Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Dopinški vihar na Giru je razredčil slovenske vrste

V afero s krvnimi transfuzijami sta vpletena tudi Božič in Koren. Roglič ostaja v rožnati majici, konec Gira za Dumoulina.
Kristijan Koren se je zapletel v dopinško afero, ko je bil kolesar Liquigasa. FOTO Reuters
Kristijan Koren se je zapletel v dopinško afero, ko je bil kolesar Liquigasa. FOTO Reuters
16. 5. 2019 | 09:00
16. 5. 2019 | 11:45
4:43
Frascati – Petnajsti maj se bo v slovensko kolesarsko zgodovino vpisal kot eden od najbolj črnih, čeprav je Primož Roglič rožnato majico varno pripeljal do cilja pete etape dirke po Italiji. Pred startom so italijanski in francoski mediji razkrili, da sta bila v afero s krvnimi transfuzijami vpletena tudi Borut Božič in Kristijan Koren, oba sta suspendirana.

Operacija Aderlass, kot so jo poimenovali nemški in avstrijski mediji, je izbruhnila na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, osrednja figura v njej je nemški zdravnik Mark Schmid, ki je športnikom priskrbel mikroodmerke krvi za krvne transfuzije, s katerimi so prelisičili tudi biološke potne liste, ki jih uporabljajo v kolesarstvu. Že v Seefeldu so nemški preiskovalci povedali, da bo imela afera več poglavij, včeraj so se njihove besede potrdile.

V dopinško past sta se ujela tudi slovenska kolesarja Koren in Božič, oba sta se krvnih transfuzij menda posluževala leta 2012 oziroma 2013. Koren je bil takrat član italijanske ekipe Liquigas, Božič pa kazahstanske Astane. Oba sta trenutno del ustroja Bahrain Meride, Koren je bil na Giru najbolj izkušen pomočnik Vincenza Nibalija, že pred etapo so ga poslali domov, Božič pa opravlja vlogo športnega direktorja, a ga na dirki po Italiji ni. Oba je ekipa takoj suspendirala, so zapisali v izjavi za javnost: »Bahrain Merida ima ničelno toleranco do dopinga, vse naše kolesarje podrobno spremljamo, želimo pa poudariti, da sta se omenjena primera zgodila v sezonah, ko ne Koren ne Božič nista bila člana Bahrain Meride. Oba sta suspendirana, nadaljnjega poteka pa ne bomo komentirali do zaključka preiskave.«
 

Naročila prek slovenskih številk




Oba je začasno suspendirala tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), podrobnosti in kazen za slovenska kolesarja pa bodo znane po koncu preiskave. V obroč dr. Schmida sta se ujela tudi Hrvat Kristijan Đurasek, trenutno član UAE Emirates, in Alessandro Petacchi, eno od največjih imen italijanskega kolesarstva prejšnjega desetletja, ki naj bi prekršil pravila leta 2015. Skupno naj bi preiskovali deset kolesarjev, a je le omenjena četverica dirkala na najvišji ravni, nihče od preostale šesterice ni več aktiven kolesar.

Vihar je izbruhnil pred dnevi, ko je pod grožnjami popustil Danilo Hondo in preiskovalcem razkril podrobnosti operacije Aderlass. Prav Hondo je zatrdil, da je bil del afere tudi Petacchi, italijanski šprinter je to odločno zanikal, resnica pa bo znana šele ob koncu preiskave. Hondo naj bi skupno Schmidu plačal 30.000 evrov, doping pa naj bi naročil s slovenskih in hrvaških predplačniških telefonskih številk, prav to naj bi preiskovalce pripeljalo na sled Korenu in Božiču. To je po Janiju Brajkoviču januarja letos nov odmevni primer dopinga v slovenskem kolesarstvu, največji pa ostaja primer Tadeja Valjavca leta 2012, ko je bil Besničan suspendiran zaradi anomalij v biološkem potnem listu, celoten postopek pa je bil zelo sumljiv.
 

Bolečine so bile prehude


Bolečine so bile prehude in Tom Dumoulin je Giro zaključil sredi 5. etape. FOTO: AFP
Bolečine so bile prehude in Tom Dumoulin je Giro zaključil sredi 5. etape. FOTO: AFP


Črni dan za svetovno kolesarstvo se je nadaljeval tudi na italijanskih cestah, torkov osmoljenec Tom Dumoulin je prišel na start, že po nekaj kilometrih pa so bile bolečine v kolenu prehude in Nizozemec je moral priznati poraz: »Ko sem malo močneje pritisnil na pedala, je bila bolečina prehuda, koleno je preveč oteklo. Želel sem poizkusiti in se nekako prebiti skozi etapo, bil sem v vrhunski formi in vem, da bi se brez nesreče boril za zmago, zdaj pa je vse splavalo po vodi.«

Roglič je tako v okoliščinah, ki si jih zagotovo ni želel, izgubil glavnega tekmeca, brez težav je premagal tudi deževnih in hladnih 140 kilometrov pete etape in za še en dan podaljšal svoje bivanje v rožnati majici. Nov kaotični šprint je pripadel Pascalu Ackermannu, ki je bil prepričljivo boljši od Fernanda Gavirie. Danes kolesarje čaka hribovit zaključek z vzponom druge kategorije, na katerem naj bi svojo priložnost prvič na letošnji rožnati pentlji dobili ubežniki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine