Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zasačili so ga z injekcijsko iglo v žili

Na 52. nordijskem SP v Seefeldu včeraj zaradi krvnega dopinga aretirali pet smučarskih tekačev.
Avstrijski policisti so včeraj v Seefeldu prijeli in zaslišali pet športnikov. FOTO: Reuters
Avstrijski policisti so včeraj v Seefeldu prijeli in zaslišali pet športnikov. FOTO: Reuters
28. 2. 2019 | 07:15
28. 2. 2019 | 09:41
4:24
Seefeld – Čeprav je bilo pravzaprav le vprašanje časa, kdaj bodo tudi na 52. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju ujeli prve dopinške goljufe, je včerajšnja novica o policijskih racijah in petih aretiranih športnikih vendarle udarila kot strela z jasnega. V hipu je dvignila oblak prahu in na smučarski tek spet vrgla veliko temno senco.

Ko je včeraj zgodaj popoldne o incidentu spregovoril vodja tiskovnega središča v Seefeldu, so se okrog njega nemudoma zbrali vsi navzoči predstavniki sedme sile iz vseh koncev Evrope in tudi Severne Amerike. Toliko jih v teh dneh še ni privabila nobena novinarska konferenca z dobitniki kolajn, niti tradicionalna Fischerjeva predstavitev svojih izbranih športnikov, med katerimi je bil, denimo, tudi mladi norveški tekaški zvezdnik Johannes Høsflot Klæbo, niti medijsko srečanje z legendami, med katerimi kaže posebej omeniti nekdanja tekaška šampiona, Šveda Gundeja Svana in Finca Juho Mieta, ter avstrijskega skakalnega asa Ernsta Vettorija

Prve uradne informacije so bile zelo skope, do izčrpnejših so se znova najhitreje dokopali pri nemški televizijski postaji ARD oziroma njen znani raziskovalni novinar Hajo Seppelt, ki je specializiran prav za poročanje o prepovedanih poživilih in je navsezadnje tudi med prvimi razkrinkal ruski dopinški škandal. Kakor so izbrskali, so policisti preiskali prostore avstrijske, estonske in kazahstanske reprezentance.

Obstajal in pozneje se je tudi potrdil sum, da so nekateri tekači le nekaj ur pred štartom včerajšnje preizkušnje na 15 kilometrov v klasičnem slogu, ki jo je sicer pred Rusom Aleksandrom Besmertnihom (+ 2,9) in Fincem Iivom Niskanenom (+ 20,4) dobil Norvežan Martin Johnsrud Sundby (edini Slovenec Benjamin Črv je z zaostankom debelih štirih minut in pol zasedel 58. mesto), posegli po krvnem dopingu.


Hišne preiskave tudi v Nemčiji


Dopinške povezave segajo vse do Erfurta oziroma dr. Marka Schmidta, nekdanjega zdravnika pri kolesarskem moštvu Gerolsteiner, ki je bil že dolgo na tarči tudi nemških kriminalistov. Ti so opravili več hišnih preiskav in po teh naj bi že kmalu prišli na dan dokazi o uporabi prepovedanih poživil tudi v nekaterih drugih športnih panogah.

V tirolski preiskavi, poimenovani »Aderlass« (Krvavitev), so pridržali in zaslišali devet oseb, med njimi pet smučarskih tekačev: Avstrijca Dominika Baldaufa in Maxa Haukeja, ki sta – mimogrede – na nedeljskem ekipnem šprintu zasedla šesto mesto, Kazahstanca Alekseja Poltoranina ter Estonca Andrusa Veerpaluja in Karla Tammjärva. Enega od obeh domačih reprezentantov so zasačili celo z injekcijsko iglo v roki?!
Avstrijec Max Hauke je eden od petih smučarskih tekačev, ki so jih včeraj aretirali zaradi (krvnega) dopinga. FOTO: Reuters
Avstrijec Max Hauke je eden od petih smučarskih tekačev, ki so jih včeraj aretirali zaradi (krvnega) dopinga. FOTO: Reuters


»To je nov hud udarec za (naš) smučarski tek. Šokiran sem. To ni prvič, da je eden od naših športnikov segel po prepovedanih poživilih, kot vse kaže, tudi ne zadnjič,« je zmajeval z glavo Markus Gandler, nekdanji vrhunski tekač, v zadnjih letih pa športni vodja za smučarski tek in biatlon pri avstrijski smučarski zvezi (ÖSV). Kot je napovedal predsednik krovne organizacije Peter Schröcksnadel, bo svetovni prvak s štafeto iz Ramsaua '99 vlogo športnega direktorja opravljal le še do konca sezone.

V zadnjih letih so imeli naši severni sosedi več dopinških goljufov, spomnimo se velikega škandala na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu ter primerov Johannesa Dürra (2014) in Haralda Wurma (2016). »Besen sem, ker se posamezniki iz preteklosti niso ničesar naučili,« je zgrožen Schröcksnadel, ki na zvezi – kot je še pribil – ne bo več podpiral smučarskega teka na vrhunski ravni, le še na rekreativni ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine