ob vsaki priložnosti pokaže, kdo je najmočnejši.

Pogačar, ki po operaciji zlomljenega levega zapestja dva meseca ni dirkal na najvišji ravni, na 110. dirki po Franciji sicer še ni slavil etapne zmage, vendar ima tudi po dveh 3. mestih vse niti v svojih rokah. Pravzaprav jih ima skupaj s svojo ekipo UAE, ki je rumeno majico vodilnega na dirki prevzela že prvi dan z izjemno zmago Adama Yatesa v dvoboju s svojim bratom dvojčkom Simonom na ulicah Bilbaa.

image_alt
Pogačar ne gre iz svoje kože, kaže, kdo je najmočnejši

14:15
Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) sta že prečkala drugi današnji gorski cilj. Powless je bil pred Pichonom. 160 km pred ciljem imata 3:26 prednosti pred glavnino. 

14:10
Kolesarji so že na drugem klancu, Cote de Milloi (2,3 kilometra, 4,5 %), Ubežnika imata 3 minute prednosti.

14:05
Približno 15 kilometrov po prehodu skozi San Sebastian kolesarji v Irunu prečkajo mejo s Francijo. Vse do cilja jih čaka lažna ravnina, ki ne bi smela biti prevelika ovira za ubežnike. Lahko pa se zgodi, da bomo jutri prvič videli sprint cele glavnine. Cilj je Bayonne, mesto ob sotočju rek Nive in Adour. Zanimivo je, da je izvir reke Adour na Tourmaletu, ki jih čaka že v šesti etapi.

14:00
Upamo samo lahko, da nemiri po Franciji ne bodo vplivali tudi na letošnji Tour.

Nedavna smrt 17-letnega Nahela­ M. v Nanterru v zahodnem pariškem predmestju je bila tako nepotrebna in zavržna policijska napaka, da je Francozi ne bodo kar tako pogoltnili. Od torka, ko je mladeniča med kontrolo prometa ustrelil 38-letni policist, so na nogah številni rojaki, ki protestirajo ter sploh ponoči postav­ljajo barikade, zažigajo avtomobile, tramvaje in smetnjake, uničujejo ulično pohištvo.

image_alt
Kakor da se dogaja na divjem zahodu
      

13:55
Nekoč je bil najboljši slovenski gorski kolesar, nato je svojo kolesarsko pisarno našel na cestah in postal najboljši slovenski šprinter. Zdaj je Luka Mezgec eden od najboljših na svetu pri posebni nalogi v ekipi, šprinterskega zvezdnika Dylana Groenewegna v zaključkih ravninskih etap pripelje v položaj za zmago, ki se je upravičeno veseli, kot če bi bila njegova.

Sicer je zdaj 34-letni Kranjčan v karieri slovenskim navijačem prinesel že veliko veselja. Doslej je med profesionalci zmagal 19-krat, v zgodovino pa se je zapisal predvsem uspeh v zadnji etapi Gira 2014 v Trstu.

Blizu zmage je bil dvakrat tudi na Touru, leta 2020 v 14. in 19. etapi, ko je izpostavil kruto dejstvo kolesarskega kruha, drugouvrščeni je prvi poraženec. Tako se sicer ni počutil po državnem prvenstvu v Radovljici, ko je skupaj s Tadejem Pogačarjem pred tekmeci bežal štiri ure in zasedel drugo mesto.

13:50
Čelo glavnine so prevzele sprinterske ekipe, vendar se ne trudijo prav močno, da bi ujeli ubežnika, ki imata še vedno 2:10 prednosti, 175 km pred ciljem.

13:45
Luka je prešerne volje ... Danes bo imel naporen dan »v pisarni«.

13:40
Danes je spet idealno vreme za dirkanje, 23 stopinj Celzija, oblačno, veter piha z desne strani pelotona 7 km/h. Ubežnika imata že 2:05 prednosti. Kolesarji so že na prvem današnjem klancu, Cote de Trabakua (4,1 kilometra, 5,4 %).

13:35
Neilson Powless (EF Education-EasyPost) je že tretjič na begu na letošnjem Touru. Danes je na gorskih ciljih na voljo 10 točk, zato se je pognal na beg. Pred startom je že napovedal, da bo tudi danes poskusil, uspelo mu je, skupaj z Laurentom Pichonom (Arkea-Samsic) imata že 1:50 prednosti, 183 km pred ciljem.

13:30
Včerajšnji zaključni metri etape so bili posuti z žebljički ... 

13:25
Neilson Powless
(EF Education-EasyPost) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic) imata že pol minute prednosti pred glavnino. Na današnji etapi bodo morali premagati kar 2667 višincev, plus skoraj 200 km. In še vedno večina pravi, da bo današnjo etapo odločil sprint glavnine? Drži, da so skoraj vsi klanci strnjeni v prvi polovici etape in da bo zato hitrost v glavnini primerna tudi za vse klasične sprinterje, ampak ... Prej bi dal prednost ubežnikom, vendar zaenkrat sta na cesti samo dva. Dva sta pa najbrž premalo za beg dolg skoraj 200 km.

13:20
Zaprte vožnje je konec, Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost) nosilec pikčaste majice je napadel!

13:15
3. etapa 110. Toura se je začela s 6,7 km dolgo zaprto vožnjo iz mesta Amorebieta-Etxana. Tadej Pogačar je tudi danes v beli majici. Večina je prepričana, da bomo danes gledali sprint glavnine v cilju, ampak, že med zaprto vožnjo so se v ospredju nabirali baroudeurji, med njimi tudi Matej Mohorič. V zeleni majici je včerajšnji preenetljivi zmagovalec Francoz Victor Lafay (Cofidis). V rumeni ostaja Britanec Adam Yates (UAE), v pikčasti pa Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost).

3. etapa Tour 2023 FOTO: Infografika Delo
3. etapa Tour 2023 FOTO: Infografika Delo

***

Tretja etapa Toura se bo začela v Amorebieta-Etxanu in končala 193,5 kilometra dlje v francoski Baskiji, natančneje v Bayonnu. Vsi štirje klanci so v prvi polovici etape.

image_alt
Pogačar spet tretji, rumena majica ostaja na Yatesu
 

Amorebieta je znana po »Klasiki Primavera«, enodnevni španski dirki, ki je bila nazadnje izvedena leta 2019. Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, Carlos Sastre, Giovanni Visconti, Pello Bilbao, Andrey Amador in Carlos Betancur so nekateri izmed zmagovalcev Amorebiete.

Trasa tretje etape je na papirju »zelo enostavna«. Kolesarji prečkajo Cote de Trabakua (4,1 kilometra, 5,4 %) in Cote de Milloi (2,3 kilometra, 4,5 %), preden nadaljujejo vzdolž Biskajskega zaliva. Trasa v tem delu dirke ni povsem ravninska, saj sta vmes klanca Col d'Itziar (5,1 kilometra, 4,6 %) in Cote de Benta (4,6 kilometra,6,3 %).

Približno 15 kilometrov po prehodu skozi San Sebastian kolesarji v Irunu prečkajo mejo s Francijo. Vse do cilja jih čaka lažna ravnina, ki ne bi smela biti prevelika ovira za ubežnike. Lahko pa se zgodi, da bomo jutri prvič videli sprint cele glavnine. Cilj je Bayonne, mesto ob sotočju rek Nive in Adour. Zanimivo je, da je izvir reke Adour na Tourmaletu, ki jih čaka že v šesti etapi.

Precej nas je strah, kako bodo nemiri v Franciji vplivali na sam potek Toura. 

image_alt
Aretacij in nasilja je bilo manj, a je umrl gasilec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine