Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

»James Bond« dopinško očrnil tudi Petacchija

Nemški kolesar priznal, da je transfuzijo krvi v sobi opravljal skupaj z Italijanom Alessandrom Petacchijem.
Danilo Hondo je priznal jemanje krvnega dopinga. FOTO: Dani Cardona/Reuters
Danilo Hondo je priznal jemanje krvnega dopinga. FOTO: Dani Cardona/Reuters
M. Š., STA
13. 11. 2020 | 12:03
13. 11. 2020 | 15:49
2:43
Nekdanji nemški kolesar Danilo Hondo je na sojenju v zvezi z afero Aderlass na münchenskem sodišču priznal, da je leta 2012 uporabljal storitve razvpitega zdravnika Marka Schmidta. Pod njegovim nadzorom je –  kakor poroča DPA – opravljal transfuzijo krvi oziroma krvni doping.

Med drugim je Hondo tudi razkril, da je vse to počel kar v isti sobi skupaj z Italijanom Alessandrom Petacchijem, takratnim sostanovalcem in moštvenim kolegom pri Lampreju, ki za zdaj dopinga ne priznava. »Imela sva tesen prijateljski odnos. Bila sva si kot brata, zato drug pred drugim nisva ničesar skrivala,« je zaupal 46-letni Nemec, glavni pomočnik italijanskega serijskega zmagovalca v šprintih.
image_alt
Zdravnik, glavni osumljenec v primeru Aderlass, priznal krivdo


Hondo je na sodišču izjavil, da je Schmidt, nekdanji zdravnik ekipe Milram, pozimi 2011 prišel do njega in mu ponudil storitve, za katere je, preden je konec leta končal sodelovanje, plačal približno 25.000 evrov. Nemški kolesar, ki je doping priznal že lani v pogovoru za nacionalno televizijsko postajo ARD, zaradi česar je izgubil delo pri švicarski reprezentanci, je opisal, kako so športniki, ki jih je dopingiral Schmidt, uporabljali kodna imena.
image_alt
Zasačili so ga z injekcijsko iglo v žili


Sam je imel psevdonim »James Bond«, eden od osumljenih športnikov je uporabljal celo vzdevek »Bin Laden«. Na sodišču je opisal, kako postopek krvnega dopinga poteka, priznal je, da je imel slab občutek, bal se je tudi, da ga bodo razkrinkali.
image_alt
Kdo je tretji dopingirani slovenski kolesar v aferi aderlass?


Hondo je bil sicer profesionalni kolesar kar 15 sezon, tekmoval pa je za Telekom, Gerolsteiner, Tinkoff, Androni, Lampre in Trek Factory Racing, pri katerem je leta 2014 končal športno pot. Potem ko je bil leta 2005 na dirki okrog Murcie pozitiven na karfedon, je odslužil enoletno prepoved nastopanja. Njegova največja uspeha sta etapni zmagi na Giru leta 2001 in 2002.
image_alt
Dopinški vihar na Giru je razredčil slovenske vrste


Doslej je znano, da so v afero Aderlass vpleteni kolesarji iz šestih držav – Avstrije, Nemčije, Švice, Hrvaške, Slovenije in Italije.
Hondo, Stefan Denifl, Georg Preidler in Pirmin Lang so priznali krvni doping, medtem ko Petacchi, Hrvat Kristijan Đurasek ter Slovenca Kristijan Koren in Borut Božič o tem javno še niso spregovorili, so pa že prejeli kazni oziroma prepovedi tekmovanj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine